Rețeta de pâine fără drojdie! Află cu ce poţi înlocui drojdia pentru pâine

Share

Cu ajutorul acestui articol, vei afla cu ce poţi să înlocuiești drojdia dacă vrei să faci pâine în casă. Îţi vom prezenta reţeta atât pentru pită, cât şi reţeta pentru turtele pe care le poţi face la tigaie, fără a fi nevoită să foloseşti drojdia.

Cine a făcut reţeta cunoscută?

Bucătarul emisiunii ‘Neatza cu Răzvan şi Dani, Vlăduţ, a propus o reţetă prin care poţi prepara pâine fără să foloseşti drojdie. Această reţetă este una mult mai spornică, mult mai sănătoasă, dar şi mult mai rapidă.

Cu ce se înlocuiește drojdia?

În această reţetă, vei folosi, în locul drojdiei, bicarbonatul de sodiu ca agent de creștere.

Pâinea o vei face aşa cum vrei tu: o poţi coace folosind cuptorul sau, dacă vrei să foloseşti o modalitate mai rapidă, o poţi face chiar în tigaie. Dacă vei apela la metoda coacerii în tigaie, vei face turte şi vor ieşi exact ca acelea pe care bunica ta le făcea acum ceva vreme.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a putea face pâine în casă?

  1. 1 kg de făină – făina trebuie să fie de tip 650.
  2. 1 linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu.
  3. 50 ml de ulei – se recomandă cel de floarea-soarelui.
  4. 1 linguriţă de oţet- oțetul trebuie să fie cât se poate de natural, deoarece oţetul din comerţ este mult mai iute şi, dacă este consumat în exces, te poţi confrunta, în timp, cu probleme de stomac.
  5. 500 ml de apă plată.
  6. 1 linguriţă rasă de sare.

Cum se prepară pâinea fără drojdie?

  1. Începe prin a cerne făina într-un vas. Se recomandă să o cerni chiar de două ori, deoarece aceasta trebuie să fie aerată, nu trebuie să conţină nici cel mai mic „intrus”.
  2. Adaugă lingurița de sare.
  3. Dizolvă într-o cană cu apă caldă bicarbonatul de sodiu. Mare atenţie! Să nu îl dizolvi în oţet, deoarece acest lucru este valabil doar la prăjituri.
  4. Toarnă peste făina amestecată şi peste sare apă caldă, dar treptat, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Pe măsură ce torni apa, amestecă şi, tot treptat, adaugă şi bicarbonatul de sodiu şi oţetul.

Frământă aluatul până în momentul în care acesta va fi dens. La final, după ce ai terminat de frământat, adaugă şi uleiul.

Acoperă aluatul de pâine cu bicarbonat. De preferat este să faci acest lucru folosind un vas de sticlă şi să îl laşi să se odihnească circa 30 de minute. În acest timp, aluatul va creşte.

După ce trec cele 30 de minute, rupe mici bucăţi din aluat şi întinde-l în foi. Foile trebuie să fie circulare şi să aibă o grosime de 1 cm.

Coacerea se va face pe ambele părţi, dar acest proces trebuie să fie făcut folosind o tigaie antiaderentă. Tigaia va fi încinsă la foc mediu şi nu trebuie să fie unsă cu grăsime.

Dacă vrei ca procesul de coacere să fie unul uniform şi ca pâinea să prindă gustul specific coacerii sale în cuptor,  tot ce trebuie să faci este să acoperi tigaia cu un capac.

Pâinicile făcute cu bicarbonat au miezul mai dens decât pâinicile făcute cu drojdie. De asemenea, vor fi şi mai consistente, aşadar, nu vei mai fi nevoită să consumi multă pâine…

Aşadar, după cum se poate observa, reţeta de preparare a pâinii pe bază de bicarbonat de sodiu nu este greu de făcut, este mult mai sățioasă şi mult mai sănătoasă. Se face din ingrediente naturale, fără a fi modificate în vreun fel anume, şi este mult mai sănătoasă, deoarece pâinea din comerţ conţine ingrediente care nu sunt sățioase, oamenii consumă multă pâine şi sunt predispuşi luării în greutate.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente