Cozonac cu mac – reteta de cozonac cu mac ardelenesc


82

Cozonac cu mac este un desert ce își are originea în bucătăria franțuzească, reprezentând un adevărat deliciu pe masa de Paște și nu numai.

Cozonac cu mac

Rețeta de cozonac cu mac ardelenesc este mai bogată în ceea ce privește ingredientele și are un gust foarte aromat.

Deși în România cozonacul are diverse umpluturi, de exemplu, cea tradițională cu nuci și stafide, cozonacul cu mac este, de departe, cozonacul cu cea mai bogată umplutură, aluatul în sine fiind foarte puțin sesizabil.

Cu toate acestea, rețetele de cozonac cu mac diferă în funcție de fiecare regiune a țării.

Rețetă clasică de cozonac cu mac

Pentru a face un desert constând în cozonac cu mac, vom avea nevoie de un aluat, respectiv de o umplutură. Rețeta pe care o propunem pentru dumneavoastră va cuceri, cu siguranță, nu doar membrii familiei, ci și invitații pe care îi aveți.

  • Cozonac cu mac – aluat (ingrediente și mod de preparare)

Pentru a face patru cozonaci cu mac, vom avea nevoie de un aluat pe care îl vom prepara din următoarele ingrediente:

  • 1000 grame de făină
  • 1000 ml de lapte
  • 150 ml de ulei
  • 150 grame de zahăr
  • 50 grame de drojdie

Modul de preparare a aluatului pentru cozonacul cu mac este următorul:

  • În recipiente diferite, vom încălzi laptele și uleiul.
  • În bolul de la mixer vom pune ouăle împreună cu cantitatea de zahăr, mixând bine totul, până ce zahărul începe să se topească.
  • Adăugăm ulterior laptele cald însă vom păstra două-trei linguri pentru a dizolva drojdia. Se continuă mixarea până ce zahărul s-a dizolvat în totalitate.
  • Se adaugă, apoi, uleiul pe care l-am încălzit, respectiv drojdia dizolvată în cele trei linguri de lapte păstrate. Se amestecă bine până ce rezultă o compoziție omogenă.
  • Se adaugă făina, treptat, frământând ușor până ce va rezulta un aluat elastic și nelipicios.
  • Aluatul obținut se lasă la crescut pentru aproximativ o oră, în funcție de temperatura camerei.

În timpul în care aluatul este lăsat la dospit, vom trece la pregătirea umpluturii.

  • Cozonac cu mac – umplutură (ingrediente și mod de preparare)

Pentru a umple cozonacul cu mac, vom avea nevoie de un fel de cremă făcută pe bază de mac, pentru care ne vor fi necesare următoarele ingrediente:

  • 200 grame de mac măcinat
  • 8 linguri de zahăr
  • 150 ml de lapte
  • coaja rasă de la o lămâie

Modul de preparare a umpluturii pentru cozonacul cu mac este următorul:

  • Cantitatea de lapte se va pune pe foc, într-o oală mică, lăsându-se până ce acesta devine fierbinte.
  • Într-un bol încăpător vom pune macul măcinat, zahărul, coaja de la o lămâie, după care vom adăuga laptele fierbinte. Se amestecă totul până ce compoziția se omogenizează bine. În funcție de cât de dulce doriți să fie umplutura, puteți să mai adăugați sau să mai reduceți din cantitatea de zahăr propusă de noi.
  • Aceasta este umplutura pentru cozonacii cu mac, iar acum putem trece la realizarea efectivă a acestora.
  • Tot aluatul, care a crescut frumos între timp, se va împărți în patru părți egale. Folosindu-ne de un sucitor, vom începe întinderea unei foi destul de subțiri, după care se pune un sfert din cantitatea de umplutură cu mac. Se rulează nu foarte strâns, pentru a nu risca să dea pe afară umplutura.
  • Astfel se procedează cu toate cele patru părți de aluat, rezultând, astfel, cei patru cozonaci cu mac.
  • Vom pregăti cele patru tăvi de care vom avea nevoie, tapetându-le cu hârtie de copt. În acestea vom așeza cozonacii, după care vom face o compoziție dintr-un ou și o lingură de miere, cu care îi vom unge în tavă. Cozonacii cu mac se vor lăsa în tavă înainte de a fi băgați la cuptor, pentru circa jumătate de oră, timp în care vom încălzi cuptorul.
  • Tăvile se vor băga la cuptor la o temperatură de 170℃ pentru circa 35-40 de minute, în funcție de cuptor. Se poate face testul cu scobitoarea, pentru a fi siguri că nu îl veți arde.
  • După coacere, cozonacul cu mac se scoate din fiecare tavă și se porționează spre a fi servit, dacă răbdarea nu ne va permite să așteptăm răcirea acestuia.

Vă dorim poftă bună!

Rețetă de Cozonac cu mac ardelenesc

Fiindcă tot am pomenit de minunăția de cozonac cu mac ardelenesc, vă propunem în continuare o rețetă după care, cu siguranță, vă veți linge pe degete.

Pentru un aluat din care să rezulte doi cozonaci cu mac, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1000 grame de făină
  • 750 ml de lapte
  • 250 grame de zahăr
  • 150 grame de iaurt
  • 150 grame de unt pentru prăjituri (de preferat Unirea)
  • 150 ml de ulei
  • 60 grame de drojdie
  • 6 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie
  • două pliculețe de zahăr vanilat
  • o linguriță de zahăr pudră
  • o esență de rom

Modul de preparare a aluatului pentru cozonacul cu mac ardelenesc:

  • Toate ingredientele trebuie scoase din frigider sau din cămară și lăsate peste noapte la temperatura camerei.
  • În ziua următoare, se va face un aluat din doar 250 grame de făină din toată cantitatea, din 300 ml lapte pe care l-am încălzit puțin, din cantitatea de drojdie, respectiv dintr-o linguriță de zahăr. Se amestecă totul bine și se lasă la dospit.
  • După creșterea acestui aluat, vom adăuga peste el restul de 750 grame de făină, respectiv cele șase gălbenușuri. Se amestecă bine până ce acestea se încorporează perfect.
  • Vom adăuga, ulterior, esența de rom, coaja de la o lămâie, zahărul vanilat, cel pudră, restul de 450 ml de lapte călduț, iaurtul, untul pentru prăjituri, pe care l-am topit în prealabil, respectiv uleiul.
  • Tot aluatul se va frământa pentru o oră, încet, pentru ca toate ingredientele să se încorporeze bine. La final, îl vom presăra cu făină, după care îl vom acoperi cu un prosop cald și îl vom lăsa la dospit pentru două ore, timp în care vom prepara umplutura cu mac.

Cozonac cu mac ardelenesc – umplutură (ingrediente și mod de preparare)

Pentru umplutura cu mac vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 grame de mac
  • 200 grame de zahăr
  • 100 ml de lapte
  • 2 albușuri
  • o esență de rom
  • un plic de zahăr vanilat
  • o linguriță coajă de lămâie rasă

Modul de preparare a umpluturii:

  • Într-o oală de mici dimensiuni vom pune cantitatea de mac, de zahăr, respectiv cantitatea de lapte, după care vom amesteca până ce acestea se încorporează bine. Totul se pune la fiert până ce macul devine moale.
  • Rezultatul va fi luat de pe foc și lăsat pentru circa 15 minute la răcit.
  • După ce compoziția s-a răcit, vom adăuga coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat, esența de rom, amestecând până ce acestea se încorporează bine.
  • Separat, vom bate cele două albușuri până ce acestea devin o spumă fermă, după care le vom adăuga peste compoziția inițială, amestecând până ce se obține o cremă omogenă.
  • După ce aluatul a fost lăsat suficient la dospit, se trece la realizarea efectivă a cozonacilor.
  • Aluatul se va împărți în două părți egale.
  • Se întind două foi peste care vom pune câte jumătate din umplutura obținută, întinzând bine din centru spre margini, după care vom rula foile, strângând potrivit.
  • Tăvile în care vom coace cozonacii cu mac se vor unge cu unt și se vor tapeta cu făină. Cozonacii se vor așeza în tăvi.
  • Pentru a unge cozonacii din tăvi, vom face o compoziție dintr-un gălbenuș, o linguriță zahăr pudră, respectiv o linguriță de ulei. Se amestecă bine după care, cu ajutorul unei pensule, vom unge cei doi cozonaci.
  • Vom băga tăvile în cuptorul pe care l-am încălzit în prealabil, pentru circa o oră, timp în care temperatura cuptorului va alterna astfel: primele 15 minute vom coace la foc mic, următoarele zece minute la foc mare, urmând ca ultimele 35 de minute să se coacă la foc mediu.
  • După coacere, cozonacii cu mac se lasă la răcit în tăvi, la temperatura camerei, după care se pot scoate, porționa și servi…

Sperăm că v-am făcut poftă de cozonac cu mac, motiv pentru care vă lansăm provocarea de a alege una dintre aceste două rețete de cozonac cu mac, fiind siguri de faptul că nu veți regreta!

Reteta video de cozonac cu mac


Vă dorim poftă bună!