Cozonac de casă


167

Cozonac de casă – o opțiune potrivită atunci când doriți să le oferiți un dulce sănătos, nu doar celor mici, ci tuturor membrilor familiei dumneavoastră. Cozonac de casă – rețetă pentru un gust inconfundabil și superior celor din centrele comerciale.

Cozonac de casa

Poate rezulta puțin dificil să realizați cozonac de casă, mai ales atunci când pofta celor mici nu coincide cu sărbătorile pascale, însă este cea mai bună opțiune, dacă facem referire la gustul rezultat. De asemenea, un cozonac de casă poate fi făcut și adaptat în funcție de preferințe, de aromele care vă plac cel mai mult, fiind un motiv în plus pentru care ar trebui să acordați puțin timp în realizarea acestui desert al copilăriei.

Cozonac de casă – aluat: ingrediente și mod de preparare

Atunci când apelăm la realizarea unui cozonac de casă, partea care ni se poate părea cea mai dificilă este realizarea aluatului, dorind să iasă pufos și aromat în același timp. Pentru asta, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2000 grame de făină
  • 6 ouă
  • 500 grame de zahăr
  • 100 grame de drojdie proaspătă
  • 1000 ml de lapte
  • 200 ml de ulei
  • 2 lingurițe cu sare
  • două esențe de rom
  • coaja de la două lămâi

Pentru a prepara această rețetă de aluat de cozonac cu casă, trebuie să avem în vedere următorii pași:

  • Primul pas constă în prepararea vestitei maia, constituită din 100 de grame de drojdie, 200 ml de lapte și circa 100 grame de zahăr. Se amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei, după care se adaugă făină, atât cât să aibă aspectul aluatului de chec.
  • Compoziția obținută se lasă la crescut în jur de o jumătate de oră.
  • Cele șase ouă se vor mixa împreună cu zahărul, până ce vor căpăta o consistență spumoasă și un aspect albicios.
  • Într-un vas suficient de încăpător, se va cerne făina împreună cu sarea, peste care vom adăuga maiaua, care a crescut între timp. Totodată, se adaugă și compoziția făcută din ouă și zahăr.
  • Treptat se adaugă laptele și uleiul călduț, frământând până ce obținem un aluat care să nu se lipească de mâini și să fie elastic în același timp. Totodată, se vor adăuga și aromele, frământând pentru a fi perfect încorporate și acestea.
  • Aluatul obținut se lasă la dospit circa o oră.

Umplutura pentru cozonac de casă

La această rețetă de cozonac de casă, puteți opta în ceea ce privește, fie pentru celebra umplutură pe bază de nucă, cacao și zahăr, fie pentru fructe confiate, stafide, migdale sau o compoziție pe bază de brânză. Puteți jongla cu aromele în funcție de preferințele fiecărui membru al familiei, putând umple fiecare cozonac de casă cu altceva.

Cozonacul asamblat se va așeza în tăvi pe care le-am uns cu ulei în prealabil, lăsându-le să crească pentru încă jumătate de oră înainte de a le băga la cuptor. De asemenea, înainte de a le băga la cuptor, se va unge fiecare cozonac de casă cu o compoziție preparată din 100 ml de lapte și două gălbenușuri.

Tăvile se lasă în cuptor, la o temperatură de circa 180℃, pentru aproximativ 45 de minute. Pentru siguranță, faceți testul cu scobitoarea…

Rețeta de cozonac de casă este gata. Să aveți poftă!

Rețetă video pentru cozonac de casă

loading...