Hipertensiunea arteriala

Share

Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu o presiune mare si sistemul venos cu o presiune mica, astfel diferenta de presiune este creata de activitatea de pompa a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange in aorta si in arterele mari.

Hipertensiunea arteriala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In perioada de repaus a inimii, sangele ajunge in tesuturi prin intermediul arteriolelor care opun rezistenta la scurgere. In acest mod, rezulta presiunea minima sau diastolica. Bogatia de fibre musculare ale peretilor arteriolelor, “tonusul de baza” este controlat de sistemul neurovegetativ, acesta este modul in care se explica rezistenta la scurgere.

In privinta dilatarii si contrictiei arteriolelor, acestea sunt determinate de diverse stari fiziologice, de efort, de digestie. Cresterea presiunii minime se datoreaza activitatilor crescute ale tonusului determinate de diversi hormoni precum adrenalina sau aldosteronul.

In unele situatii, creste mai ales presiunea maxima din pricina efortului, a emotiilor, dar in alte situatii chiar in repaus se constata o crestere a presiunii maxime. Hipertensiunea arteriala se considera cresterea presiunii maxime peste 140 si minime peste 90 mmHg.

Cauze

Exista totusi cel putin o ipoteza, anume “teoria mozaicului”, in care factorii predispozanti sau determinanti ar fi ereditatea, factori vasculari, starile emotive repetate, unele tulburari suprarenale, regim hipercaloric, aport excesiv de sare in alimentatie.

In restul cazurilor, de 10%, hipertensiunea arteriala ar fi determinata de cauze renale, endocrine, congenitale, anomalii ale aortei sau de scaderea elasticitatii aortei, intalnita la varstnici si in diverse afectiuni cerebrale.

Simptome

Variind in functie de stadiul bolii, personalitatea bolnavului, asocierea cu alte boli, simptomele sunt foarte variate. Printre simptomele hipertensiunii arteriale se numara:

  • dureri de cap, uneori mai importante dimineata;
  • ameteli, vajaieli in urechi;
  • epistaxis, senzatie de deget mort;
  • aparitia de puncte luminoase sau negre in campul vizual.

Prognostic

Evolutia si prognosticul hipertensiunii arteriale depind foarte mult de valorile maxime si minime, dar si de depistarea cat mai precoce a hipertensiunii. Cel putin 20% din persoanele examinate nu stiu ca au hipertensiune arteriala, chiar la niveluri ridicate, in acest mod, ei avand nevoie obligatorie de control al tensiunii cel putin o data pe an, in lipsa oricarei tulburari.

In cazurile de hipertensiune arteriala (cea mai mare parte, vorbim de un procentaj ce depaseste 90%), pacientii au o hipertensiune arteriala esentiala, careia chiar daca nu i se cunosc cauzele, ramane o boala influentata si ameliorata cu o medicatie hipotensiva.

Hipertensiunea arteriala netratata reprezinta un factor de risc ce favorizeaza localizarea si agravarea aterosclerozei, antrenand complicatii cardiace, accidente cerebrale si stenoze ale carotidelor sau in membrele inferioare.

S-a constat ca 50% din bolnavii hipertensivi au o cardiopatie ischemica, iar cei cu infarct miocardic au avut in trecut hipertensiune arteriala.

Coexistand cu alti factori precum fumatul, obezitatea, tulburari in metabolismul grasimilor, se accelereaza evolutia aterosclerozei spre hipertensiunea arteriala.

Pericolul cel mai mare in timpul evolutiei este cresterea presiunii minime, care devine foarte primejdioasa daca depaseste 105-110 mmHg tocmai prin rasunetul pe care il are asupra arterelor.

Bineinteles ca dupa precizarea hipertensiunii arteriale pacientii hipertensivi trebuie sa consulte cu regularitate medicul specialist.

Tratament

Tratamentul hipertensiunii arteriale este conditionat de cauza HTA:

  • o terapeutica cauzala nu poate fi facuta decat in HTA secundara, care este intalnita doar in 5-10% din cazuri: corectarea anomaliilor arterei renale sau ale aortei, exereza unor tumori suprarenale sau tumori hipofizare pot vindeca hipertensiunea;
  • hipertensiunea arteriala esentiala este influentata de medicatiile hipotensoare, ce pot modifica profund evolutia si prevenirea complicatiilor.

Obiectivele tratamentului hipertensiunii arteriale esentiale:

  • corectarea hipertensiunii prin medicatie hipotensoare;
  • instituirea unui regim de viata si dietetic care sa impiedice cresterea tensiunii si agravarea unor localizari ale aterosclerozei.

Corectarea hipertensiunii se face prin diverse medicatii hipotensoare:

  • diuretice (nefrix, furantril);
  • hipotensoare care inhiba sistemul nervos simpatic (hiposerpil, clonidina, guanetidina);
  • betablocanti cu actiune asupra inimii ca propanolol sau asupra vaselor;
  •  vasodilatatoare ca blocantele de calciu (amlodipina);
  •  inhibitorii enzimei de conversie (enalapril, perindopril).

In mod normal se asociaza doua medicatii, iar dozele sunt individualizate in raport cu stadiul hipertensiunii arteriale. In cazul fericit al normalizarii tensiunii arteriale, se recomanda continuarea medicatiei, in doze mici, indicate si prescrise de medicul specialist.

Eficienta medicatiei hipotensoare de lunga durata este confirmata atat de scaderea hemoragiilor cerebrale, cat si a insuficientei cardiace si a uremiei. In hipertensiunea maligna se constata supravietuiri dupa cinci ani la peste 45% din bolnavii tratati fata de 17% la bolnavii fara tratament.

Stalpii de viata ai hipertensivului sunt o viata echilibrata psihic si fizic, comabaterea sedentarismului si a obezitatii, respectiv evitarea unor alimente bogate in colesterol.

Calmul, repausul, relaxarea intermitenta au o influenta foarte buna asupra hipertensiunii arteriale.

Se recomanda evitarea expunerilor prelungite la soare, a bailor prea reci sau sederea la altitudini mari…

In ceea ce priveste regimul alimentar, se recomanda reducerea sarii din alimentatie si scaderea greutatii, daca este cazul. Evitati pranzurile copioase, bauturile alcoolice, cafeaua, care sunt admise in cantitati mici.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news