Clătite de post


648

Clătite de post foarte delicioase și foarte ușor de preparat. Iată câteva rețete de clătite de post, precum: clătite de post cu morcovi, clătite de post cu aluat din bere fără alcool, clătite de post cu apă minerală, clătite de post fără apă minerală, clătite de post cu ciuperci, clătite de post cu mere.

Clătite de post

În timpul postului, se cam restrânge gama de deserturi pe care le puteţi savura, dar nu vă panicaţi! Există soluţii şi încă ce soluţii! Vă propun să încercaţi una dintre cele mai uşoare reţete pe care le puteţi face şi uşor şi repede: clătitele de post.

Timp de preparare: 40 min.

Ingrediente:

– 2 căni de făină
– 2 căni de apă minerală
– ½ cană de ulei
– 3 linguri de zahăr
– un praf de sare
– esenţă de vanilie şi/sau rom
– coajă de lămâie

Mod de preparare:

  • Pentru obţinerea unui amestec pentru clătite se procedează astfel: într-un vas se amestecă apa minerală cu uleiul, sarea şi zahărul. Treptat, se adaugă făina care a fost cernută în prealabil şi se încorporează uşor cu mixerul. La final, puteţi adăuga esenţele, fiecare după gustul lui: lămâie, vanilie, rom, migdale etc.
  • Clătitele se coc într-o tigaie ce a fost încinsă în prealabil. Puteţi proporţiona clătitele cu ajutorul unui polonic.
  • Fiindcă în compoziţie nu se poate pune şi ou, clătitele vor avea tendinţa să se rupă foarte repede. Pentru a evita acest lucru, puneţi mai multă compoziţie la fiecare clătită şi vor ieşi mult mai groase.
  • Coacerea clătitelor se face pe ambele părţi şi vă puteţi da seama că sunt coapte pe o parte când încep să facă bule de aer.

Servirea

Vă propun mai multe idei pentru a servi clătitele de post:
1. dulceaţa obţinută din orice fruct;
2. mierea;
3. sos de ciocolată amăruie (îl puteţi prepara uşor din câteva bucăţi de ciocolată amăruie topită în lapte de soia);
4. umplutură de varză, spanac, ciuperci şi alte legume;
Ca să obţineţi o umplutură din ciuperci, folosiţi o ceapă tocată mărunt şi călită în ulei, peste care răzuiţi un morcov. Lăsaţi până se înmoaie morcovul, adăugaţi ciupercile şi câteva linguri de bulion de roşii. La final, după ce verificaţi dacă ciupercile sunt gătite îndeajuns, presăraţi mărar proaspăt tocat.
5. umplutură din mere coapte cu scorţişoară.
Pentru umplutură puteţi folosi patru-cinci mere mari, le curăţaţi de coajă şi le răzuiţi. Merele răzuite se pun la foc mic cu doua-trei linguri de zahăr. Când merele s-au maronit destul de tare, se adaugă scorţişoară şi, opţional, esenţă de portocale.

Poftă bună!

Rețetă de clătite de post cu morcovi

Ingrediente necesare pentru prepararea rețetei de clătite de post cu morcovi:

  • Doi sau trei morcovi (în funcție de mărimea acestora)
  • O lingură de zahăr
  • Un plic de zahăr vanilat
  • 150 g de făină
  • 3 linguri de fulgi de porumb
  • 200 ml de apă minerală

Mod de preparare a rețetei de clătite de post cu morcovi:

  1. Se curăță morcovii și se dau pe răzătoare prin sita mare. Se pun într-o tigaie cu puțin ulei și cu o jumătate de cană de apă. Se călește morcovul până când se înmoaie.
  2. După ce se călește morcovul, se pune într-un vas, se adaugă lingura de zahăr și se freacă bine, se adaugă plicul de zahăr vanilat și se amestecă.
  3. Peste compoziție se adaugă apa minerală, iar apoi se adaugă treptat făina. Se amestecă bine până când se obține o compoziție omogenă.
  4. O tigaie se va unge cu puțin ulei și se va pune cu lingura compoziția în tigaie. Se lasă să se facă pe ambele părți apoi se scoate, se unge cu puțină miere și se dă prin fulgii de porumb (fulgii de porumb se pot mărunți sau nu).
  5. Se repetă procedura până când se consumă tot aluatul.

Rețetă de clătite de post cu aluat din bere fără alcool

Ingrediente necesare pentru prepararea rețetei de clătite de post cu aluat din bere fără alcool:

  • O doză de bere fără alcool (poate fi simplă, cu lămâie sau cu portocale)
  • O esență (de portocale, lămâie, vanilie, rom etc., după preferința celui care pregătește această rețetă)
  • 400 g de făină
  • 2-3 linguri de zahăr
  • Un praf de copt
  • Un plic de zahăr vanilat
  • 2 linguri de ulei

Mod de preparare a rețetei de clătite de post cu aluat din bere fără alcool:

  1. Se freacă bine zahărul și cu uleiul; după ce se freacă bine, se adaugă berea fără alcool, zahărul, praful de copt, esența și se amestecă folosind un tel.
  2. Se adaugă făina și se continuă să se amestece până când se incorporează toată.
  3. Se lasă aluatul la odihnit, pentru a se retrage spuma de la bere.
  4. Se unge o tigaie și cu ajutorul unui polonic se pun clătitele în tigaie. Se pot umple cu orice umplutură sau se pot consuma ca atare.

Rețetă de clătite de post cu apă minerală

Ingrediente necesare pentru rețeta de clătite de post cu apă minerală:

  • 200 ml de apă minerală
  • 3 linguri de ulei
  • 250 g de făină
  • O lingură de zahăr, un plic de zahăr vanilat
  • Un praf de sare
  • Ulei pentru prăjit
  • Esență (nu este obligatorie, dar se poate adăuga, după gust)

Mod de preparare a rețetei de clătite de post cu apă minerală:

  1. Într-un vas se adaugă făina, zahărul, un praf de sare și zahărul vanilat, apoi se amestecă.
  2. Se adaugă uleiul și apa minerală și se amestecă bine. Se va obține un aluat omogen și se va da la frigider pentru aproximativ 25 sau 30 de minute.
  3. Se unge o tigaie cu ulei, apoi, cu ajutorul unui polonic, se pun clătitele în tigaie. Se repetă procedeul până când se rămâne fără aluat. Se pot face clătite de post și fără apă minerală și cu apă plată, rezultatul va fi același (clătitele vor fi foarte delicioase ori cu apă minerală, ori cu apă plată).

Rețetă de clătite de post cu ciuperci

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 căni cu lapte de soia
  • O lingură de ulei
  • Un praf de sare
  • O esență de vanilie
  • O cană cu fulgi de ovăz

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 kg de ciuperci
  • O ceapă, sare, piper, ulei
  • Dafin, cimbru și o legătură de pătrunjel

Mod de preparare aluat:

  1. Se adaugă toate ingredientele într-un vas și se amestecă până când se obține o pastă omogenă.
  2. Pasta obținută trebuie să aibă consistența unei smântâni subțiri și se lasă la rece. Se unge o tigaie cu ulei și se pune la încins. Cu ajutorul unui polonic se adaugă clătitele în tigaie.

Mod de preparare umplutură:

  1. Se curăță ceapa și se toacă mărunt apoi se pune la călit, se adaugă sare, piper și dafin.
  2. Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, apoi se trag prin tigaie, se adaugă peste ceapa călită, piper și dafin, potrivindu-se după gust cu sare.
  3. Clătitele se servesc cu umplutura realizată anterior.

Rețetă de clătite de post cu mere

Ingrediente pentru realizarea rețetei de clătite de post cu mere:

  • O cană de 250 ml cu apă minerală
  • O lingură de zahăr
  • Un plic de zahăr vanilat
  • O cană de făină
  • 50 ml de ulei
  • 2 mere mari sau 3 mere mai mici
  • Un praf de sare

Mod de preparare a rețetei de clătite de post cu mere:

  1. Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoare și se lasă într-un vas.
  2. Într-un vas separat se adaugă făina, zahărul, uleiul și praful de sare. Se amestecă bine până când se incorporează totul; dacă aluatul este prea gros, se poate adăuga încă puțină apă minerală, iar dacă este mult prea subțire, se adaugă puțină făină.
  3. Se adaugă merele și se amestecă cu telul foarte bine și se lasă la rece timp de 15 minute…
  4. Se încinge o tigaie unsă cu ulei și cu ajutorul unui polonic se pun clătitele în tigaie. După ce sunt gata se pun pe o farfurie și se pot servi cu o anumită umplutură sau ca atare.