Mucenici de post moldovenești și muntenești ca la bunica

Share

Mucenici de post extrem de gustoși, indiferent dacă folosim ingrediente de post sau de dulce. Mai jos, puteți vedea câteva rețete absolut delicioase de mucenici de post.

Mucenici de post

Mucenici de post moldovenești

Ingredientele necesare pentru rețeta de mucenici de post:   

  1. 500 de grame de făină
  2. 60 de grame de zahăr
  3. 300 de ml de apă caldă
  4. 60 de ml de ulei
  5. O esență de vanilie
  6. O esență de rom
  7. 10 grame de drojdie uscată
  8. Coajă de lămâie
  9. Sare
  10. 200 de ml de apă
  11. 100 de grame de zahăr
  12. 300 de grame de miere
  13. 200 de grame de nucă măcinată

Mod de preparare pentru rețeta de mucenici de post:

Veți începe prin a prepara maiaua pentru rețeta de mucenici de post. Amestecați drojdia, o lingură de făină, o linguriță de zahăr și apă caldă. Lăsați aproximativ zece minute, pentru ca drojdia să lucreze.

Puneți maiaua peste restul de făină și adăugați sarea, uleiul și piperul. Frământați întregul aluat până în momentul în care se poate desprinde cu ușurință cu vas. Aluatul trebuie să fie puțin moale. Dacă este prea tare, mai adăugați puțină apă caldă și puțin ulei. Lăsați aluatul pentru mucenici de post să crească aproximativ 25 – 30 de minute.

După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în 12 bucăți egale, pentru a face mucenicii de post. Din fiecare bucată trebuie să lucrați câte un sul, pe care îl veți împleti sub forma cifrei opt, dând, astfel, formă celor 12 mucenici de post. Luați o tavă, ungeți-o cu ulei și, peste, puneți puțină făină. Puneți mucenicii de post pe tavă și lăsați-i să se coacă 25 – 30 de minute.

În tot acest timp, se va face siropul rezultat din fierberea ingredientelor. După ce mucenicii de post se coc, îi veți așeza pe un platou și îi veți însiropa. Ungeți-i cu miere, presărați nucă măcinată peste ei și gata. Mucenicii de post sunt gata pentru a fi serviți.

Mucenici de post muntenești

Ingredientele necesare pentru mucenicii de post:   

  1. 500 de grame de făină
  2. O jumătate de linguriță de sare
  3. 200 de ml de apă
  4. 2 – 3 litri de apă
  5. Zahăr (cât doriți)
  6. 300 de grame de nucă măcinată
  7. Esență de rom
  8. Coajă rasă de la o portocală
  9. Coajă rasă de la o lămâie
  10. Esență de rom
  11. Esență de vanilie
  12. 1 pliculeț de zahăr vanilat
  13. Scorțișoară

Mod de preparare pentru rețeta de mucenici de post:

Amestecați făina cu apa și cu sarea. Frământați până în momentul în care aluatul pentru mucenicii de post devine destul de tare. Întindeți aluatul și tăiați-l în forma cifrei opt.

Puneți mucenicii de post pe o hârtie sau pe o tavă și lăsați-i să se usuce, pentru aproximativ o oră.

Pe foc, puneți o oală de aproximativ doi-trei litri (pentru a încăpea cantitatea de apă de mai sus) și adăugați sare și zahăr, în funcție de gusturile proprii. În momentul în care apa începe să fiarbă, dați focul mic și puneți mucenicii de post în oală. Adăugați și coaja de lămâie și coaja de portocală, esențele de rom și esențele de vanilie, zahărul și lăsați totul să fiarbă preț de 20 – 25 de minute.

La final, după ce mucenicii de post au terminat de fiert, puneți scorțișoara și nuca.

Mucenici de post moldovenești și pufoși

Ingredientele necesare pentru mucenicii de post:     

  1. 700 de grame de făină albă
  2. 300 de ml de apă minerală
  3. 100 de ml de suc proaspăt, de portocală
  4. 100 de ml de ulei de floarea-soarelui
  5. 80 de grame de zahăr
  6. 2 pliculețe de zahăr vanilat
  7. 1 linguriță de sare
  8. 40 de grame de drojdie
  9. Coajă rasă de portocală
  10. Esență de vanilie
  11. Esență de rom
  12. 300 de ml de apă
  13. Esență de portocală
  14. 200 de grame de nucă
  15. 2 linguri de miere
  16. 1 lingură de ulei

Mod de preparare pentru rețeta de mucenici de post:

Cerneți făina într-un vas mare. Adăugați sarea și praful de copt, amestecați totul foarte bine și, în mijloc, faceți o adâncitură.

Faceți o maia, folosind cei 200 de ml de apă, o lingură de sare, zahărul și două-trei linguri de făină. Amestecați până în momentul în care compoziția pentru mucenicii de post va fi una asemenea smântânii groase. Lăsați maiaua într-un loc mai călduros, unde va crește și unde își va dubla volumul.

Într-un alt vas, amestecați 100 de ml de apă, restul zahărului nefolosit, zahărul vanilat și puneți totul, pe foc, pentru câteva minute, până în momentul în care zahărul se topește. Lăsați totul să se răcească, până când va atinge temperatura camerei. După aceasta, adăugați sucul din portocale, esențele de vanilie, uleiul și coaja rasă de portocală.

În adâncitura pe care ați făcut-o, puneți maiaua și adăugați și amestecul de apă și zahăr.

Amestecați totul foarte bine pentru zece minute, pentru a fi sigure că aluatul pentru mucenicii de post este bine pregătit.

După ce terminați de frământat, dați-i o formă rotundă, lăsați-o în vasul în care ați pregătit-o și permiteți-i să mai crească, aproximativ 30 de minute. Acoperiți-o cu un prosop sau folosiți o folie alimentară. Nu uitați să lăsați aluatul într-un loc cald, unde va trebui să crească și să își dubleze volumul.

În momentul în care aluatul are volumul dublat, începeți să dați formă mucenicilor de post. Formați bastonașe din cocă și puneți-le unul peste altul, pentru a forma cifra opt.

Puneți toți mucenicii de post pe o tavă. Aprindeți cuptorul la 180 de grade C, dați mucenicii de post cu puțin ulei pe deasupra și lăsați-i la cuptor pentru 30 – 35 de minute.

După ce mucenicii de post sunt gata, începeți să preparați siropul. Fierbeți apa, zahărul, coaja de portocală, pentru aproximativ cinci minute…

După ce mucenicii de post s-au răcit și au ajuns la temperatura camerei, ungeți-i cu miere și nucă și îi puteți servi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news