Recesiunea ne-a facut pe toti sa avem mai multa grija la buzunare. Totusi, nu exista investitie mai buna decat cea facuta in sanatatea noastra. Daca mancam sanatos, vom fi mai sanatosi (si nu vom cheltui bani pe la medici). Exista posibiliatea de a fi sanatosi si a economisi bani in acelasi timp. Un pret mai mic nu trebuie sa insemne o calitate proasta. De fapt, unele din cele mai ieftine produse pot fi foarte bune pentru sanatate, daca stim sa le alegem in mod corect.
Iata cateva sugestii pentru a consuma cat mai putini bani in supermarket:
1. Fa lista de cumpraturi
Uita-te prin casa inainte sa mergi la cumparaturi si fa o lista cu:
– Alimente de care ai neaparata nevoie: cumpara aceste produse chiar daca nu sunt la reduceri.
– Alimente de care vei avea nevoie curand: cumpara aceste produse numai daca sunt la promotie sau daca ai cupoane pentru ele. Daca nu sunt la reduceri, incearca si saptamana urmatoare. Cumpara produsele non-perisabile cand sunt la reducere.
– Alimente de care nu ai nevoie in urmatorul interval de timp: nu cumpara aceste produse.
2. Foloseste cupoane de reduceri
– Multe supermarketuri dau astfel de cupoane. Pastreaza cupoanele pana ai nevoie de produsele respective.
– Intra pe internet. Cauta produsul pe care vrei sa il cumperi si cuvantul „cupon”. Vei ramane surprinsa cand vei vedea cat de mult poti economisi cu aceste cupoane.
– Multe magazine ofera carduri de fidelitate pentru reduceri; poti intreba la magazinul de unde iti faci cumparaturile daca au astfel de programe de fidelizare.
3. Nu merge la cumparaturi flamanda
Mananca o gustare sanatoasa inainte de a merge la cumparaturi. E rau sa mergi la cumparaturi flamanda, pentru ca iti vei umple cosul cu produse de care nu ai nevoie.
4. Cumpara in cantitati mai mari
– Cumparand in cantitati mai mari poti economisi bani. Compara pretul pe unitate cu cel pe cantitati mai mari.
– Cel mai bine e sa cumperi pachete de familie de carne de pui, de fripturi, peste, pungi mari de cartofi si legume cu putin sodiu, la conserva sau congelate.
– Cumpara alimente in cantitati mai mari si fa-ti singura portiile. De exemplu, cumpara un pachet mai mare de covrigi si imparte-l in portii mai mici acasa.
– Incearca sa mergi la un magazin in lichidare de stoc pentru a cumpara produsele non-perisabile.
5. Nu cumpara neaparat produse cu nume cunoscute
De ce sa arunci multi bani pe produse din branduri cunoscute, cand poti cumpara aceleasi produse din marci mai putin cunoscute, cu mai putini bani?
6. Cumpara produse de sezon
– Fructele au preturi acceptabile cand este sezonul lor. Fiecare sezon ofera optiuni delicioase. Profita de varietatea pe care ne-o ofera natura, iar iarna cauta produse la promotii.
– Legumele bogate in vitamine pot deveni vedetele meselor tale: broccoli, verdeturi, rucola, bok choi, sfecla furajera, morcovi, cepe, pastranac, cartofi dulci, praz, sfecla, varza de Bruxelles, varza obisnuita, conopida, ciuperci si dovleci de toate felurile si marimile.
– Alege merele, perele si portocalele: sunt fructe la preturi acceptabile si pline de nutrienti.
– Unele alimente sanatoase, pline de aroma, pot insufleti o farfurie: ghimbirul, usturoiul, ceapa verde, patrunjelul, mararul.
– Mergi la magazinele din apropiere pentru a cumpara legume proaspete si ieftine.
7. Cumpara produse congelate
Daca produsele proaspete sunt prea scumpe, alege-le pe cele congelate. Produsele congelate au aceleasi vitamine si nutrienti ca cele proaspete. Uneori, cele congelate au mai multe vitamine ca cele proaspete, deoarece vitaminele din produsele proaspete dispar cu timpul daca stau prea mult pe rafturile magazinelor, pe cand cele congelate se pastreaza in stare foarte buna pentru mai mult timp.
8. Alege proteine din surse mai ieftine
– Produsele din soia, precum tofu, sunt mai ieftine decat cele din carne. Tofu are o aroma proprie foarte slaba, asa ca poate fi asezonat si marinat incat sa se potriveasca oricarui fel de mancare. Are putine calorii, dar destule proteine, fier si fibre.
– Legume si boabe (fasole, linte, naut, mazare). Costa foarte putin si aduc o gramada de beneficii sanatatii. Sunt pline de proteine si fibre, contin grasimi bune, carbohidrati complecsi, nutrienti care dau energie. Le poti cumpara in cantitati mai mari si le poti pastra in recipiente din sticla, aerisite, intr-un loc racoros si uscat, timp de 6-12 luni.
– Cereale integrale: sursa buna de fibre, proteine, acizi grasi esentiali, satioase si delicioase în baza raportărilor nhs.uk. Consumand cereale integrale previi riscul aparitiei bolilor de inima, a cancerului, diabetului, obezitatii. Incearca sa consumi orz, orez brun, ovaz, quinoa, orez, secara, sorg, secara alba, paste din grau organic, paste din hrisca, amarant. Le poti cumpara in cantitati mai mari si le poti depozita in recipiente de sticla pana la sase luni.
9. Ai grija cu resturile
– Cand pregatesti mancare pentru mai mult de o masa, economisesti timp si bani. Ideea e sa nu irosesti nimic.
– Inainte de a merge la supermarket, gandeste-te ce vrei sa gatesti toata saptamana. Include mancaruri precum tocanitele.
– Fii creativa, ca sa nu mananci in fiecare zi aceeasi mancare. De exemplu, salata de pui de ieri o poti transforma intr-un sandvis cu salata de pui astazi.
– Supa este o metoda buna de a folosi resturile. O supa nu e doar sanatoasa, ci si ieftina. Foloseste legume ramase de la prepararea altor mancaruri. Poti adauga si resturi de pui, cartofi si alte legume ramase din mancarurile din timpul saptmanii.
10. Mancarurile facute acasa te ajuta sa economisesti bani
– Sa iei cu tine la serviciu pranzul facut acasa de tine este mai ieftin decat sa il cumperi dintr-un magazin.
– Poti sa fii aventuroasa: nu e nevoie sa iti iei numai sandvisuri cu tine. Poti lua un termos cu tine si sa iti iei supa sau poti lua cu tine ce resturi mai ai prin casa.
– Portiile de la restaurant sunt, deseori, pentru mai mult de o masa. Cand iei masa in oras, roaga chelnerul sa-ti puna la pachet o parte din portia comandata si o poti manca in ziua urmatoare la pranz.
– Cinele gata pregatite, inghetate, legumele gata taiate sunt mai scumpe decat cele pe care ti le faci tu singura…
Foloseste trucurile noastre si vei manca sanatos fara sa cheltui multi bani!
Save
Citește și: Scapa de gustarile de la miezul noptii
Meet the Experts
- Dr. T. Colin Campbell – Dr. T. Colin Campbell este biochimist și autor al studiului „The China Study”, subliniind beneficiile unei diete pe bază de plante și alimente integrale. Este asociat cu Universitatea Cornell.