Orezul – element esențial al unei diete perfecte

Share

Orezul este una dintre cele mai vechi specii de cereale cultivate și, fără îndoială, și cel mai consumat produs de acest fel — să amintim doar că reprezintă alimentul de bază al populațiilor asiatice. Aflați care sunt calitățile nutritive ale acestei prețioase vegetale și de ce este vital să nu lipsească din dietă.

Orezul - element esențial al unei diete perfecte

În lume există nu mai puţin de 120.000 de varietaţi de orez, însă numai 8000 sunt folosite pentru consum. Sărac în sodiu şi lipide, orezul este în schimb foarte bogat în amidon (zaharuri lente), fibre, vitamine şi minerale. Valoarea sa energetică diferă în funcţie de prelucrarea pe care o suportă. Astfel, orezul integral are 350 cal /100 g, iar cel alb, decorticat, 120 cal/100 g.

Fiind foarte uşor de digerat, orezul se recomandă în special în caz de diaree, diabet, afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, edeme) sau renale, tulburări digestive, hipoglicemie. De asemenea, este foarte potrivit în regimurile de slăbire sau în cele cu un conţinut redus de sodiu, însă preparat fără prea multe grăsimi şi fără adaos de sare, ideal în combinaţie cu legume cu conţinut caloric redus.

Orezul integral — un adevărat depozit de fibre

Atunci când este recoltat, bobul este învelit într-un strat exterior, dur. Orezul integral îşi păstrează pericarpul, de aceea are o culoare maro-deschis. Este bogat în fibre (9 g /100 g), vitamine din clasa B-urilor şi minerale (magneziu şi fosfor în special). De asemenea, furnizează cel mai mare aport nutritiv dintre toate sortimentele, iar gustul său deosebit amintește de cel al miezului de nucă. Timpul de preparare este însă mai lung — cel puţin 45 de minute îi sunt necesare pentru a se fierbe.

Orezul alb — ideal în curele de slăbire

Este tipul cel mai frecvent folosit în bucătărie. Orezul acesta este decorticat, adică dezvelit de coaja maronie, apoi este „lustruit” în mori speciale, de unde culoarea albă şi aspectul neted. Fierbe în 20 de minute şi se conservă mai bine.

Este posibil ca orezul sa fi fost înălbit cu talc sau alţi conservanţi, de aceea este bine să-l spălaţi cu apă rece înainte de a-l pune la fiert. Cu un conţinut scăzut de calorii, orezul alb este şi mai puţin bogat din punct de vedere nutriţional, majoritatea elementelor deosebite găsindu-se în coaja bobului. Astfel, conține de patru ori mai puţină vitamina B1 decât orezul integral şi doar 3 g fibre pentru 100 g.

Parfumat, roşu, sălbatic… pentru preparate aromatice

Orezul parfumat are o aromă naturală specială. Mirosul este datorat prezenţei în compoziţia boabelor a unei substanţe aromatice sintetizate de plantă. Boabele sale sunt lungi, micuţe, de culoare albă ori brună şi cu o textură uşoară. Se foloseşte mai ales la prepararea salatelor.

Orezul roşu, integral, este o specialitate franțuzească, iar culoarea sa este 100% naturală. Boabele sunt foarte tari şi cu aromă puternică. Se vinde atât simplu, cât şi amestecat cu alte tipuri de orez integral. Timpul de preparare este lung, în jur de o oră. Se potrivește perfect la salate şi umpluturi…

Orezul „sălbatic” este originar din America de Nord. Boabele sale brun-negre, mici şi alungite, se găsesc în amestec cu alte cereale. Specia este bogată în acizi aminici, fibre fără gluten şi este hipocaloric. Adaugați-l la salate ori preparați din el pilaf.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news