Home Diete de slabitNUTRITIE Prunele – cele mai importante beneficii pentru organism

Prunele – cele mai importante beneficii pentru organism

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 4,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/08/Cele-mai-importante-beneficii-ale-consumului-de-prune.jpg

Prunele conțin fibre, vitamine, sunt benefice pentru organismul nostru, iar medicii recomandă consumul lor.

Prunele 3

Prunele sunt fructe foarte populare pentru că pot fi folosite cu ușurință în multe rețete și combinații. Acestea au un aport nutritiv consistent datorită căruia consumul de prune este foarte benefic organismului. Consumate în gemuri, compoturi, smoothie-uri sau alte rețete culinare, dar și ca atare, proaspăt culese, prunele sunt o sursă importantă de vitamine, antioxidanți și fibre.

Sub ce forme se pot consuma prunele?

  • Crude – prunele, și în general orice fel de fructe, trebuie consumate crude, proaspete. În acest fel, acestea își păstrează nutrienții intacți pentru că asupra lor nu s-a produs niciun fel de acțiune termică.
  • În gem – gemurile sunt foarte indicate mai ales în anotimpurile reci, când fructele proaspete se găsesc mai greu. Gemul de prune este foarte indicat, mai ales că prepararea lui nu necesită o cantitate mare de zahăr sau conservanți.
  • În compot – la fel ca gemul, compotul din prune este la mare căutare în perioadele reci ale anului. Atât prunele, cât și zeama dulce în care acestea se păstrează au un gust deosebit și un aport de substanțe nutritive foarte important.
  • Prune uscate – este o variantă recomandată pentru cei ce au eliminat din dieta lor îndulcitorii, fie ei naturali sau chimici. Prunele uscate sunt foarte recomandate la micul dejun pentru că au capacitatea de a optimiza resursele de energie necesare organismului.
  • Prune congelate – bine curățate, fără sâmburi, prunele se pot păstra foarte bine la congelator peste iarnă. Se pot folosi înghețate, dar nutrienții nu vor mai fi la fel de eficienți ca în cazul prunelor crude.
  • În rețete complexe – pilaful cu prune este un bun exemplu de rețetă complexă în care putem adăuga fructe, la fel și găluștele. Combinația de orez și prune este foarte sățioasă, fapt pentru care poate constitui un prânz copios.
  • În băuturi spirtoase – țuica, palinca și rachiul sunt băuturi tari care au ca fundament pruna. Obținute prin procedee diferite, dar cu rezultate asemănătoare, tăriile sunt recomandate în timpul iernii pentru a stabiliza temperatura corpului. De asemenea, aceste tării au și câteva întrebuințări farmaceutice care țin de medicina alternativă, naturistă.

Îți vom spune care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de prune, când este bine să le mănânci și de ce.

  • Pentru început, prunele conțin potasiu, care este important pentru combaterea depresiei și pentru sistemul nervos, fibrele, care ne ajuta să avem o digestie bună și care hrănesc musculatura corpului, vitamina C, importantă pentru sănătatea noastră, pentru ten și piele, și vitamina A, care are grijă de părul nostru.
  • Fie că sunt consumate proaspete sau uscate, prunele sunt fructe recomandate și eficiente. Se spune că sunt energizante datorită cantității de zahăr natural pe care îl conțin. Prunele alungă stresul, au efecte benefice asupra sistemului nervos, ne energizează și sporesc absorbția fierului.
  • Deoarece conțin proprietăți antioxidante, prunele ajută memoria, eliminând celulele deteriorate.
  • Prunele sunt sărace în calorii, fiind ideale atunci când ținem dietă. Cantitatea unei prune reprezintă 30 calorii care pot fi arse în maximum cinci minute.
  • Consumul de prune este eficient pentru boli ale inimii, deoarece sunt sărace în grăsimi și calorii. O prună conține mai putin de 0,2 grame de grăsimi. Prunele sunt singurele fructe care conțin carbohidrați buni. Carbohidrații sunt cei pe care toți încercăm sa-i evităm, mai ales atunci când suntem la dietă, însă prunele putem să le consumăm datorită faptului că ele conțin carbohidrați buni.
  • Unul dintre beneficiile consumului de prune este că ele conțin antocianină, acel pigment rosu-violet care previne apariția cancerului. Datorită cantității de potasiu, prunele mențin tensiunea arterială și previn apariția bolilor cardiovasculare. Totodată sunt benefice pentru oase, precum și pentru creșterea și dezvoltarea acestora.
  • Vitamina C, prezentă în aceste fructe delicioase, ne ajută să combatem anemia și apariția acesteia.
  • Pentru cei care au probleme cu digestia, prunele sunt cele mai bune fructe, deoarece conțin fibre și ne scapă de constipație. Atunci când optăm pentru prune uscate spre a trata problemele digestive, seara vom pune câteva prune într-un pahar cu apă, apoi dimineața vom bea pe stomacul gol apa din paharul respectiv, iar pe urmă vom mânca prunele.
  • Se recomandă ca prunele proaspete să fie consumate după-amiaza sau dimineața, pentru a avea un efect laxativ.
  • Deoarece sunt sărace în grăsimi și conțin zahăr natural, prunele proaspete sunt indicate și pentru cei care suferă de diabet. Conțin glucide, reglează glicemia și previn apariția diabetului.
  • Diferența dintre prunele uscate și cele proaspete este că cele uscate conțin o concentrație mai ridicată de glucide, însă ele pot fi consumate chiar și atunci când suntem la dietă, singurele persoane care trebuie să aibă grijă cu prunele uscate sunt persoanele care suferă de diabet zaharat.

Citește și: Broccoli este plin de magneziu, zinc, potasiu, sodiu, calciu și fier

Beneficiile consumului de prune

Consumate cu regularitate și în combinațiile potrivite, prunele sunt fructe cu un impact foarte pozitiv asupra organismului uman. Acestea au o serie de beneficii demne de luat în seamă:

  • Aport de vitamina A – consumând o singură prună asigurăm corpului 4,5% din necesarul zilnic de vitamina A, sub formă de betacaroten. Aceleași proprietăți nutritive le obținem din consumul a doi morcovi mici.
  • Aport de vitamina C – este o vitamină indispensabilă organismului uman, iar consumul de prune intensifică asimilarea acesteia menționează sursa yalehealth.yale.edu. Prunele pot asigura până la 10% din necesarul zilnic de vitamina C.
  • Aport de fier – în general, fierul este asimilat cu destul de multă dificultate de către organism, astfel că un consum regulat de prune poate reface stocurile de fier pentru o perioadă îndelungată. Se recomandă consumul a 250 de grame de pune, de două ori pe săptămână.
  • Aport de antioxidanți – aceștia au rol stabilizator și fluidizează lichidele din corp.De asemenea, antioxidanții din prune ajută la digestie, fapt pentru care pot fi consumate foarte bine după mesele principale, ca desert sau pe post de gustare…
Abonează-te pe:Yve.ro news