Dieta de atac explicata pe intelesul tuturor

Share

Dieta de atac promoveaza sanatatea si previne aparitia bolilor cronice precum presiunea ridicata, diabetul. Este dieta potrivita pentru tine?

Dieta de atac explicata

Dieta de atac a fost creata ce Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui, parte a Institutului National al Sanatatii din SUA. Chiar daca aceasta dieta tinteste reglarea presiunii sangelui, ea ofera protectie impotriva osteoporozei, cancerului, bolilor de inima, infarctului, diabetului. Promoveaza alimentatia sanatoasa si gustarile si te ajuta sa scapi de kilogramele in plus.

Ce este dieta de atac?

Scopul general al acestei diete este scaderea consumului de sare pentru a regla presiunea sangelui.

Dieta de atac presupune consumul de cereale intergrale, fructe, legume si lactate cu putine grasimi. Trebuie limitat consumul de peste si pui, iar consumul de carne rosie, dulciuri si alimente grase trebuie sa fie doar ocazional.

Ce pot manca?

Ar trebui sa mananci:
–   Intre sase si opt portii de cereale intergale pe zi: paine de grau integral, cereale, orez sau paste de grau integral. Cerealele integrale contin mai multe fibre si nutrienti decat cerealele rafinate.
–   Patru sau cinci portii de fructe pe zi: pe langa aportul de vitamine si nutrienti, fructele sunt o buna sursa de fibre. Le poti consuma proaspete, inghetate sau conservate.
–    Patru sau cinci portii de legume pe zi: asigura-te ca incluzi in dieta ta legume verzi cu frunze, pe langa rosii, morcovi, broccoli si cartofi dulci.
–    Doua sau trei portii de lactate cu putine grasimi pe zi: o cana de spuma de lapte sau un iaurt fara grasimi. Aceste produse contin calciu, vitamina D si proteine. Totusi, nu exagera cu consumarea acestor produse. Evita branza obisnuita si pe cea fara grasime, pentru ca, de obicei, acestea contin multa sare.
–    180 grame de carne precum cea de pui sau peste pe zi: pui fara piele, pipt de curcan, fructe de mare, ton. Evita carnea rosie pe cat posibil, pentru ca are un continut mare de grasimi si colesterol. Cand pregatesti carnea, curat-o de piele si grasime si apoi fierbe-o, fa-o la gratar sau pregateste-o la cuptor in loc sa o prajesti.

Pe langa aceste alimente poti consuma si:
–    Patru sau cinci portii de nuci, seminte, legume pe saptamana: migdale, seminte de floarea-soarelui, fasole rosie, linte etc. Consuma portii mici, pentru a evita un numar mare de calorii. Sunt bune alternative la carne datorita continutului de proteine.
–    Doua sau trei portii de grasimi si uleiuri pe zi, dar nu exagera. O portie poate insemna o lingura de maioneza cu putine grasimi, o lingura de margarina sau doua linguri de dressing de salata light. Alege produse care contin putine grasimi saturate.
–    Cinci sau mai putine portii de dulciuri pe saptamana: nici cu dulciurile nu poti exagera. O portie de dulciuri inseamna 15 grame de zahar, jeleu sau gem; 200 ml de limonada. Alege dulciuri fara grasimi sau cu grasimi putine.
–    Nu mai mult de doua bauturi aloolice pe zi pentru barbati si una pentru femei.

Pentru ca aceasta dieta sa fie mai eficienta, trebuie sa cauti produse care au pe eticheta inscriptionat „fara sodiu”, „cu putin sodiu” sau „cu foarte putin sodiu”. Excesul de sodiu nu numai ca determina cresterea in greutate, dar provoaca si cresterea presiunii.

Este aceasta dieta eficienta?

Mai multe studii au aratat ca aceasta dieta este eficienta in scaderea presiunii, atat a celei sistolice, cat si a celei diastolice, dupa numai trei saptamani.

Este aceasta dieta sigura?

Aceasta dieta este sigura pentru tine si familia ta. De fapt, dieta de atac este o dieta exemplara pentru cei peste doua ani. Trebuie intai sa te asiguri ca cei din familia ta nu sufera de vreo alergie la mancare.

Daca aleg dieta de atac ce trebuie sa fac?

–    Consulta un medic inainte de a incepe orice dieta sau program.
–    Incearca sa schimbi constant dieta. Schimba unul sau doua lucruri deodata. Nu uita ca dieta face parte din stilul tau de viata.
–    Iarta-te daca mai si gresesti.
–    Recompenseaza-te daca ai succes, dar in loc sa mananci o inghetata sau un baton de ciocolata, recompenseaza-te cu o plimbare in parc sau uitandu-te la filmul tau preferat…
–    Adauga activitati fizice rutinei tale zilnice, fie si numai  sa urci scarile in loc sa mergi cu liftul.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente