Chiftele: 4 rețete de chiftele cu sos


195

Rețete de chiftele foarte simplu de realizat și cu rezultate delicioase. Patru retete de chiftele cu sos de rosii, chiftele din cartofi, chiftele clasice.

chiftele

Toată lumea iubește chiftele, mai ales datorita faptului că sunt gustoase, dar și al faptului au pași foarte simpli de urmat; totodată chiftelele sunt alimentele care nu pot lipsi de pe platourile cu aperitive. Rețetele de chiftele sunt foarte simplu de urmat.

Rețete de chiftele delicioase și rapid de preparat:

  1. Chifteluțe pufoase

Rețeta de chifteluțe pufoase este foarte căutată de majoritatea gospodinelor, deoarece chifteluțele pufoase sunt delicioase.

Ingrediente:

  • 500g carne de vită tocată;
  • 500g carne tocată din pulpa de porc cu 15-20% grăsime;
  • 2-3 căței de usturoi (după gust);
  • 1-2 cepe mari sau 2-3 cepe medii;
  • 1 ou;
  • 2 dovlecei (cântărind împreună 300g);
  • 1 lingură de pătrunjel;
  • O lingură de mărar;
  • Condimente după gust (sare, piper, boia etc.);
  • Ulei, pentru prăjit.

Mod de preparare

Aceasta este o rețetă foarte simplă de chiftele. Iată mai jos pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  • Ceapa și usturoiul, alături de verdeață, se vor trece prin mașina de tocat, pentru a se mărunți.
  • Carnea, dacă nu este deja tocată, se va spăla bine, se vor da deoparte tendoanele, pielițele și vasele de sânge și se va da prin mașină de două ori.
  • Dovleceii se spală și se dau pe răzătoare (fin) apoi se adaugă sare peste aceștia, se amestecă și se lasă timp de 15 minute, apoi se scurg de apă și se amestecă împreună cu restul ingredientelor.
  • Se adaugă oul în compoziție (un singur ou, deoarece există riscul de a se întări compoziția), se adaugă sarea și condimentele (după gust).
  • Se amestecă bine compoziția, pentru a se putea integra toate ingredientele, apoi se lasă zece minute.
  • Se iau bucăți potrivite din carnea tocată și se dau prin făină (important este să aveți mâna udă când faceți acest lucru).
  • Se prăjesc în ulei, apoi se pun într-o tavă tapetată cu făină sau hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru câteva minute.

Secretul acestei rețete de chiftele este acela că în compoziția lor chiftelele nu au doar carne macră, ci au și grăsime (circa 15-20% grăsime).

2. Chiftele normale

Aceasta este rețeta de chiftele pe care toți am încercat-o sau pe care am gustat-o măcar în copilărie.

Ingrediente:

  • 750g de carne de porc tocată și amestecată cu carne de vită;
  • 1 ceapă medie sau 2 cepe mici tocate mărunt;
  • 2-3 căței de usturoi (după gustul fiecăruia);
  • 2 lingurițe de boia dulce sau iute;
  • 2 ouă crude;
  • O linguriță de piper măcinat;
  • 1-2 felii de pâine înmuiate în apă și stoarse sau 2 linguri de pesmet;
  • Frunze de cimbru uscat (după gust);
  • Ulei, pentru prăjit.

Aceasta este o rețeta de chiftele clasică pe care majoritatea dintre noi am învățat-o de la mamele noastre (indiferent că are unele mici modificări la nivelul ingredientelor).

Mod de preparare:

  • Carnea, dacă nu este deja tocată, se va toca cu ajutorul mașinii de tocat.
  • Se curăță ceapa și se taie mărunt, se adaugă cele două ouă crude.
  • Cățeii de usturoi se curăță și se mărunțesc, apoi se adaugă în compoziție alături de carnea tocată, ceapa și cele două ouă.
  • Se adaugă condimentele (după gust) apoi se amestecă toată compoziția, pentru a se putea integra toate ingredientele.
  • Se lasă 30 de minute, pentru ca aromele să întrepătrundă.
  • Se iau fâșii de carne potrivite, se dau prin făină apoi se pun la prăjit într-o tigaie adâncă și cu ulei încins.
  • Chiftelele prăjite se așază pe șervețele de hârtie care să absoarbă uleiul în plus.

3. Chiftele în sos de roșii

Chiftele in sos de rosii

O altă rețetă de chiftele este aceea de chiftele în sos de roșii și marinate; această rețetă de chiftele este un bun aliat în momentul în care nu ai idee pentru a găti într-o anumită zi.

Ingrediente pentru chiftele:

  • 500g de carne tocată;
  • 1 cartof mediu;
  • Boia dulce sau iute, piper măcinat și usturoi granulat, sare;
  • 2-4 linguri de ulei;
  • 1 ou;
  • O legătură de pătrunjel;
  • O legătură de mărar;
  • Un morcov fiert și apoi pasat;
  • O ceapă tăiată mărunt.

Ingrediente pentru sos:

  • Busuioc, sare, cimbru, piper măcinat;
  • 500ml suc de roșii;
  • O ceapă tocată mărunt;
  • O legătură de pătrunjel;
  • 2-4 linguri de ulei;
  • 1-2 căței de usturoi.

Mod de preparare.

Rețeta de chiftele marinate este una dintre cele mai delicioase rețete de chiftele clasice românești care se pot servi foarte ușor cu un piure de cartofi:

  • Se adaugă ingredientele într-un vas mai mare (carnea tocată, cartoful fiert și pasat, morcovul fiert și pasat, oul, sare (după gust), piper, boia, usturoiul granulat, pătrunjelul tocat, mărarul).
  • Se amestecă foarte bine totul, din amestec se vor modela chiftelele (având mâinile ușor umezite).
  • Se pune uleiul într-o tigaie preîncălzită, apoi se vor adăuga chiftelele și se lasă până vor fi ușor rumenite, pentru ca mai apoi să fie gătite din nou în sos. După ce chiftele sunt gata, se vor scoate și se va prepara sosul.
  • Se pune uleiul într-o tigaie, peste care se va adăuga ceapa și se va lăsa la călit timp de două-trei minute.
  • După ce ceapa se va înmuia se va adăuga usturoiul, apoi sosul de roșii alături de condimente (cimbru, busuioc și piper).
  • Sosul se lasă la fiert timp de cinci-șase minute, iar apoi se adaugă chiftelele.
  • După ce se adaugă chiftelele, se mai lasă la gătit până când chiftelele sunt pătrunse bine.

4. Rețetă de chiftele din cartofi

chiftele din cartofi

Rețeta de chiftele din cartofi este o rețetă perfectă pentru oamenii care țin posturi (în cazul în care se vorbește despre post, se vor elimina alimentele „de dulce”) sau, pentru cei care doresc să țină anumite regimuri, rețeta de chiftele din cartofi este totodată un preparat rapid și sățios.

Ingrediente:

  • 1kg de cartofi;
  • 1 ou;
  • 100g cașcaval;
  • O ceapă medie;
  • Făină;
  • 6 linguri de ulei;
  • Mărar, piper.

Mod de preparare a rețetei de chiftele din cartofi:

  • Cartofii se curăță de coajă și se fierb, însă nu foarte tare, apoi se vor da prin răzătoare.
  • Se adaugă ceapa tăiată mărunt, piperul și sarea (după gust) și cașcavalul, pot adăuga și alte condimente după preferințe (de exemplu: pătrunjel, mărar etc.);
  • Se amestecă bine toate ingredientele, iar apoi se formează chiftelele din amestecul realizat.
  • Se iau cu mâna umedă și se dau prin făină, apoi se adaugă într-o tigaie preîncălzită și se lasă până când formează o crustă fină…

Aceasta este una dintre cele mai rapide rețete de chiftele și poate fi realizată în oricare dintre cele patru anotimpuri. Rețetele de chiftele se pot adapta gustului și preferințelor fiecărei persoane.

loading...