Cozonac moldovenesc original | reteta de cozonac moldovenesc din 1871

Share

Cozonac moldovenesc este un desert originar, după cum se observă din denumire, din Moldova.

Cozonac moldovenesc se pregătește după o rețetă datând în jurul anului 1871, iar în ceea ce privește gradul de dificulate în prepararea acestuia, se poate plasa undeva spre mediu.

Acest cozonac moldovenesc este un desert tradițional ce nu poate lipsi nici de pe masa de Paște, nici de pe masa de Crăciun, fiind îndrăgit de oaspeți și favorit în ceea ce le privește pe gospodinele noastre. Cozonacul moldovenesc este dulcele ce se face cu umplutură de nucă, fiind foarte aromat datorită romului ce intră în compoziția acestuia.

Rețeta de cozonac moldovenesc

Pentru a prepara un cozonac moldovenesc tradițional, vă punem la dispoziție o rețetă autentică, în urma căreia va rezulta un cozonac pufos și cu o umplutură foarte aromată.

  • Cozonac moldovenesc – aluat (ingrediente și mod de preparare)

Pentru realizarea aluatului pentru doi cozonaci moldovenești vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1200 grame de făină
  • 500 ml de lapte
  • 200 grame de zahăr
  • 100 grame de unt
  • 100 ml de ulei
  • 4 ouă
  • 2 cubulețe de drojdie
  • 4 plicuri de zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • o esență de rom

Modul de preparare a aluatului pentru cozonacul moldovenesc este următorul:

  • Într-un vas, se va pune la foc mic laptele, până ce acesta devine puțin călduț.
  • Într-un bol mic, vom pune drojdia, peste care vom adăuga trei linguri de zahăr, respectiv trei linguri de lapte cald și o lingură de făină. Se amestecă foarte bine până ce zahărul și drojdia s-au dizolvat, după care se lasă aluatul la crescut, până ce volumul acestuia devine dublu.
  • Într-un bol mare, vom pune făina pe care am cernut-o în prealabil, peste care vom adăuga un ou întreg, respectiv trei gălbenușuri.
  • Anterior, am topit untul și l-am lăsat să se răcească, iar acum poate fi adăugat peste făina cernută, împreună cu uleiul, respectiv coaja de la o lămâie, esența de rom și zahărul vanilat.
  • Toate ingredientele se vor frământa încet, până ce se încorporează perfect.
  • În laptele cald se va dizolva complet toată cantitatea de zahăr, după care va putea fi adăugat peste aluatul cu făină. Se continuă frământarea până ce se va obține un aluat moale, dar care nu se va lipi nici de bolul în care a fost frământat, nici de mâinile noastre.
  • Aluatul obținut se va acoperi cu un prosop cald, după care se va lăsa la dospit până ce volumul acestuia va fi dublu față de cel inițial.
  • În timpul în care aluatul este lăsat la dospit, putem trece la umplutura pentru cozonacul moldovenesc.

Cozonac moldovenesc – umplutură (ingrediente și mod de preparare)

Pentru a umple cozonacul moldovenesc, vom avea nevoie de o umplutură pe bază de nuci, pentru care ne sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 500 grame de nucă măcinată
  • 100 grame de zahăr (se poate mări sau diminua cantitatea în funcție de gust)
  • 3 linguri de cacao
  • 3 albușuri
  • un praf de sare
  • o esență de rom

În plus, pentru a unge cozonacul moldovenesc atunci când l-am așezat deja în tavă pentru a-l băga la cuptor, vom avea nevoie de un ou.

Modul de preparare a umpluturii pentru cozonacul moldovenesc este următorul:

  • Primul pas constă în mixarea albușurilor cu un praf de sare, până ce acestea devin o spumă fermă.
  • Peste albușurile făcute spumă vom adăuga nuca măcinată, amestecând pentru a o încorpora perfect.
  • Urmează adăugarea cantității de cacao și de zahăr, respectiv a esenței de rom. Se continuă amestecul până ce obținem o cremă omogenă.
  • Acum, că umplutura este gata, iar aluatul și-a dublat volumul, vom trece la realizarea efectivă a cozonacilor.
  • Așadar, vom împărți aluatul în două părți egale, după care vom începe întinderea acestora cu mâna, rezultând două foi nu foarte groase.
  • Pe fiecare foaie obținută vom pune jumătate din cantitatea de umplutură, întinzând din centru către margini. Foile se vor rula bine, dar cu atenție în același timp, pentru a nu fi strânse foarte tare.
  • Tăvile în care vom pune cozonacul la copt vor fi tapetate cu hârtie de copt, după care vom putea așeza în ele cozonacul moldovenesc. Vom bate bine un ou întreg, după care vom unge cozonacii cu ajutorul unei pensule.
  • Cozonacul moldovenesc va fi băgat la cuptorul încălzit în prealabil, la o temperatură medie, până ce culoarea devine una rumenă. Se recomandă folosirea testului cu scobitoarea, pentru a fi siguri de faptul că sunt copți în interior.
  • După ce au copt, cozonacii moldovenești se vor scoate din cuptor, iar după ce se vor fi răcorit puțin, vor fi scoși din tăvi, și opțional, se vor pudra cu zahăr pudră.

Vă dorim poftă bună!

Cozonac moldovenesc – secrete pentru un rezultat pufos

Cozonacul moldovenesc poate ieși foarte pufos sau, din contră, mai puțin pufos, în funcție de anumite lucruri. Din acest motiv, vă vom împărtăși câteva secrete pentru ca desertul dumneavoastră să iasă perfect:

  1. Temperatura în bucătărie trebuie să fie cât mai ridicată, mai ales în momentul în care cozonacii sunt scoși din cuptor, iar geamurile trebuie să fie perfect închise, deoarece curenții de aer contribuie la lăsarea acestora.
  2. Toate ingredientele ce urmează a fi folosite pentru rețeta de cozonac moldovenesc trebuie scoase cu o seară înainte din frigider și din cămară, pentru a fi la temperatura camerei atunci când se va prepara cozonacul.
  3. Făina ar trebui să fie cernută de două ori înainte de a fi folosită, astfel încât aceasta să fie cât mai aerată.
  4. În ceea ce privește drojdia, aceasta nu trebuie să intre în contact cu sarea, pentru că își va pierde din proprietăți.
  5. Pentru un aluat pufos, cozonacul moldovenesc trebuie frământat eficace, până ce la suprafață va forma niște bule de aer. Timpul de frământare a aluatului ar trebui să fie de minimum o jumătate de oră.
  6. După ce acest cozonac moldovenesc este copt, trebuie oprit focul și lăsat în cuptor pentru încă 20 de minute, pentru ca acesta să nu se lase…

Reteta video de cozonac moldovenesc


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news