Cele mai bune fructe de toamna și importanța lor

Share

Cele mai bune fructe de toamna trebuie consumate în acest sezon. În acest articol vă prezentăm de ce este important să le includem în alimentația noastră.

Cuprins:

Cele mai bune fructe care trebuie consumate toamna și importanța lor

Toamna a sosit și în această perioadă multe gospodine încep să-și facă proviziile pentru iarnă, astfel încât cămările să fie pline cu tot felul de bunătăți pentru sezonul geros ce va urma. Natura însă a păstrat multe din deliciile sale și pentru toamnă. Cele mai bune fructe de toamnă nu trebuie să lipsească de pe masa nimănui în acest sezon. Haideți să vedem împreună, în cele ce urmează, care sunt cele mai recomandate fructe de toamnă și să ne bucurăm de beneficiile aduse de acestea!

Care sunt cele mai bune fructe de toamnă?

Deși mulți încă mai suspină după roadele dulci ale verii, din septembrie până în noiembrie toamna compensează cu fructe de toamna îmbelșugate care nu sunt doar foarte hrănitoare, adesea înlocuind chiar și o masă, dar și rezistă mult mai mult timp, cu condiția să fie depozitate corespunzător. Iată care sunt unele dintre cele mai bune fructe de toamnă: merele, perele, dovlecii, nucile, prunele, porumbele, strugurii, coarnele de pădure, gutuile, rodiile.

Beneficii oferite de cele mai bune fructe de toamnă:

  • Mărul este vedeta toamnei. De ce este unul dintre cele mai bune fructe de toamnă? Importanța sa nutritivă, dar și gustul unic și marea varietate de moduri în care poate fi preparat i-a adus prețuire pe întreg mapamondul. Cunoscut și ca fructul discordiei, în realitate mărul creează armonie în organismul nostru. Având un conținut ridicat de antioxidanți, mărul previne bolile cardiovasculare. Bogat în fibre, este gustarea ideală dintre mese. Mai mult, mărul este cunoscut și sub denumirea de elixirul tinereții, încetinind procesul de îmbătrânire, doar nu degeaba merele erau fructele preferate ale vrăjitoarei din Albă-ca-Zăpada. Își merită, cu siguranță, locul fruntaș pe lista cu cele mai bune fructe de toamnă.
  • Para, vara îndepărtată a mărului, este unul dintre marile delicii ale sezonului, prin urmare, nu putea lipsi din lista cu cele mai bune fructe de toamnă. Deși este diuretică și previne hipertensiunea, para este un fruct foarte suculent și potolește mult mai bine setea decât înghețata. Așadar perele sunt gustarea ideală în amiezele de toamnă când soarele puternic pare să cheme vara înapoi. De asemenea, aceste fructe controlează în mod eficient presiunea sangvină, fiind recomandate celor ce suferă de hipertensiune. Toate aceste beneficii plasează perele pe locul al doilea în ceea ce privește cele mai bune fructe de toamnă.
  • Dovleacul este unul dintre simbolurile acestui anotimp. Cu toate că mulți îl consideră legumă, dovleacul este, de fapt, un fruct, iar specialiștii îl consideră unul dintre cele mai bune fructe de toamnă. Cea mai așteptată sărbătoare a acestui sezon, Halloween-ul, nu ar mai fi la fel fără înfricoșătoarele capete de dovleci. Cu toate acestea, dovleacul trebuie apreciat și pentru proprietățile sale nutritive. Acesta este un aliat puternic al arterelor, fiind unul dintre cele mai sărace alimente în grăsimi și sodiu, ambele afectând în egală măsură sănătatea arterelor și a inimii – de aceea dovleacul își merită locul printre cele mai bune fructe de toamnă. Pe de altă parte, se remarcă pentru bogăția de betacaroten și minerale, ajutând astfel la îmbunătățirea vederii. Datorită cojii sale foarte puternice, dovleacul este foarte rezistent putând fi depozitat pentru perioade îndelungate.
  • Nucile reprezintă un alt punct forte al acestui anotimp, așadar fac parte și ele din lista cu cele mai bune fructe de toamnă. De mii de ani, acestea au făcut parte din dieta mediteraneană, care este lăudată pentru efectele benefice asupra sănătății în general și asupra inimii în particular. Nucile sunt un aliment extrem de concentrat, conținând niveluri ridicate de acizi grași esențiali, vitamina B6 și oligoelemente, cum ar fi zincul, cuprul și manganul. Studiile au demonstrat că riscul de infarct miocardic scade pe măsură ce crește consumul de nuci și alte semințe oleaginoase. Astfel, având în vedere cât de generoasă este toamna cu nucile, ar trebui să-i urmăm și noi exemplul și să profităm de toate beneficiile oferite de aceste alimente considerate printre cele mai bune fructe de toamnă.
  • Prunele își aduc și ele contribuția în a face acest sezon să fie mai delicios, de aceea se află printre cele mai bune fructe de toamnă. În afară de gustul lor unic, prunele sunt cunoscute și pentru efectele lor benefice asupra sistemului digestiv. Aceste alimente sunt un laxativ natural care protejează intestinul. Prunele sunt ușor diuretice, depurative și detoxifiante. Conținutul lor extrem de scăzut de proteine, grăsimi și sodiu le face foarte adecvate în cazuri de arterioscleroză, exces de acid uric, boli degenerative ale articulațiilor și boli ale ficatului. Nutriționiștii consideră că adăugarea câtorva prune proaspete sau uscate la micul dejun este o practică sănătoasă – iată de ce sunt considerate printre cele mai bune fructe de toamnă!
  • Porumbele – Din lista cu cele mai bune fructe de toamnă nu puteau lipsi porumbele. Acestea sunt fructele unui arbust numit porumbar și pot fi culese toamna târziu, după ce a căzut prima brumă. Cu toate că au o acțiune astringentă, au foarte multe proprietăți benefice, la fel ca toate fructele de pădure. Acestea previn ateroscleroza, guta, îmbunătățesc digestia, sprijină eliminarea acidului uric.
  • Strugurii – Printre cele mai bune fructe de toamnă se află și strugurii. Aceștia au efect laxativ, fiind recomandați în caz de constipație sau balonare, dar și în curele de detoxifiere, deoarece ajută la eliminarea toxinelor. Au proprietăți benefice pentru inimă și ficat, ajută la întărirea sistemului imunitar și oferă energie.
  • Coarnele de pădure – În această listă cu cele mai bune fructe de toamnă regăsim și coarnele de pădure. Acestea se coc de regulă în luna septembrie, conțin vitamine (C, B1, B2, A) și, asemenea tuturor fructelor de pădure, oferă o mulțime de beneficii organismului. Sunt indicate, printre altele, în diabet, indigestie, dureri de cap, gută, ajută la normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătățesc metabolismul, previn scleroza multiplă, ameliorează bolile articulare.
  • Gutuile – Și acestea se numără printre cele mai bune fructe de toamnă, datorită faptului că oferă o mulțime de beneficii. Acestea stimulează apetitul și luptă contra anemiei și asteniei, întăresc gingiile și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sunt indicate și în cazul afecțiunilor respiratorii, contra răcelii și gripei, pentru că au o cantitate ridicată de vitamine.
  • Rodiile – Deși sunt exotice, fac și ele parte din lista cu cele mai bune fructe de toamnă. Printre proprietățile lor benefice sunt următoarele: luptă contra cancerului, Alzheimer-ului, bolilor de inimă, au efect anti-îmbătrânire și sunt recomandate și femeilor însărcinate.

De unde procurăm cele mai bune fructe de toamnă?

Cu toate că se găsesc în toate piețele și supermarketurile, cele mai bune fructe de toamnă, care sunt în același timp și cele mai sănătoase și recomandate, sunt, desigur, cele achiziționate din magazinele cu specific bio sau de la producătorii locali care le-au obținut în mod natural.

Cum consumăm cele mai bune fructe de toamnă?

Cele mai bune fructe de toamnă se pot consuma, majoritatea, atât crude, cât și în salate sau conservate (gem, dulceață, peltea etc.), precum și în prăjituri; unele pot fi coapte, uscate sau făcute ciorbă (de exemplu, dovleacul sau prunele uscate). De asemenea, din cele mai multe se pot face și sucuri naturale sau pot fi adăugate în milkshake-uri sau smoothie-uri. Totul depinde de preferințele fiecărei persoane, de cum dorește să consume cele mai bune fructe de toamnă.

Ce legume se recomandă alături de cele mai bune fructe de toamnă?

Pe lângă cele mai bune fructe de toamnă se recomandă și legume de sezon care aduc o mulțime de beneficii organismului. Iată care sunt aceste legume ale toamnei care nu trebuie să ne lipsească de pe mese în acest anotimp:

  • Varza albă;
  • Varza de Bruxelles;
  • Varza kale;
  • Morcovii;
  • Conopida;
  • Țelina;
  • Ceapa;
  • Păstârnacul;
  • Cartofii…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news