Uleiul de cocos este bun pentru sanatatea inimii si iti poate ajuta corpul sa functioneze corect.
Gandirea traditionala considera ca grasimile precum uleiul de cocos nu sunt bune pentru sanatate si contribuie la aparitia bolilor de inima. Acum stim ca asta nu e adevarat.
Care sunt beneficiile uleiului de cocos?
Studiile au aratat ca uleiul de cocos ajuta la cresterea rezistentei corpului la virusuri si bacterii. Mai mult, poate ajuta in lupta impotriva infectiilor, ciupercilor si candidei.
Uleiul de cocos are efect pozitiv si asupra hormonilor care mentin in echilibru tiroida si insulina. Oamenii care consuma ulei de cocos au aratat imbunatatiri in controlul nivelului insulinei. Uleiul de cocos poate imbunatati functionarea metabolismului, iti poate da energie si rezistenta. Ajuta la digestie si la asimilarea vitaminelor.
Citește și: Dependenta de mancare: adevar sau fictiune
Avantaje oferite de uleiul de cocos
Uleiul de cocos are o multime de avantaje, printre care:
- Acesta poate fi folosit cu succes in inlaturarea machiajului si pentru a curata pielea in profunzime, deoarece are si efect antibacterian si antifungic.
- Acest ulei contine o cantitate mare de acid lauric si alti acizi grasi esentiali care hidrateaza pielea.
- Consumul de ulei de cocos nu reprezinta un pericol daca este ingerat, intrucat nu este toxic.
- Uleiul de cocos este unul dintre putinele care pot repara firele de par.
- Multe persoane au putut pierde in greutate cu ajutorul acestuia.
- Folosind ulei de cocos poti reduce semnele cauzate de stres, precum si celulita.
Dezavantaje date de uleiul de cocos
Uleiul de cocos are si anumite dezavantaje, dupa cum urmeaza:
- Multe tipuri de ulei de cocos sunt facute din copra murdara; trebuie sa fie procesate, fapt care elimina multi nutrienti. De aceea, cel mai bine este sa cumperi ulei de cocos extravirgin.
- Multe persoane ingerează prea mult din acest ulei deoarece cred ca asa este mai eficient, insa lucrurile nu stau in acest mod, din contra. Se recomanda echilibru intre consumul de grasimi sanatoase, proteine, legume si fructe proaspete.
Uleiul de cocos poate reduce colesterolul?
Uleiul de cocos contine o grasime saturata numita acid lauric. Acest acid creste colesterolul bun din sange. Uleiul de cocos scade nivelul colesterolului pentru ca il transforma in pregnenolon, o molecula de care hormonii nostri au nevoie. Cand tiroida nu functioneaza corect, nivelul colesterolului rau creste.
Cum ajuta uleiul de cocos la mentinerea unui echilibru al greutatii?
Grasimile de cocos se numesc trigliceride medii. Pentru ca ficatul sa arda aceste grasimi, are nevoie de mai multa energie. Un studiu facut in 2009 a aratat ca femeile care consumau 30 ml de ulei de cocos/zi timp de 12 saptamani nu s-au ingrasat, ba chiar au pierdut din grasimea de pe abdomen (de care scapi foarte greu si care duce la probleme cardiace).
E adevarat ca uleiul de cocos lupta impotriva imbatranirii?
Uleiurile din nuca de cocos sunt niste antioxidanti buni pentru corp. Asta inseamna ca organismul nostru nu mai face rau altor grasimi si tesuturi bune din corp. Oxidarea este un factor important cand vorbim de probleme cardiovasculare sau de imbatranirea pielii. Uleiul de cocos poate ajuta corpul prin intermediul functiei de antioxidant pe care o are.
Uleiul de cocos este bun pentru piele si par?
Uleiul de cocos este un excelent hidratant pentru piele si par. Contine vitamina E, care protejeaza. Daca il folosesti cu regularitate, trebuie sa iei un ulei de cocos organic, ce impiedica toxinele si pesticidele sa-ti intre in piele.
Parintii nou-nascutilor pot face masaj copilasilor cu ulei de cocos, dupa baie. Un studiu facut in 2005 a aratat beneficiile externe ale uleiul de cocos la 120 de copii.
Cum pot sa folosesc uleiul de cocos?
Uleiul de cocos poate fi folosit la produsele coapte, precum painea cu banane sau cu dovlecel si alte legume. Este foarte gustos daca insoteste legume precum varza kale. Se poate folosi si ca parte din soteuri precum cel de usturoi sau cel de ceapa, deoarece le da o savoare speciala. Se poate pune si in terciul de ovaz, pentru a-l face mai cremos.
Uleiul de cocos rezista la caldura, asa ca este o buna alternativa la uleiurile traditionale.
Iata o reteta buna de shake proteic ce te ajuta sa-ti echilibrezi nivelul insulinei:
Pina Colada
Ingrediente:
– 20 g de pudra proteica
– 100 g de lapte de cocos cu putine grasimi
– 100 ml de suc de ananas
– 50 g de bucati de ananas inghetat sau de gheata
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele in blender si se bea shake-ul obtinut.
Grasimile sanatoase si o multime de proteine sunt un mod bun de a mentine glicemia sub control.
Are uleiul de cocos efecte adverse?
Cartile spun ca uleiul de cocos este sigur daca este consumat in cantitati moderate. Cu toate ca niciun studiu nu a spus clar care este cantitatea optima de ulei de cocos pe care trebuie sa o consumam, se pare ca doua linguri pe zi sunt suficiente.
Efecte secundare pe care le are uleiul de cocos:
Uleiul de cocos prezinta si anumite efecte secundare la care sunt predispuse persoanele care il cosuma indică datele echelon.health. Iata care sunt acestea:
- Diaree. Uleiul de cocos este luat, de obicei, pe cale orala, pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene interne, iar acest lucru presupune si niste efecte secundare, printre care este si diareea. Pentru a minimiza simptomele, se recomanda ingerarea acestui ulei in cantitati foarte mici si gradual, pana cand se ajunge la cantitatea dorita.
- Acnee. Este posibil ca acest efect secundar sa aiba loc mai ales la persoanele cu tenul foarte gras. De regula, acidul lauric din acest ulei ajuta la eliminarea bacteriei care cauzeaza acneea, dar tenurile grase fac exceptie. Pentru a scapa de acnee, se recomanda utilizarea acestui ulei impreuna cu alte uleiuri esentiale corespunzatoare tipului de ten gras.
- Nivel mare de colesterol. Conform cercetatorilor de la Facultatea de Medicina Harvard, uleiul de cocos nu ar fi la fel de sanatos ca altele (de exemplu, uleiul de masline sau uleiul de soia) in privinta nivelului colesterolului. Cu toate ca poate ridica si nivelul colesterolului bun, nu doar pe al celui rau, alte tipuri de ulei sunt considerate mult mai sanatoase in aceasta privinta.
Precautii in legatura cu uleiul de cocos
- Nu trebuie sa va bazati strict pe acest ulei, desi are proprietati extraordinare si sanatoase; retineti ca nu trebuie sa depasiti consumul considerat obisnuit.
- In cazul copiilor, nu se stie daca poate fi consumat pe cale orala sau pentru perioade indelungate, asadar, ca o masura de precautie, este bine ca acestia sa il evite.
- Persoanele care sunt afectate de nivelul ridicat al colesterolului trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma acest ulei.
- Femeile insarcinate sau care alapteaza pot consuma ulei de cocos in cantitati normale. Nu se cunosc consecintele in cazul in care este consumat in cantitati mai mari, de aceea se recomanda sa nu se depaseasca acele cantitati obisnuite…