Uleiul de șofran: să folosești o grăsime ca să scapi de grăsime

Share

Uleiul de șofran este un aliment relativ nou în gastronomie. Acesta se obține din planta numită șofran, din care se obține și condimentul cu același nume, și are origine mediteraneană.

Atât uleiul, cât și praful de condiment obținute din șofran sunt caracterizate de un gust ușor amărui, foarte persistent, care se impregnează cu ușurință în alimentele gătite termic, atât timp cât este adăugat după încheierea procesului de gătire.

Problema greutății este foarte importantă, iar uleiul de șofran luptă împotriva ei. Multe persoane sunt supraponderale, iar scăderea în greutate nu este deloc simplă. Este și mai greu să slăbești dacă grăsimea acoperă organele vitale.

Astfel, apar inflamațiile, rezistenta la insulină și continui să te îngrași. Toate acestea duc la apariția bolilor cardiace și a anumitor forme de cancer.

La fel ca și șofranul pudră, și uleiul obținut din această plantă are un preț destul de mare: un litru de ulei de șofran pur, natural, poate costa între 70 și 120 de lei, în funcție de cât de rafinat este produsul. Calitățile medicinale și efectele asupra metabolismului sunt confirmate de către cercetători, astfel că, dacă vă doriți un ingredient nou, pe baza căruia să vă stabilizați funcțiile organismului, uleiul de șofran este alegerea potrivită.

Uleiul de sofran

De aceea, de câte ori apar studii recente în acest domeniu, oamenii sunt foarte emoționați. Un nou studiu în acest sens a arătat că uleiul de șofran poate face minuni în privința grăsimii de pe abdomen.

Ar trebui să dăm iama în magazine și să cumpăram produse bazate pe uleiul de șofran ca să slăbim? Ei bine, nu încă. De ce? Pentru că deocamdată nu s-a făcut decât un mic studiu în acest sens și nu poate fi de încredere.

Trebuie să nu uităm faptul că studiile aprofundate sunt greu de făcut. Cercetătorii care au realizat acest mic studiu sunt aplaudați pentru eforturile depuse și pentru faptul că au dat naștere unei noi ipoteze care merită testată.

Dar asta nu înseamnă că oricine vrea să scape de grăsimea de pe abdomen trebuie să ia suplimente pe bază de ulei de șofran. În acest studiu s-au comparat timp de 16 săptămâni efectele acidului linoleic și cele ale uleiului de șofran. La sfârșitul testului, cercetătorii au descoperit că cei care au luat ulei de șofran au scăpat de mai multă grăsime de pe burtă decât cei care au luat acidul linoleic.

Problemele cu acest studiu au fost: numărul mic de participanți (55) și numărul celor care au renunțat (20). Toți participanții au fost femei aflate la menopauză, cu diabet tipul 2. Asta înseamnă că nu se știe dacă acest ulei are aceleași efecte asupra femeilor mai tinere sau asupra bărbaților. Au apărut efecte adverse, dar nu au fost explicate. În plus, uleiul de șofran a fost comparat cu acidul linoleic, un agent care crește rezistența la insulină.

Acizii grași Omega-6 sunt esențiali pentru sănătatea noastră, chiar dacă au existat și în privința lor câteva întrebări. Este important să consumăm cantitatea adecvată de Omega-6, care se găsește mai mult în uleiurile vegetale, dar și cele Omega-3, care se găsesc mai ales în peștele gras.

Dar adevărul este că acizii grași Omega-6 sunt deja consumați în cantități adecvate și totuși avem probleme cu excesul de grăsime și cu obezitatea. Așadar, creșterea cantității de acizi grași Omega-6 consumați reduce tendința de a acumula grăsime abdominală? Nu prea are sens.

Rezultatele studiului care au arătat că uleiul de șofran reduce grăsimea abdominală au crescut interesul spre realizarea altor studii mai aprofundate.

Este încă prea devreme să concluzionăm dacă uleiul de șofran are aceste efecte asupra grăsimii abdominale.

Întrebuințările gastronomice ale uleiului de șofran

Deși este destul de rar întâlnit în bucătăria de la noi, uleiul de șofran este foarte folosit în arta culinară meditaraneană și în cea asiatică. Uleiul de șofran ajută atât la gătire, cât și la asezonare, iar în combinațiile potrivite poate da o savoare aparte preparatului. Câteva dintre întrebuințările gastronomice esențiale ale uleiului de șofran sunt:

  • Înlocuiește uleiul de floarea-soarelui sau orice alte grăsimi vegetale dăunătoare;
  • Poate fi folosit ca dressing pentru salate;
  • Se poate adăuga în rețetele cu carbohidrați pentru a echilibra numărul de calorii din aceștia;
  • Poate fi folosit ca un colorant alimentar natural;
  • Poate constitui o marinată pefectă pentru carnea slabă, de curcan sau pește.
  • Are un rol important în conservarea alimentelor proaspete;

Beneficiile consumului de ulei de șofran

Pe lângă rolul său absolut gastronomic, uleiul de șofran are mai multe efecte ce țin de metabolismul uman și de buna funcționare a acestuia:

  • Stabilizare hormonală – consumul moderat de ulei de șofran poate avea un impact vizibil asupra dezechilibrelor hormonale, mai ales la femeile care se confruntă cu menopauza, sindromul premenstrual sau bufeuri. Rolul stabilizator al uleiului de șofran este foarte pronunțat la nivel hormonal.
  • Scăderea colesterolului – chiar dacă este un ulei, adică o grăsime vegetală, uleiul de șofran este foarte indicat pentru consum în cazul colesterolului mărit. Acesta favorizează absorbția grăsimilor bune și combate depunerile excesive.
  • Fluidizarea lichidelor din corp – uleiul de șofran are un impact semnificativ și la nivelul lichidelor din corp, acesta ajutând la o mai bună circulație a sângelui, dar și la prevenirea retenției de apă.
  • Tonusul dermului – la nivelul pielii, uleiul de șofran menține pielea curată și elastică, îndepărtând celulele moarte. Se recomandă folosirea acestuia în componența unor scrub-uri sau ca ulei de masaj. Efectele sunt de lungă durată.
  • Regenerarea părului – folosit ca mască pentru păr, uleiul de șofran ajută la regenerarea firelor de păr, la întărire acestora și la menținerea unui scalp sănătos. De asemenea, uleiul de șofran conferă strălucire firului de păr.

Uleiul de șofran te ajută să slăbești?

În mod normal, orice ulei, indiferent din ce este extras, este o grăsime vegetală care are un aport de calorii în regimul nostru alimentar. Este adevărat că aceste uleiuri se pot clasifica în funcție de conținutul și proveniența lor și că unele sunt mai sănătoase pentru consum tocmai pentru că grasimile acestora sunt prezente într-o cantitate mai mică. Organismul are nevoie de grăsimile sănătoase din uleiuri, iar în cel de șofran se găsesc acești nutrienți. Iată cum acționează uleiul de șofran astfel încât să ajute la slăbire.

  • Intensifică arderile – consumat în cantități mici și negătit termic, uleiul de șofran intensifică arderile. Metabolismul va funcționa într-un ritm mai accelerat și va arde surplusul de grăsimi.
  • Topește grăsimea de pe abdomen – uleiul de șofran este bogat în Omega-6, fapt pentru care poate fi folosit pentru a scăpa de depunerile nedorite din zona abdomenului. Consumat în salate verzi, acest ulei topește kilogramele de pe burtă și colăceii. Important este să consumați uleiul de șofran cu regularitate și fără a-l găti.
  • Remodelarea corporală – dacă vă doriți să arătați într-un fel anume, să vă tonifiați și să scăpați de kilogramele în plus, puteți introduce în alimentație uleiul de șofran. Acesta vă dă necesarul de energie de care aveți nevoie pentru a depune efort fizic susținut.

Cum folosim uleiul de șofran pentru a obține rezultate vizibile? 

Este adevărat că uleiul de șofran este o grăsime vegetală care conține mai multe grăsimi sănătoase, de care corpul nostru are nevoie, mai ales Omega-6. Consumat în mod eronat acest ulei poate fi mai mult dăunător organismului uman și poate ajuta la depunerile de grăsime. Există câteva metode recomandate pentru folosirea uleiului de șofran:

  • Negătit – uleiul de șofran nu trebuie gătit termic. În acest fel acesta își perde din proprietăți, dar și din savoare. Consumați uleiul de șofran crud.
  • Nelipsita salată – cel mai bine este să consumați ulei de șofran în salate verzi, cu rucola, spanac sau salată creață. Gustul specific al uleiului de șofran este suficient pentru salată, astfel că nu mai este nevoie de dressing sau de alte condimente.
  • Din alte produse – există pe piață mai multe produse care conțin ulei de șofran din extract natural. Puteți consuma cereale sau biscuiți cu ulei de șofran, dar și anumite batoane proteice sau tablete vitaminizante care îl conțin.
  • Ca înlocuitor – uleiul de șofran poate fi un înlocuitor pentru mai multe alimente ca untul, uleiul de floarea-soarelui sau margarină. Trebuie doar să aveți grijă la combinațiile de gust, dată fiind savoarea amăruie a uleiului de șofran.
  • Ulei de masaj – puteți renunța la uleiurile pentru masaj din comerț și să le înlocuiți cu uleiul de șofran. Acesta este foarte benefic pentru piele, reduce roșeața și previne apariția ridurilor. Masați abdomenul cu ulei de șofran înaine de antrenamentele fizice, dar și picioarele, coapsele sau zonele cu probleme. Veți observa îmbunătățiri rapide.
  • În locul cremei hidratante – dacă nu ați găsit o cremă hidratantă potrivită, încercați uleiul de șofran. Acesta se potrivește multor tipuri de ten, chiar și celui gras, pentru că se absoarbe foarte repede în piele. Puneți o picătură sau două în palme și întindeți bine pe toată fața. Aplicați în fiecare seară și lăsați uleiul să acționeze peste noapte. Acesta vindecă acneea și punctele negre, dar are și un rol important în uniformizarea nuanței pielii…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente