Top 5 cei mai buni carbohidrați care te ajută să slăbești

Share

Introducerea unui anumit tip de carbohidrați în alimentație, carbohidrații buni, este secretul unei siluete de invidiat.

Deși în trecut se considera că toți carbohidrații trebuie eliminați din dieta celor care vor să dea jos kilogramele suplimentare, studii relativ recente au demonstrat că există totuși două categorii de carbohidrați: cei care favorizează procesul de slăbire, așadar carbohidrații buni, și cei care favorizează îngrășarea, și anume carbohidrații rafinați.

Specialiștii au constatat că acei carbohidrați buni oferă o senzație de sațietate, ne ajută să ardem mai multe calorii, ne oferă un plus de energie, ne ajută să scăpăm de oboseală și, nu în ultimul rând, mențin creșterea colesterolului sub control. Așadar, nutriționișii susțin că aceștia reprezintă o parte esențială a alimentației noastre de bază.

Carbohidrații sunt substanțele nutritive care au rolul de a stabiliza sistemul celular din organismul uman, de a optimiza resursele de energie ale acestuia și de a echilibra raportul calorii asimilate-calorii arse. Acești nutrienți sunt secretați în corpul uman, dar pot fi obținuți și din diferite alimente.

Se crede că acești carbohidrați favorizează asimilarea grăsimilor și, implicit, punerea unor kilograme nedorite pe siluetă. Acest lucru nu este fals, doar că există anumite combinații gastronomice în care conținutul mare de carbohidrați ajută la arderea grăsimilor și la scăderea în greutate. Totul depinde de noi, de preferințele noastre și de metabolism.

Carbohidrații sănătoși și nesănătoși

Carbohidrații sănătoși sunt cei care ajută organismul să ardă calorii și să scape de grăsimile dăunătoare din corp. Din caloriile consumate zilnic, aproximativ 45% trebuie să fie carbohidrați pentru a putea stoca resursele de energie pe care preconizăm că le vom consuma. Așadar, în mesele de zi cu zi, este indicat să folosim alimente care aduc un aport substanțial de carbohidrați.

  • Cartoful – este una dintre cele mai bogate legume când vine vorba de carbohidrați. Nu îi consumați prăjiți, căci valorile lor nutritive vor fi afectate de modalitatea de gătire. Folosiți-i în mesele de prânz, ca garnituri pentru o carne slabă sau ca atare, în piureuri sau copți. Îi puteți servi cu salată verde, fără ulei.
  • Porumbul – este un aliment bogat în amidon și carbohidrați, fapt pentru care este recomandat atunci când vreți să lucrați masa musculară și să vă tonifiați. De preferat este să consumați porumb în salate, fără ulei. Puteți lua în calcul și fulgii din porumb sau mălaiul, dar fără adaos de grăsimi vegetale.
  • Făinoasele – pastele au și ele un conținut mare de carbohidrați care ne pot fi de folos, dacă știm cum să le consumăm. Se recomandă un maximum de 100 g paste, la un interval mediu de două săptămâni. Nu le consumați împreună cu grăsimi. Orezul este și el bine-venit în dieta noastră, atât timp cât raportul cantitativ dintre acesta și legumele cu care îl asezonăm este de 1 la 3.
  • Boabele – fasolea, lintea și năutul constituie un depozit de carbohidrați. Acestea pot fi consumate ca atare, fierte și condimentate sau în salate, în piureuri sau în chifteluțe.

Fără a face excese și combinându-le cu alimente proaspete, sărace în calorii, aceste resurse de carbohidrați vin în ajutorul organismului, asigurându-i resursele optime de energie.

Carbohidrații nesănătoși sunt aceea care, consumați cu regularitate, intensifică creșterea în greutate și favorizează apariția unor boli ca diabetul sau obezitatea.

