Imbunatateste-ti echilibrul biochimic si energia!

Share

Daca esti precum majoritatea oamenilor care traiesc in tari industrializate, rutina ta zilnica este stesanta, suferi de oboseala, rareori dormi bine, continui sa te ingrasi, esti tot timpul intr-o dispozitie proasta. De fapt, suferi de extenuare.

Imbunatateste-ti echilibrul biochimic si energia

Vigoare VS Extenuare

Vigoarea si extenuarea sunt total opuse. Psihologii definesc vigoarea ca fiind o stare caracterizata prin trei termeni: energie fizica, energie emotionala si concentrare mentala. Oamenii cu un nivel ridicat de vigoare sunt cei care par sa rezolve toate problemele. Se simt energici si sunt mereu intr-o buna dispozitie. Mintile lor sunt ascutite.

Poti incerca sa tratezi extenuarea cu cafea si bauturi energizante, dar acestea nu sunt decat solutii temporare si exista posibilitatea sa te simti mai extenuata dupa ce trece efecul lor. Se recomanda sa combati extenuarea si sa iti recapeti vigoarea prin dobandirea unui echilibru adecvat intre hormoni precum cortizolul si testosteronul.

Fa legatura: stres, cortizol si testosteron

Una din cele mai mari probleme ale zilelor noastre este stilul de viata haotic cu mersul la culcare tarziu si trezitul foarte devreme. Acest stil de viata nu permite nivelului de cortizol sa ajunga la un echilibru. Astfel, corpul nu poate sa se repare singur si nu se poate vindeca de efectele stresului cronic. Expunerea excesiva la cortizol impiedica obtinerea unui echilibru normal biochimic. Cand acest echilibru este distrus, metabolismul tau este afectat. Se accelereaza degradarea tesuturilor, sunt afectate nivelurile de energie, dispozitie si atentie si astfel ajungi sa te simti extenuata si fara vigoare.

Testosteronul si DHEA sunt hormoni produsi, precum cortizolul, de glandele adrenale. Acesti hormoni suprima cytokinele inflamatorii, reduc degradarea oxidativa si imbunatatesc sensibilitatea la insulina. Dar nivelul acestor hormoni este suprimat cand se produce prea mult cortizol. Astfel incep sa-si piarda din efectele antiinflamatorii si antioxidante in timpul perioadelor de stres cronic.

Studiile au aratat ca o gama variata de factori de stres pot creste nivelul de cortizol si il pot suprima pe cel de testosteron. Si factori precum urmarea unei diete sau lipsa celor opt ore de somn pe noapte iti pot stresa corpul. Cercetatorii au aratat ca un nivel ridicat de stres poate duce la cresterea nivelului de cortizol, la reducerea celui de testosteron si la accentuarea extenuarii in randul femeilor si barbatilor tineri si mai in varsta.

Femeile au nevoie de testosteron? Serios?

Numit deseori „hormonul dorintei”, testosteronul este important mai ales in impulsurile sexulale, in nevelurile de energie si de dispozitie atat la barbati, cat si la femei. Ca si in cazul barbatilor, dupa varsta de 30 ani, nivelul testosteronului incepe sa scada la femei. Chiar daca o femeie are o zecime din testosteronul unui barbat, nivelul acestuia scade la jumatate la varsta de 45 ani si scade si mai repede cand este expusa la stresul cronic.

De asemenea, scade testosteronul si in cazul impulsurilor sexuale, apare si o reducere a masei musculare, se reduce rata metabolica. De asemenea, se reduce nivelul energiei si se schimba dispozitia. Toate acestea sunt urmate de o crestere in greutate si de senzatia de extenuare (vigoare redusa).
 
Echilibrul biochimic pentru energie si pierderea grasimii

Si barbatii si femeile au nevoie de un echilibru intre cortizol si testosteron pentru a-si construi masa musculara si alte proteine, precum compusi ai sistemului imunitar. Au nevoie de acest echilibru si pentru a controla multe aspecte psihologice, inclusiv metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor din mancare. Unele dintre cele mai comune efecte ale unui dezechilibru intre cortizol si testosteron atat la femei, cat si la barbati sunt:
–    Extenuare (energie fizica/ mentala redusa = vigoare redusa);
–    Dorinta sexula redusa;
–    Masa musculara scazuta;
–    Incetinire in arderea grasimilor si caloriilor;
–    Grasime abdominala.

Din moment ce femeile au mai putin testosteron decat barbatii, aceasta scadere cauzata de stres le afecteaza mai tare. Pentru ca femeile sa se mentina in forma, sa fie puternice, sanatoase, pline de energie si active, trebuie sa isi mentina un nivel normal de testosteron. Este la fel de important ca pentru barbati.

Reechilibrarea balantei

Mentinerea unui echilibru normal de hormoni este asociata cu beneficii pe termen lung pentru sanatate. Din fericire, noi stim cum sa mentinem un echilbru normal al hormonilor in mod natural. Astfel, vom recomanda exercitiile fizice, urmarea unei diete, managementul stresului si chiar suplimente.

Exercitii: toate felurile de exercitii ajuta la reducerea cortizolului si la cresterea nivelului testostreronului atat la femei, cat si la barbati. Alege ce fel de exercitii vrei si bucura-te de ele cat de mult poti.

Dieta: alege o dieta echilibrata care sa includa multe fructe si legume colorate, proteine pure si carbohidrati nerafinati/integrali care iti vor da nutrientii esentiali de care are nevoie corpul pentru a raspunde stresului.

Managementul stresului: studii in toata lumea au aratat ca felul in care facem fata unui anumit factor de tres poate determina raspunsul hormonal la acel factor.

Suplimente: in afara de o dieta echilibrata, anumite suplimente sunt foarte eficiente in mentinerea unor niveluri echilibrate de cortizol si testosteron. De exemplu, poti incerca ginsengul malaysian, pentru efectele benefice asupra energiei. Este un mod sigur si natural de a-ti echilibra nivelul de testosteron. Este remediul perfect pentru stresul cronic si extenuare. O alta planta, numita eurycoma, este benefica datorita efectelor anti-imbatranire…

Intr-o lume perfecta, ar trebui sa avem putin stres si un nivel ridicat de energie, pentru a avea un echilibru hormonal perfect. Dar viata si imbatranirea duc la un nivel ridicat de cortizol si suprimarea testosteronului. Astfel, ajungem la extenuare, depresie si cresterea in greutate. Putem impiedica asta prin mentinerea unui echilibru biochimic.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news