HomeDiete de slabitNUTRITIE Renunta la sucuri acidulate in 4 saptamani

Renunta la sucuri acidulate in 4 saptamani

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,8K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/09/Renunta-la-sucuri-acidulate-in-4-saptamani.jpg

Sucurile acidulate sunt pline de cafeina, fructoza din sirop de porumb si calorii.

Un om obisnuit bea cam 200 de litri de sucuri acidulate intr-un an. Asta s-ar traduce in 22 kg de zahar.

Nu duce numai la cresterea in greutate, ci creste si riscul aparitiei diabetului, duce la slabirea oaselor si la degradarea dintilor. Scapa de dependenta de sucuri acidulate cu urmatorul plan de patru saptamani.

Renunta la sucuri acidulate in 4 saptamani

Ce inseamna aciditatea din alimente si sucuri acidulate?

Aciditatea din substante, alimente si sucuri acidulate se defineste in urmatorul mod: valoarea pH-ului indica daca ceva este acid, baza sau are caracter neutru.

 • Un pH 0 indica un nivel mare de aciditate.
 • Un pH 7 este neutru.
 • Un pH 14 este cel mai bazic (sau alcalin).

Cand ne raportam la substante, alimente si sucuri acidulate, fiecare se incadreaza intr-una dintre aceste categorii. Asemenea lor, in organismul uman exista diferite niveluri de pH-uri; pH-ul ideal al sangelui este intre 7,35-7,45, ceea ce inseamna ca are un caracter usor alcalin, iar stomacul are, de regula, un pH de 3,5, fapt care ajuta descompunerea corecta a alimentelor pentru a fi mistuite usor.

Alimente si sucuri acidulate

In cazul in care vrei sa consumi alimente si sucuri acidulate pentru a face modificari in dieta pe care o urmezi, este bine sa le stii pe acelea care au cel mai ridicat nivel de aciditate. Acele alimente si sucuri acidulate care sunt considerate acide trebuie sa aiba un nivel al pH-ului de 4,6 sau mai mic. Acestea tind sa provoace o aciditate mai mare in organism. Iata astfel de alimente si sucuri acidulate:

 • Zahar;
 • Cereale;
 • Peste;
 • Sucuri acidulate si alte bauturi cu indulcitori;
 • Anumite produse lactate;
 • Mancaruri procesate;
 • Alimente care sunt bogate in proteine;
 • Suplimente.

Sucuri acidulate din fructe

Iata o lista alcatuita de specialisti cu cele mai importante fructe/sucuri naturale din fructe din care se fac multe sucuri acidulate, ordonate in functie de cel mai mare grad de aciditate al fructelor, pana la cel mai redus:

 • Sucul de lamaie – este primul din lista cu sucuri acidulate; lamaia prezinta cel mai mare nivel de acididate, avand pH-ul intre 2,00-2,60.
 • Sucul de lime – al doilea pe lista cu sucuri acidulate este cel de lime, cu pH-ul cuprins intre 2,00-2,80.
 • Sucul de prune – este si el inclus in lista cu sucuri acidulate, prunele au un pH intre 2,80-3,40.
 • Sucul de rodii – rodia are un pH intre 2,93-3,20.
 • Sucul de rosii – ultimul pe lista cu sucuri acidulate este cel de rosii, cu un pH aflat intre 4,30-4,90.

Exista si sucuri facute din anumite legume proaspete care au un nivel ridicat de aciditate, cu toate ca cele mai multe legume crude sunt alcaline. Printre legumele care sunt putin mai acide se afla si urmatoarele:

 • Varza – cu un pH intre 3,30-3,60.
 • Sfecla rosie – cu un pH intre 5,20-8,60.
 • Broccoli – cu un pH intre 6,30-6,85.

Sucuri acidulate de evitat

Se recomanda evitarea acelor sucuri acidulate care contin o cantitate ridicata de fosfor,  precum berea sau ciocolata calda facuta din mix de cacao si inlocuirea acestora cu sucuri naturale sau apa minerala. Persoanele care doresc totusi sa nu renunte complet la consumul de alcool pot opta pentru bauturile cu un nivel redus de fosfor, cum sunt vinurile rosii sau albe.

Dependenta de sucuri acidulate poate fi tratata

Saptamana 1 fara sucuri acidulate
Este greu sa renunti la o dependenta. In prima saptamana, renunta la sucul obisnuit si incearca sa bei unul dietetic. Consuma si alimente bogate in L- glutamina, precum ouale, boabele si pestele. L- glutamina este un amoniacid ce reduce pofta de zahar.

Renunta la zahar
In timpul primei saptamani vei scapa de dependenta de zahar. In loc de sucul obisnuit, consuma unul fara zahar, dietetic. Daca bei deja suc dietetic inseamna ca esti cu un pas inainte. Incearca sa bei numai un suc pe zi.

Saptamana 2 fara sucuri acidulate
Renunta la cafeina din sucurile acidulate.
Cand te lupti cu al doilea ingredient din suc ce da dependenta, retine ca unul dintre simptomele renuntarii la cafeina este durerea de cap. Ia ibuprofen pentru durerea de cap si consuma alimente bogate in vitamina B. Consuma alimente precum spanacul si cerealele integrale.

Renunta la cafeina
Consuma sucuri fara zahar, dietetice si fara cafeina.

Saptamana 3 fara sucuri acidulate
Pentru ca ai redus la jumatate consumul de sucuri acidulate, incearca sa gasesti alte bauturi acidulate pe care sa le bei. Incearca sa bei apa carbogazoasa cu putin suc de lamaie sau cu o felie de lamaie sau de lime. Poti adauga apa de cocos in apa ta minerala pentru ca nu contine mult zahar, ci mult potasiu.

Redu cu 50% consumul
Nu trisa. Nu conteaza ce cantitate de sucuri acidulate consumi, acum redu consumul la jumatate. Daca bei sase astfel de sucuri pe zi, incearca sa mai bei doar trei.

Saptamana 4 fara sucuri acidulate
In aceasta saptamana nu mai bei deloc sucuri acidulate: nici obisnuite, nici fara zahar, nici dietetice, nici fara cafeina. La sfarsitul acestei saptamani foloseste in alt scop banii pe care i-ai fi cheltuit pe sucuri.

Renunta total la sucurile acidulate
Daca ti-e pofta de un suc, incearca sa mesteci guma fara zahar. Distrage-ti atentia plimbandu-te, facand zece flotari sau curatenie prin casa.

Efectele consumului multor sucuri acidulate

Nu se recomanda consumul in exces al acestor sucuri acidulate, deoarece duc la cresterea aciditatii in organism, pot duce la deteriorarea si pierderea masei tesutului muscular, slabirea densitatii oaselor, exista riscul de a face cancer, afectiuni ale ficatului si boli cardiovasculare…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed