5 trucuri dietetice de bază

Share

Pentru a preîntâmpina hipercolesterolemia, în primul rând se recomandă adoptarea unei diete corecte, care se bazează pe câteva reguli esenţiale:

5 trucuri dietetice de bază

1. Limitaţi aportul de acizi graşi saturaţi (grăsimi de origine animală), în favoarea celor mononesaturati sau polinesaturaţi (grăsimi vegetale). Altfel spus, lăsaţi-o mai moale cu carnea de porc şi brânzeturile integrale, cu mezelurile, prăjelile, cu semipreparatele, conservele, chiar şi cu cele congelate. Consumaţi preponderent produse lactate degresate.

2. Creşteţi doza de acizi graşi Omega-3: folosiţi uleiurile de rapiţă, de nuci, de soia; ronţăiţi între mese fructe oleaginoase (alune, arahide, migdale şi nuci); includeţi peştele de cel puţin trei ori pe săptămână în meniu (o dată optaţi pentru somon sau pentru un sortiment din mările reci, precum macroul, sardinele, heringul, tonul, anşoaua etc.).

3. Sporiţi aportul de fibre, vitamine şi antioxidanţi: mâncaţi fructe şi legume proaspete, pâine integrală sau graham, usturoi, ceapă, ierburi aromatice.

4. Limitaţi colesterolul alimentar, inclusiv produsele îmbogăţite cu steroli vegetali.

5. Optaţi pentru stiluri de gătit mai sănătoase (fără grăsimi prelucrate termic): pe baia de aburi, la grătar, în tigaia de teflon, prin coacere în folie de aluminiu, prin fierbere in apă. Faceţi sosuri pe bază de supe de legume.

La aceste măsuri se adaugă renunţarea la alcool, la ţigări, limitarea dulciurilor, păstrarea greutăţii corporale în limite normale, plus efectuarea cu regularitate a unei forme de sport, nu neapărat la nivel de performanţă…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news