Sunt celebre prin partea Bucovinei şi reprezintă o altă recomandare de consumare a clătitelor decât cea clasică cu dulceaţă. Aceste clătite bucovinene sunt umplute cu o cremă de brânză proaspătă şi gătite uşor la cuptor. Seamănă cu plăcintele tradiţionale româneşti, nelipsite de sărbători.
Timp de preparare
Timp de preparare: 20 min
Timp de gătire: 40 min
Servire în: 60 min
Citește și: Clatite cu malai
Ingrediente
Pentru clătite
– 2 ouă
– 250 ml lapte
– făină cât cuprinde
– un praf de sare
– 1 pliculeţ zahăr vanilat
– unt
Pentru umplutură
– 500g brânză proaspătă
– 6 linguri de zahăr
– 1 ou
– stafide
-esenţă de vanilie sau/şi rom
Pentru sosul de smântână: 300g smântână, 4 linguri de zahăr şi esenţă de vanilie.
Mod de preparare
1. Clătitele
Se mixează într-un vas ouăle cu laptele, sarea şi zahărul vanilat. Se adaugă treptat făina cernută până se obţine un aluat omogen şi uşor subţire. Se pune în tigaie o bucăţică de unt şi se lasă la încins. Când e gata tigaia, se adaugă cu ajutorul unui polonic o parte din compoziţie cât e suficient pentru o clătită, astfel clătitele vor ieşi subţiri şi bine coapte.
2. Umplutura
Într-un bol se amestecă brânza proaspătă cu oul, stafidele, zahărul şi esenţele. Amestecul obţinut va fi folosit la umplerea clătitelor. Pentru a avea un gust mai parfumat, puteţi adăuga coajă de lămâie sau portocală rasă.
3. Sosul de smântână
Mixaţi smântâna cu zahărul şi nu uitaţi de plusul de gust: esenţa de vanilie.
Ansamblarea
Fiecare clătită se umple cu o lingură – o lingură şi jumătate din compoziţia de brânză rezultată şi se rulează.După ce aţi terminat cu rularea clătitelor, puteţi tapeta o tavă (cu pereţi mai mici) cu unt sau ulei şi făină.Aşezaţi clătitele precum scândurile de la gard. Peste ele turnaţi sosul obţinut din smântână şi daţi la cuptor. Vă veţi da seama când sunt gata, după crusta maronie…
Recomandare
Vă recomand să le serviţi cât timp sunt calde conform chatelaine.com. Să aveţi poftă!
Niciun comentariu încă