  • Pâinea și produsele de panificație – sunt alimente bogate în carbohidrați, dar și în grăsimi nesănătoase.
  • Dulciurile – au un conținut mare de carbohidrați, dar și de zaharuri. Combinația acestor nutrienți sporește creșterea în greutate.
  • Produsele cu conținut ridicat de aditivi, coloranți și arome – acestea conțin și o cantitate mare de carbohidrați, iar combinația de ingrediente este foarte dăunătoare organismului, deoarece favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

Avantajele consumului de carbohidrați

  • Stare de bine, datorită aportului de energie oboseala va fi minimizată;
  • Reglarea circulației sângelui, efecte asupra sistemului nervos;
  • Stabilizare a masei musculare, prin posibilitatea dezvoltării acesteia;

Dezavantajele consumului de carbohidrați

  • Luare excesivă în greutate, cu risc de îmbolnăvire;
  • Imposibilitatea de a combina mai multe substanțe nutritive, acestea putând fi dăunătoare împreună;
  • Sensibilitate la nivelul sistemului digestiv.

Carbohidrații sunt, în cele din urmă, substanțe nutritive esențiale unei funcționări optime a organismului uman. Pentru a respecta un stil de viață sănătos, este important să nu facem abuz de aceștia și să avem grijă la excese.

Acești carbohidrați-minune accelerează metabolismul și ajută organismul să elibereze acizii grași care facilitează arderea grăsimilor, în special pe cele depuse în jurul abdomenului. În general, cerealele și pâinea integrală, leguminoasele și fructele furnizează carbohidrați care pot fi consumați fără probleme în cantități controlate într-o cură de slăbire sănătoasă. Cu toate acestea, în continuare vom prezenta o listă mai detaliată cu alimentele care au un conținut ridicat de carbohidrați buni, explicând și beneficiile aduse de acestea în cazul curelor de slăbire.

  1. Fasolea, pe lângă faptul că este consistentă, este și nutritivă. Proteinele reprezintă nutrientul cel mai important al fasolei și de aceea a fost supranumită „carnea săracului”. Nutriționiștii susțin că acest aliment este un aliat de nădejde în lupta împotriva obezității. Totuși, se recomandă să consumăm doar fasole fiartă în condițiile unei diete și să evităm asocierea dintre fasole și grăsimi.
  2. Cartofii, deși pare greu de crezut, sunt o sursă importantă de proteine și sunt recomandați persoanelor care vor să dea jos kilogramele în plus. Aceștia au un conținut ridicat de potasiu, vitamina C și carbohidrați sănătoși. Bineînțeles, se recomandă totuși evitarea cartofilor prăjiți; este indicat consumul acestora fierți sau copți.
  3. Orezul integral este mai bogat în vitamine și minerale decât orezul alb și de aceea este mai apreciat în cazul dietelor. Carbohidrații alcătuiesc o cincime din greutatea bobului de orez. Supranumit și „pâinea Asiei”, orezul este baza multor rețete orientale, bucătăria orientală fiind cunoscută pentru alimentația sănătoasă pe care o promovează.
  4. Mazărea face bine inimii, dar nu numai. Conținând o cantitate însemnată de carbohidrați, aceasta ar trebui inclusă în toate curele de slăbire. Aceasta conține multe vitamine de tip B, zinc, dar și o cantitate însemnată de fibre, ceea ce oferă o senzație de sațietate neobișnuită, acest lucru fiind ideal în cazul persoanelor care vor să reducă numărul porțiilor de mâncare.
  5. Lintea ajută la accelerarea metabolismului și la menținerea senzației de sațietate. Acesta este un aliment foarte concentrat, conținând doar o cantitate mică de apă. Aceasta face din linte o sursă remarcabilă de energie, mare parte din aceasta provenind din proteine și carbohidrați, din moment ce lintea conține sub 1% grăsimi. Bogată în fier și fibre, aceasta trebuie inclusă în alimentația persoanelor care se luptă cu supraponderabilitatea…

Fibrele și carbohidrații sănătoși conținuți de alimentele prezentate mai sus cresc nivelul de sațietate, astfel încât sunt trimise către creier impulsuri hormonale care îl informează cu privire la această stare a organismului. Creierul alungă, așadar, senzația de foame și accelerează metabolismul. Considerând aceste demersuri biologice, pierderea kilogramelor în plus ar trebui să fie mult mai ușoară.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente