Pneumonia

Share

Pneumonia este o inflamație cauzată de o infecție virală, bacteriană sau fungică (provocată, de o ciupercă) ori de inhalarea anumitor substanțe chimice. Drept urmare, plămânii se umplu cu fluide secretate de ţesuturile infectate. Dacă infecţia este limitată la unul dintre lobii unui singur plămân, este vorba despre o pneumonie lobară; dacă ea se întinde de la bronhii la alte părţi ale unuia sau ambilor plămâni, se numeşte bronhopneumonie. În cazul în care ambii sunt infectaţi, este vorba despre o dublă pneumonie.

Pneumonia

Simptome

Alternanţa de stări febrile uşoare şi senzații de frig, durerile musculare, oboseala, inflamaţia ganglionilor limfatici ai gâtului, durerile în piept şi în gât, tusea sunt simptomele tipice ale pneumoniei virale.

Pneumonia bacteriană are ca simptome: febră ridicată, tuse cu spută de culoare galben-verzuie şi cu sânge, respirație sacadată, dureri puternice în piept care se acutizează la respirația profundă, dureri abdominale şi oboseală puternică.

Pierderea apetitului și scăderea în greutate, stările febrile, tusea cu spută urmată de perioade de pierdere a cunoştinţei pot indica pneumonia de aspiraţie.

La copii, simptome ale pneumoniei pot fi respiraţia rapidă şi greoaie, accesele de febră, tusea, răguşeala şi coloratia albăstruie a pielii.

Când trebuie consultat medicul?

Dacă identificați simptome care indică una dintre formele de pneumonie, este nevoie de îngrijire medicala.

Dacă durerea din piept nu se diminuează sub efectul medicamentelor, respiraţia este tot mai greoaie sau unghiile şi pielea se colorează în albastru.

Dacă tuşiti cu sânge.

Tratament

•    Fitoterapie. În bronhopneumonii se recomandă infuziile din petale de mac de câmp, frunze de podbal, flori de lumânărică, frunze de pătlagină sau de urzică (una-două linguri de plante la o cană cu apă clocotită; se beau două-trei căni pe zi).

Un remediu excelent este siropul din muguri de pin. Pentru obţinerea lui, zdrobiți 100 g muguri de pin, lăsați-i la macerat timp de 12 ore în 150 ml alcool de 70°; peste macerat turnați 1/2 l apă clocotită, apoi lăsați-l într-un vas acoperit vreme de sase ore. Se prepară un sirop din 330 g zahăr la 1/2 l apă; după ce se răceşte, amestecați-l cu extractul de muguri. Filtrați-l printr-un tifon şi păstrați-l la rece. Doza pentru adulți este de trei-cinci linguri, iar pentru copii, de trei lingurițe pe zi.

•    Aromaterapie. Vindecarea pneumoniei poate fi stimulată prin adăugarea în apa de baie sau în vaporizatorul pentru inhalaţii a uleiurilor de eucalipt, levănţică sau pin.

•    Masaj. După dispariția febrei, masajul pieptului şi al mușchilor din partea superioară a spatelui atenuează congestia pieptului. Adăugarea câtorva picături de ulei de eucalipt în loțiunea pentru masaj contribuie la relaxare şi la eliminarea flegmei.

Tehnicile de masaj prin percuție combat congestia, producând dislocarea flegmei, astfel încât să poată fi eliminată din organism prin tuse. Pentru aceasta, bolnavul trebuie lovit uşor pe spate şi pe părțile laterale ale corpului în zona plămânilor.

•    Dietoterapie
– Consumul a 1000 mg vitamina C pe oră contribuie substanțial la combaterea pneumoniei, dacă acest lucru se face în primele două zile de la declanșarea bolii. Dacă apare diaree, doza trebuie redusă.

– 25.000-50.000 U.I. vitamina A zilnic, dar nu mai mult de două săptămâni, ajută respiraţia şi stimulează sistemul imunitar.

– 600 U.I. vitamina E zilnic contribuie la susţinerea tesutului pulmonar.

Remedii la îndemână

Durerea de piept poate fi atenuată prin așezarea unei sticle cu apă fierbinte, înfășurată într-un prosop, pe piept sau pe spate, zece minute, de câteva ori pe zi.

Aplicați cataplasme cu muştar. Muştarul uscat se amestecă cu atâta apă călduţă cât să se formeze o pastă groasă.

Întindeți pasta pe o cârpă, împachetați-o şi așezați-o pe piept pentru câteva minute (nu prea mult, deoarece poate provoca arsuri)…

Prevenire

Evitați fumul, deoarece distruge cilii care filtrează eventualele substanțe iritante inspirate. În același timp, fumatul diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva virușilor şi bacteriilor.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente