Cafeaua greceasca ofera protectii impotriva bolilor cardiovasculare

Share

Cafeaua greceasca, potrivit studiior, ofera protectii impotriva bolilor cardiovasculare si te poate ajuta sa duci o viata mai lunga.

cafeaua greceasca

Cafeaua greceasca este considerata de multa lume secretul tineretii fara batranete. Se spune ca aceasta cafea asigura tineretea pielii, sanatatea organismului si o viata mai lunga, iar multe dintre aceste supozitii s-au confirmat de-a lungul timpului nu doar in Grecia, acolo unde aceasta cafea a fost inventata, ci peste tot in lume, caci cafeaua greceasca a devenit foarte populara la nivel mondial.

Daca la arome cafeaua turceasca la nisip detine suprematia peste tot in lume, cand vine vorba de beneficii asupra sanatatii organismului, cafeaua greceasca este cea mai indicata si mai folosita. Pregatita corespunzator, dupa vechile retete elene, cafeaua greceasca poate face adevarate minuni, de la intinerirea tenului si pana la prelungirea vietii cu ani buni.

Care e secretul unei inimi sanatoase si al longevitatii? Poate fi o ceasca de cafea greceasca bauta zilnic. Un studiu recent a aratat ca locuitorii unei insule grecesti (numita Ikaria), care beau zilnic cafea greceasca fiarta se bucura de o sanatate mai buna a inimii. Ikaria este una dintre acele regiuni unde oamenii traiesc mult peste 90 ani.

In general, cafeaua, una din cele mai consumate bauturi din lume, este considerata a fi bautura cu cele mai mari niveluri de antioxidanti si polifenoli care protejeaza inima. Totusi, ceea ce face cafeaua greceasca sa fie superioara cafelei obisnuite sunt concentratia si modul de preparare.

Cafeaua greceasca este fiarta. Metoda fierberii a aparut in Yemen, in timpul antichitatii, inainte de aparitia filtrarii cafelei. Fierberea cafelei se practica si in Turcia si in Orientul Mijlociu. Aceasta metoda de fierbere creeaza o spuma pe care grecii o numesc kaimaki, ce da cremozitate si consistenta cafelei. Procesul de fierbere a cafelei extrage mai multi nutrienti din boabele de cafea decat metoda filtrarii.

Cafeaua greceasca este facuta din boabe de cafea Arabica ce sunt macinate pana devin o pudra fina. Astfel, aceasta cafea elibereaza o concentratie mai mare de antioxidanti decat cafeaua obisnuita. Combinatia intre fierbere si macinare fina ii da cafelei grecesti superputeri. In plus, contine mai putina cafeina decat o cafea obisnuita, asa ca este mai sanatoasa.

Este bogata in acid clorogenic, polifenoli, substante lipide si alti compusi buni pentru sanatatea inimii. Cafeaua greceasca protejeaza arterele, reduce riscul aparitiei diabetului si imbunateste sanatatea intregului corp.

Cum se prepara o cafea greceasca?

Pentru a pregati cafeaua greceasca autentica este nevoie de boabe de cafea de foarte buna calitate, de pe meleaguri elene. Aceste boabe se gasesc in magazine sau targuri cu produse grecesti si au un pret accesibil. Boabele trebuie rasnite pana se obtine o cafea foarte fina si parfumata.

Ibricul in care se va face cafeaua trebuie sa fie faurit de mesterii greci, intr-un anumit stil care sa permita infuzarea cafelei. In acesta se adauga apa, iar cand aceasta se apropie de punctul de fierbere, se adauga cafeaua, cate o lingurita, amestecandu-se usor. Cafeaua se mai lasa pe foc inca cinci-sapte minute apoi poate fi bauta, fie indulcita cu zahar sau miere, fie simpla, caci este foarte aromata si asa.

Beneficiile cafelei grecesti

Consumata regulat, dar moderat, cafeaua greceasca are numeroase beneficii asupra organismului uman, facand ca acesta sa fie mai rezistent si mai sanatos pentru mai mult timp. Iata care sunt principalele beneficii ale cafelei grecesti:

  • Asigura longevitatea – cafeaua greceasca este renumita pentru capacitatea sa de a prelungi durata vietii. Grecii au o rata de supravietuire in timp mai mare decat cea a restului europenilor. O cafea greceasca pe zi poate face ca organismul sa functioneze in parametrii optimi mai bine de 90 de ani.
  • Stabilizeaza ritmul cardiac – cafeaua, in general, are efecte asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Cafeaua greceasca are un rol stabilizator in ceea ce priveste ritmul cardiac, buna functionare a miocardului si circulatia sangelui. De asemenea, cafeaua greceasca imbunatateste activitatea cardiaca si reduce presiunea de la nivelul vaselor de sange, prevenind aparitia cheagurilor.
  • Efect revitalizant – cafeaua greceasca are un efect revitalizant mai pronuntat decat cafelele obisnuite. Aceasta este mai aromata, mai puternica si mai tare decat o cafea obisnuita. Cafeaua greceasca are un efect energizant absolut si trebuie consumata la orele potrivite, in caz contrar putand da o stare de agitatie accentuata.
  • Intinerirea pielii – ridurile fine, petele si roseata pot fi estompate si neutralizate prin consumarea moderata de cafea greceasca. Acest tip de cafea ajuta la mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii, dar si la mentinerea unui ten proaspat. Cafeaua greceasca poate fi foarte folositoare pentru tratarea porilor dilatati sau pentru combaterea efectului de piele lasata, dar si pentru atenuarea imbatranirii mainilor.
  • Efecte benefice asupra sistemului nervos – cafeaua greceasca previne deteriorarea sistemului nervos. Astfel, bolile de memorie sau diferitele tipuri de dementa sunt prevenite sau ameliorate. De asemenea, cafeaua greceasca are un rol reglator asupra nivelului de stres si poate fi de ajutor in cazul acceselor de furie care nu pot fi controlate.

Cafeaua greceasca si vasele de sange

Potrivit studiului, cei care beau cafea greceasca au vasele de sange mai sanatoase. Mai mult, cafeaua greceasca impiedica aparitia disfunctiei celulare endoteliale, adica a unei afectiuni a inimii, disfunctie care este letala pentru femei.

Functia endoteliata reprezinta sanatatea peretilor vaselor de sange. Endotelialul este format dintr-un strat subtire de celule din interiorul vaselor de sange care le ajuta sa se deschida si permit sangelui sa circule mai usor. Astfel, inima nu mai trebuie sa pompeze atat de mult sange in vase.

Daca endotelialul se inflameaza, se creeaza locuri unde se aduna placa artriala, ceea ce poate declansa un atac de cord. Cafeaua greceasca are o concentratie mare de proprietati care protejeaza inima. Astfel, se calmeaza inflamatia vaselor de sange, iar sangele poate circula liber.

Cum se bea o cafea greceasca?

Ritualul de consumare a cafelei grecesti este la fel de important ca cel de pregatire. In general, cafeaua greceasca se bea putin si des, adica cescute mici de cafea proaspat fiarta, baute la intervale scurte de timp. Iata cum se bea o cafea greceasca:

  • Dimineata – cafeaua greceasca nu se bea niciodata pe stomacul gol, ci imediat dupa ce prima masa principala a zilei a fost luata. Dimineata, cafeaua greceasca nu trebuie sa fie consumata in cantitati mari, dar trebuie sa fie ceva mai tare decat restul de cafele baute pe parcursul zilei. 50-70 de mililitri de cafea greceasca reprezinta cantitatea suficienta pentru prima cafea a zilei.
  • Cu o ora inainte de pranz – masa de pranz este cea mai bogata si mai copioasa masa a zilei. Inainte de aceasta este indicat sa se bea o ceasca de cafea greceasca. Aceasta va ajuta la digestie si va face ca asimilarea nutrientilor sa se produca in mod corespunzator. Cafeaua greceasca va face ca masa de pranz sa nu fie resimtita drept una greoaie.
  • Dupa-amiaza – o ceasca cu cafea greceasca bauta in jurul orelor 16:00-16:30 este ideala pentru revitalizare si refacerea stocului de energie. Aceasta cafea are rolul de a energiza organismul si de a-l face sa functioneze corespunzator pentru tot restul zilei. De asemenea, aceasta cafea combate starea de oboseala si reduce stresul si agitatia acumulate peste zi.
  • Seara – daca se iveste o situatie deosebita care nu permite indeplinirea orelor obligatorii de somn, este indicat sa se bea o ceasca de cafea greceasca tare imediat inainte de culcare. Desi orele de somn vor fi putine, nu se va resimti starea de epuizare, ba dimpotriva, organismul va fi complet revitalizat, ca si cum s-ar fi odihnit opt ore. Cafeaua greceasca actioneaza asupra sistemului nervos chiar si in timpul somnului, astfel ca acesta nu va resimti deficitul orelor de somn.

Ce nu trebuie adaugat in cafeaua greceasca?

Pentru ca o ceasca de cafea greceasca sa aiba cu adevarat efectele promise este absolut necesar ca aceasta sa fie consumata cat mai naturala si mai proaspata. Nu este indicat ca in cafeaua greceasca sa se adauge diferite ingrediente care se regasesc in diferite retete de cafea obisnuita:

  • Lapte – cafeaua greceasca nu se bea niciodata cu lapte. Acesta va diminua din aroma si parfumul cafelei grecesti, dar si din efectele acesteia.
  • Frisca – desi este foarte delicioasa deasupra unei cesti cu cafea sau cu capuccino, frisca nu trebuie adaugata in cafeaua greceasca. Daca frisca este adaugata, cafeaua greceasca isi pierde din aroma, frisca se va combina cu caimacul cafelei, rezultand o crema neplacuta.
  • Lichior – multe sortimente de cafea isi intensifica gustul si proprietatile prin adaugarea unei cantitati mici de bautura spirtoasa foarte aromata (de exemplu lichior). Acest lucru este gresit in cazul cafelei grecesti, caci o bautura alcoolica va reduce semnificativ efectele cafelei.

Bea-o in stilul grecesc

In Grecia, cafeaua este consumata de trei, pana la cinci ori pe zi, in cescute mici; in general, fiecare cescuta contine putin peste 100 mg de cafeina, ceea ce inseamna o cana si jumatate de cafea obisnuita.

Cafeaua greceasca se soarbe incet, in compania familiei si a prietenilor, in jurul meselor de acasa ori in cafenele. Reduce stresul si imbunatateste sanatatea cardiovasculara; in plus, grecii au o dieta mediteraneana bogata in peste, ulei de masline, fructe si legume. Toate acestea contribuie la o buna sanatate a inimii.

Fa-ti o cafea greceasca la tine acasa

Pentru a te bucura de beneficiile cafelei grecesti la tine acasa, urmeaza pasii de mai jos:
• Va trebui sa faci o cantitate pentru doua cani.
• Vei face cafeaua intr-un ibric numit Briki.

Mai ai nevoie de:
• doua cescute;
• doua linguri de cafea greceasca (o poti gasi in magazinele cu specific);
• doua cani de apa rece.

Daca nu ai un ibric Briki, poti folosi o tigaie mai adanca.
Daca nu poti gasi cafea greceasca, ia espresso (e la fel de fina).

Indicatii:
Adauga in ibricul briki doua cani de apa si doua linguri pline de cafea greceasca. Se prefera acest tip de ibric deoarece este mai larg la fund decat la varf. Astfel, se creeaza cantitatea adecvata de spuma ce ofera gustul unic al acestei cafele. Amesteca de patru sau cinci ori. Adu incet cafeaua la punctul de fierbere (traditia greaca spune ca vei avea tot atatia bani cate bule se formeaza cand fierbi cafeaua).

Cand se formeaza un inel de spuma in jurul varfului, cafeaua e aproape gata. Pune-o deoparte, pentru a nu da in foc (potrivit unei alte superstitii, daca da cafeaua in foc, vei avea ghinion). Imparte spuma in mod egal in cele doua cani si apoi pune restul de cafea. Asteapta sa se aseze cafeaua inainte de a o bea. Cafeaua greceasca este consistenta si foarte tare si, de obicei, se serveste cu un pahar de apa alaturi.

Nu se pune niciodata lapte in cafeaua greceasca, dar poti adauga indulcitori. De fapt, exista trei versiuni de cafea greceasca: versiunea de cafea greceasca neindulcita, numita sketos, cea indulcita moderat cu o lingurita de zahar, numita metrios, si cea indulcita cu doua lingurite de zahar, care se numeste glykos. Daca iti place cafeaua indulcita, poti aduga una sau doua lingurite de zahar ori indulcitor direct in ibric, inainte de a o fierbe…

Cafeaua contine kahweol si cafestol, ce cresc nivelul colesterolului. Filtrele de hartie retin aceste substante. Daca ai probleme cu colesterolul, ar fi bine sa bei cafea la filtru in loc de cafea fiarta.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente