Home Diverse Crăciunița – îngrijire și înmulțire

Crăciunița – îngrijire și înmulțire

autor Elena Rădulescu
Data publicării: Data actualizării: 4,5K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2018/11/Craciunita.jpg
  • Crăciunița este floarea care reprezintă Crăciunul
  • Cum se îngrijește corect Crăciunița
  • Ce trebuie  facem   țină Crăciunița cât mai mult timp

Crăciunița își schimbă culoarea frunzelor din verde în roșu în preajma Crăciunului. De asemenea, Crăciunița nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește îngrijirea, astfel încât aceasta poate fi cu ușurință păstrată în propria locuință.

În acest articol veți găsi câteva dintre cele mai importante sfaturi în legătură cu Crăciunița.

Crăciunița – îngrijire și înmulțire. Aspecte generale

Pentru a ști cât mai bine care sunt principalele aspecte legate de Crăciuniță, este foarte important ca planta să ne fie destul de familiară. De asemenea, trebuie să ne dăm seama dacă aceasta ne este pe plac sau dacă, dimpotrivă, nu corespunde preferințelor noastre.

  • Aspect – Crăciunița este o plantă care poate fi recunoscută cu ușurință după frunzele sale mari și late. Acestea sunt, în fond, cele care definitivează aspectul deosebit al plantei prin aspectul și cromatica lor. Crăciunița face și câteva floricele de mici dimensiuni care, de regulă, nu se văd prea bine, dată fiind dimensiunea frunzelor. Aspectul general al plantei este acela de arbust, iar frunzele, care au formă de stea, se pot colora atât în roșu, cât și în galben, bej sau roz, în funcție de soi.

    Citește și: Colinde de Crăciun pentru copii în română și engleză

  • Miros – în ceea ce privește mirosul, trebuie să știm că, în primul rând, Crăciunița este o plantă de apartament și, prin urmare, mirosul acesteia nu este foarte puternic. Ba chiar acesta ar putea trece neobservat, căci florile adevărate ale Crăciuniței au dimensiuni foarte reduse.

Cum se îngrijește Crăciunița

Chiar dacă în perioada Crăciunului această plantă este cu adevărat deosebită, ea trebuie îngrijită pe tot parcursul anului. Chiar dacă nu este o plantă prea pretențioasă, Crăciunița trebuie totuși păstrată în anumite condiții care depind foarte mult de temperatură și umiditate. Iată care sunt cele mai importante sfaturi care țin de îngrijirea Crăciuniței:

  • Păstrarea – având în vedere că este o plantă de apartament, Crăciunița trebuie plantată într-un ghiveci suficient de mare în raport cu dimensiunile plantei. De asemenea, pământul folosit trebuie să fie de bună calitate, suficient de bogat în nutrienți. Există posibilitatea ca planta să fie mutată dintr-un ghiveci în altul, dar această operațiune trebuie făcută cu foarte mare grijă, căci poate dăuna Crăciuniței.
  • Lumina – odată plantată într-un ghiveci potrivit, Crăciunița trebuie poziționată într-un loc în care să beneficieze de suficientă lumină naturală. Chiar dacă nu este o plantă pretențioasă, Crăciunița poate fi foarte sensibilă dacă nu are lumina potrivită. Locul ideal în care o astfel de plantă primește lumină în cantități generoase este pe pervazul unui geam. Intensitatea luminii trebuie să fie destul de puternică și durabilă, mai ales că planta are nevoie de circa zece ore de lumină naturală.
  • Umiditatea – în perioada rece Crăciunița trebuie udată mai des, cam de trei-patru ori pe săptămână, în timp ce în perioada caldă udările trebuie rărite. În această privință trebuie să avem mare grijă cu îngrijirea plantei, căci prea multă umiditate o poate ofili. Dacă vreți să monitorizați mai îndeaproape cantitatea de apă pe care o puneți plantei și frecvența cu care aceasta este udată, puteți să udați Crăciunița zilnic, dar cu cantități moderate de apă.
  • Temperatura – pentru ca frunzele să își schimbe aspectul în perioada potrivită, Crăciunița trebuie ținută la o temperatură de circa 15 grade Celsius. În perioada caldă a anului se recomandă ca planta să fie păstrată într-un loc umbrit, ferit de razele puternice ale soarelui.
  • Aspectul – fiind o plantă cu aspect de arbust, Crăciunița trebuie tunsă în anumite momente, astfel încât frunzele să nu devină exagerat de mari și să suprasolicite planta. Perioada optimă pentru tunderea plantei este sfârșitul primăverii, căci atunci Crăciunița nu este atât de sensibilă.

Cum se înmulțește Crăciunița

În ceea ce privește înmulțirea plantei, în cazul Crăciuniței acest procedeu se poate realiza prin două metode simple. De asemenea, prin aceste metode planta poate fi încrucișată cu alte specii asemănătoare. Cel mai important aspect referitor la Crăciuniță este sănătatea plantei, căci aceasta nu trebuie expusă sub nicio formă factorilor de risc. Iată, deci, cum se realizează înmulțirea Crăciuniței:

  • Prin butași – este metoda cea mai recomandată pentru înmulțirea Crăciuniței. În perioada primăverii, când frunzele colorate vor cădea, iar planta va avea nevoie de o temperatură mai scăzută și de o cantitate mai mică de apă, se vor recolta butașii. Butașii se obțin prin tăierea tulpinii plantei-mame de la jumătate. Butașii obținuți trebuie curățați cu atenție și plantați corespunzător. Este foarte important să avem grijă la substanțele cu care intrăm în contact pe parcursul acestui procedeu, căci ele pot fi toxice. Odată prinsă, planta va începe să crească și să se dezvolte, dar este absolut necesar ca aceasta să fie păstrată în condiții optime.
  • Prin semințe – este un procedeu de înmulțire mai migălos, iar șansele de reușită sunt mai scăzute. Semințele trebuie cultivate într-un sol fertil, suficient de umed și de hrănitor. Acest procedeu va necesita o perioadă mai mare pentru a obține plante care să înflorească. De asemenea, condițiile în care se vor obține plantele sunt destul de greu de îndeplinit simultan, căci acestea țin, în principal, de temperatură, umiditate, sol și calitatea semințelor.

Crăciunița – îngrijire și înmulțire. Cum alegem planta potrivită?

În momentul în care alegem o astfel de plantă pentru a o folosi ca decor, este foarte important să ținem cont de câteva aspecte ce urmează a fi prezentate. Acestea sunt, desigur, relevante și când vine vorba de Crăciuniță:

  • Florile – în momentul în care alegem o astfel de plantă trebuie să ne asigurăm că florile mici dintre frunzele superioare sunt fie proaspăt înflorite, fie încă boboci. Aceste aspect este foarte relevant pentru Crăciuniță.
  • Frunzele – în momentul în care alegem o Crăciuniță, frunzele acesteia trebuie să arate foarte proaspăt, să nu fie uscate pe margini sau îngălbenite. Textura frunzelor este și ea relevantă pentru Crăciuniță…
  • Ambalajul – dacă Crăciunița este ambalată cu un material impermeabil, rezistent la frig și la umiditate, atunci ea este, cel mai probabil, foarte sănătoasă. Este indicat să achiziționăm o Crăciuniță cu ambalajul transparent.
Abonează-te pe:Yve.ro news