Apa vitaminizată – la granița dintre trend și utilitate

Share

Apa vitaminizată a început să fie comercializată recent, în tot felul de supermarketuri. Ambalajul unei astfel de băuturi are 600 de mililitri, iar eticheta cu ingrediente conține, printre altele, zaharuri, acid folic și tiamină. O astfel de sticlă cu apă are un preț accesibil, între 4,50 și 7 lei; sortimentele sunt variate – apă cu vitaminele A, B6, C, cu calciu, magneziu și zinc.

Apa vitaminizată a început să fie tot mai popular, mai ales pentru faptul că induce falsa impresie a unui produs sănătos, deși vitaminele pe care le conține nu sunt naturale, ci sunt prelucrate chimic.

Lista de reclamatii despre apa vitaminizată este cu siguranta mai mare decat lista de beneficii, iar numarul de calorii dintr-o sticla este foarte aproape de acela al unei cutii de Cola. Ideea ca o singura sticla de apa vitaminizata contine 33g de zahar este foarte rea, dar e fructoza, nu trestie de zahar, care este mai naturala.

Apa vitaminizată

Deci, in afara celor sase lingurite de zahar gasite in fiecare sticla de apa vitaminizată, aceasta este daunatoare pentru tine? Fructoza, inclusiv fructoza cristalina, a fost relationata cu niveluri inalte de grasimi, rezistenta la insulina si chiar sindrom metabolic. Apa vitaminizată este mai buna decat sifonul? Cei mai multi experti sunt de acord ca aceasta contine mai putine zaharuri daunatoare decat sifonul obisnuit, dar asta nu o face un aliment sanatos pentru hidratare.

Beneficiile apei vitaminizate

Apa vitaminizată este, în mod absolut, un lichid care completează cei doi litri recomandați pentru consumul zilnic. La fel ca și vitaminele cumpărate din farmacii, și acestea dizolvate în apa vitaminizată sunt substanțe chimice, pe eticheta produsului nefiind specificat vreun ingredient natural. Conținutul acestei ape ajută, deci, la regenerarea resurselor de energie, fapt pentru care băutura poate înlocui cu succes cafeaua.

De asemenea, vitaminele din apa vitaminizată pot completa dieta pe care o urmați și, implicit, alimentația bazată pe un aport zilnic de vitamine și minerale. Micronutrienții din apa vitaminizată au proprietăți antioxidante, iar produsul, în ansamblul său, ajută la hidratarea corespunzătoare a organismului.

Dezavantajele apei vitaminizate

  • Conținutul mare de zahăr – estimat la 33 g, conținutul de zahăr face apa vitaminizată la fel de nocivă ca și băuturile carbogazoase sau cu îndulcitori;
  • Excesul de vitamine – pe lângă vitaminele din apa pe care o consumăm, în corpul nostru mai există și alte vitamine, minerale și antioxidanți, fie produse de propriul organism, fie din alimentele pe care le-am ingerat. Un cumul exagerat de vitamine ne poate afecta funcțiile organismului și poate provoca daune serioase;
  • Asemănarea cu energizanții – apele vitaminizate au foarte multe proprietăți comune cu băuturile energizante. Ambele tipuri pot afecta sistemul nervos și pe cel circulator, prin prisma influenței pe care o au asupra energiei și revitalizării organismului;
  • Suprasaturația de nutrienți – acest tip de apă este îmbogățit cu foate multe sortimente de vitamine, micronutrienți și antioxidanți. Dacă administrăm organismului cantități uriașe din aceste substanțe este foarte probabil să îl suprasolicităm, acesta fiind obligat să asimileze mai mult decât este necesar;
  • Potențiatorii de gust – aceștia sunt folosiți întocmai pentru a neutraliza aromele farmaceutice pe care le conține apa vitaminizată. Comercianții mizează pe gust, pe lângă proprietățile acestei băuturi. O apă sănătoasă, însă, trebuie să respecte regula celor 3 i: inodoră, incoloră și insipidă.

Dacă vă doriți să potențați consumul de vitamine și substanțe nutritive, dar fără să vă alimentați suplimentar, puteți să vă pregătiți o băutură sănătoasă, în confortul propriei bucătării. Recomandări: smoothie-uri din fructe și legume, fresh de fructe, în special citrice (grapefruit, portocale), limonadă îndulcită cu miere (puteți adăuga mentă, căpșune sau pepene roșu), ceaiuri calde și reci din plante (mentă, tei, mușețel, ceai verde și ceai negru, acesta din urmă fiind cunoscut pentru proprietățile sale revitalizante).

Sunt apele vitaminizate bune pentru tine?

Cele mai multe ape vitaminizate contin vitamine solubile, ca vitaminele C si B, care nu se afla in corpul uman, dar nu au vitaminele A si E. Daca dieta ta are restrictii severe, se poate sa ratezi aceste vitamine importante. Band apa vitaminizata, poti obtine aceste vitamine, dar un exces nu poate creste efectul lor, odata ce orice consum depasit este eliminat prin urina.

Cate calorii are apa vitaminizata?

Unul dintre cele mai importante motive pentru care apa vitaminizata este considerata daunatoare pentru tine de catre multi specialisti este din cauza continutului mare de calorii. Spre deosebire de apa, care nu contine calorii, o sticla de apa vitaminizata poate contine 125 de calorii, in timp ce o doza normala de Cola are 140 de calorii.

Prea multa vitamina A iti poate dauna?

Daca bei apa vitaminizata pentru a crea un aport normal de vitamina A, nu te ajuti prea mult, sustin expertii.

Din fericire, chiar daca iei suplimente de vitamine zilnic, cazurile de exces de vitamina A sunt putine. Simptomele includ ameteli, greata si vedere incetosata. Daca te lupti cu deficit de vitamina A, urmeaza sfatul medicului in loc sa incerci sa actionezi dupa ureche.

Vitamina E este daunatoare?

Toxicitatea vitaminei E devine mai frecventa cand oamenii iau acest supliment pentru o perioada extinsa de timp. Cand o consumi intr-un aliment, Vitamina E este sigura, dar luand prea multe suplimente poate duce la crampe abdominale, greata, diaree, oboseala, durere de cap, vedere incetosata si slabirea muschilor. Un nou studiu arata ca dozele mari de Vitamina E administrate zilnic pot creste riscul de cancer de prostata la barbatii…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente