Gripa – ghid complet pentru tratare

Share

Gripa este o afecțiune virală extrem de contagioasă, care apare cel mai frecvent în timpul iernii şi la începutul primăverii. Infecția se întinde în întregul tract respirator superior, atingând uneori şi plămânii. De regulă, virusul trece de la o persoană la alta în grupurile mari de oameni care stau într-un spațiu închis, școli, birouri.

Cuprins:

Gripa

Deşi guturaiul şi gripa provin din virusuri care infectează tractul respirator superior, simptomele gripei sunt mult mai pronunțate, iar complicațiile, mai grave. Gripa apare cel mai frecvent la școlari, însă cele mai severe simptome se întâlnesc la copiii nou-născuti, la persoanele în vârstă şi la cei cu afecțiuni cronice. Unele tulpini ale virusului pot fi combătute prin injectarea preventivă a unui vaccin antigripal cu anticorpi specifici, dar după ce gripa sau orice altă infecție virală s-a declanşat, nu există alt remediu decât ca boala să îşi urmeze cursul.

Simptome

– Febră, de obicei 38-39°C, dar urcând ocazional până la 41°C, alternând uneori cu frisoane.

– Dureri în gât.

– Tuse seacă, neproductivă.

– Dureri musculare.

– Stare generală de oboseală sau slăbiciune.

– Congestie nazală, strănut.

– Dureri de cap.

Când trebuie consultat medicul în caz de gripă?

Dacă aveți unele dintre aceste simptome, iar sistemul dvs. imunitar este slăbit de altă afecțiune sau dacă suferiți de o afecțiune gravă, cum sunt bolile cardiace şi renale cronice, insuficienta respiratorie, fibroza chistică sau anemia cronică — în acest caz, sunteți supus riscului de a fi afectat de o complicație gravă şi trebuie să stați sub supraveghere medicală până când dispar simptomele.

Dacă febra dvs. durează mai mult de trei-patru zile, respirați cu greutate chiar şi când nu faceți efort sau aveți dureri în piept, ați putea suferi de pneumonie.

Tratament naturist pentru gripă

Terapiile alternative pot contribui la creşterea capacității organismului de a combate virusul şi pot diminua intensitatea simptomelor gripei.

Aromaterapie. Dacă aveți nasul sau pieptul congestionat, puneți într-un vaporizator cu aburi câteva picături de ulei de eucalipt sau de mentă. În situația în care suferiți de astm, fiți prudent atunci când încercați această metodă pentru prima dată; dacă nu ați mai făcut niciodată inhalații cu astfel de uleiuri, respirarea vaporilor poate grăbi un episod de astm.

Dietoterapie. Consumați legume şi fructe bogate în vitamina C sau luați ziua o doză de 1000 mg vitamina C, la un interval de două-trei ore. Măriți aportul de zinc prin a consuma carne roşie slabă, carne de peşte şi alimente din cereale integrale.

Remedii

Dacă vă doare gâtul sau simțiți pături, faceți gargară cu apă cu sare. Dizolvați o linguriță de sare în 500 ml apă călduță. Faceți gargară cu această soluție ori de câte ori vă doare gâtul, dar nu înghițiți.

Atunci când simțiți că puteți mânca, încercați alimente cu amidon, care nu irită tractul digestiv: pâine prăjită, banane, piure de mere, brânză de vaci, orez fiert, budincă de orez, cereale coapte şi cartofi copți.

Nu consumați băuturi alcoolice; acestea vă accentuează deshidratarea şi slăbesc capacitatea organismului de a lupta cu boala şi de a combate infecția produsă de gripă.

Prevenire

Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este să faceți vaccinul antigripal pentru tulpina virală din acel sezon. Dacă sunteți vaccinat împotriva uneia sau mai multor tulpini de gripă, vă puteți îmbolnăvi, însă simptomele vor fi mult mai ușoare decât în cazul în care nu ați fi fost vaccinat.

Renunțați la tutun şi alcool; şi unul, şi celălalt vă diminuează rezistenta fată de infecții.

Evitați să dormiți în aceeași încăpere cu o persoană ce are gripă; virusul se răspândește cu ușurință în aer…

Spălați-vă pe mâini cât mai frecvent, pentru a omorî virusurile pe care le-ați luat prin contactul cu obiectele contaminate din jur.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news