Home ciorba si supa Ciorbă de dovlecei – 3 rețete extrem de gustoase

Ciorbă de dovlecei – 3 rețete extrem de gustoase

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 236 views 6 minute timp de citit
Ciorba de dovlecei - 3 retete extrem de gustoase

Ciorba de dovlecei este una dintre cele mai sănătoase și ușoare mâncăruri, și este gata foarte repede. Dovlecelul este o legumă extrem de sănătoasă, care se gătește ușor, are gust bun și de aceea îl regăsim ca ingredient-cheie, în numeroase mâncăruri delicioase.

Ciorba de dovlecei nu face excepție, fiind foarte apreciată pentru gustul inedit și savoarea aparte pe care o are. În plus, ciorba de dovlecei, este foarte sănătoasă și gustoasă, gătită în mod corect. Noi vă prezentăm unele dintre cele mai delicioase rețete pentru ciorba de dovlecei, pe care puteți să le încercați în orice zi.

Rețetă de Ciorbă de dovlecei – cu usturoi și afumătură

Ciorba de dovlecei cu afumătură și usturoi, este una dintre cele mai apreciate și gustoase mâncăruri de la noi. Combinația armonioasă dintre dovlecel, afumătură și usturoi, este extrem de bună și reușită, de aceea ciorba de dovlecei cu usturoi și afumătură, nu putea lipsi dintre rețetele noastre. Iată cum puteți să o preparați cu succes:

Ingrediente

  • 1 kg de dovlecei
  • 4 -5 cartofi mărișori
  • 2 morcovi medii
  • 250 g afumătură ( aici puteți alege între: costiță, piept afumat, bacon, kaiser sau ciolan )
  • 2 cepe ( albe sau ceapă verde dacă aveți în casă )
  • 4 -5 căței de usturoi ( sau mai puțin, după gust ), puțin ulei, sare și mărar sau pătrunjel.

Mod de preparare ciorbă de dovlecei cu usturoi și afumătură

  1. Pentru ciorba de dovlecei cu usturoi și afumătură, astăzi am ales costiță afumată.
  2. Dacă optați și voi pentru costiță, atunci începeți prin a separa fâșiile, și tăiați în bucățele cărnița bună dintre ele.
  3. Mărunțiți legumele ( cubulețe sau mai mari, dacă doriți ), iar morcovul îl tăiați rondele sau îl dați pe răzătoare. Morcovul ras însă, fierbe mult mai ușor.
  4. Într-o oală, punem la călit, în ulei, ceapa, afumătura, usturoiul și morcovul. Presărați și puțină sare și lăsați la sotat 4 – 5 minute, la foc mic/ mediu, până când legumele se înmoaie puțin.
  5. Acum puteți adăuga și cartofii și îi puteți sota și pe aceștia aproximativ 2 minute, însă fără capac.
  6. Adăugați apă, 2 – 3 l ( depinde de cantitatea de ciorbă pe care doriți să o obțineți ) și lăsați totul să fiarbă. În aproximativ 20 de minute, verificați cartofii, iar dacă sunt făcuți, adăugați și dovleceii, care se fac extrem de repede.
  7. După maxim 10 minute, încercați dovleceii ( care ar trebui să fie făcuți ) și stingeți focul.
  8. Peste ciorba de dovlecei astfel obținută, presărați mărar sau pătrunjel, iar amatorii gustului puternic de usturoi, mai pot adăuga usturoi zdrobit în ciorba de dovlecei, exact după stingerea focului. În acest fel, aroma de usturoi va fi mult mai puternică, la fel și gustul ciorbei.
  9. Ciorba de dovlecei cu usturoi și afumătură, este un preparat delicios, sățios, pregătit în special pentru cei care iubesc dovleceii în mâncare, la fel de mult precum iubesc usturoiul și carnea afumată. Este o ciorbă delicioasă, care va fi cu siguranță și pe gustul pretențioșilor!

Rețetă de Ciorbă de dovlecei cu iaurt și mărar

Ciorba de dovlecei cu iaurt și mărar, este ideală pentru cei care nu consumă carne, și pentru zilele toride de vară, când ne topim doar la gândul de a intra în bucătărie pentru a începe să gătim. Ciorba de dovlecei cu iaurt, este extrem de ușoară, răcoroasă – pentru că o putem servi și rece, și foarte rapid de făcut. Este un preparat perfect pentru cei care țin diete sau pentru cei care s-au săturat de ciorbele clasice cu carne și grăsime. Ciorba de dovlecei cu iaurt și mărar, este o alternativă extraordinară, la mesele grele și încărcate. Iată cât de rapid se prepară:

Ingrediente

  • 500 g dovlecei
  • 350 – 400 g iaurt
  • o ceapă mare
  • 1 – 2 morcovi
  • o țelină
  • un păstârnac
  • 150 g de orez (opțional)
  • 1 – 2 lămâi
  • sare
  • piper
  • pătrunjel sau mărar (verdeața poate fi proaspătă sau uscată, după preferințe).

Mod de preparare ciorbă de dovlecei cu iaurt și mărar

  1. Ciorba de dovlecei cu iaurt și mărar, se prepară rapid, în principiu ar trebui să fie gata în maxim 60 de minute.
  2. Mai întâi, punem la fiert legumele, în afară de dovlecei. Lăsați să fiarbă în jur de 15 minute, după care adăugați și orezul.
    Tăiați dovleceii în cubulețe și adăugați-i în oală.
  3. Lăsați totul să fiarbă la foc mediu, și încercați legumele din când în când.
  4. După ce acestea sunt fierte, adăugați iaurtul, amestecând ușor și mai lăsați pe foc câteva minute.
  5. După ce stingeți, adăugați zeama de la lămâi (pentru acreală), sare, piper și verdeață după gust, iar ciorba de dovlecei poate fi servită.

Este o rețetă ușoară, rapidă și gustoasă. Poftă bună!

Rețetă de Ciorba de dovlecei cu sos de roșii

Ciorba de dovlecei cu roșii sau suc de roșii, este la fel de ușoară și sănătoasă, ca cea de mai sus. Se prepară ușor și rapid, mai ales atunci când nu aveți mult timp la dispoziție. Ciorba de dovlecei cu roșii, este mâncarea perfectă pentru o zi lucrătoare, când nu știți ce să preparați în timp foarte scurt.

Ingrediente

  • 5 – 6 dovlecei (tăiați cubulețe sau dați pe răzătoare)
  • 2 – 3 căni de suc de roșii
  • 2 – 3 căței de usturoi, busuioc/ pătrunjel
  • 2 – 3 linguri de ulei și sare.

Mod de preparare ciorba de dovlecei cu sos de roșii

  1. într-o oală, puneți câteva linguri de ulei, lăsați-l la încins și căliți usturoiul tăiat mărunt, până când începe să se rumenească ( să prindă puțin o culoare aurie ).
  2. Dovleceii, tăiați sau dați pe răzătoare, îi adăugați peste usturoiul rumenit și lăsați pe foc 5 – 6 minute, amestecând continuu, să nu se prindă.
  3. Adăugați acum sosul de roșii, împreună cu 2 – 3 căni de apă și lăsați să dea în clocot.
  4. Apoi, mai lăsați pe foc aproximativ 10 – 15 minute, timp în care dovlecelul se va înmuia.
  5. Înainte să închideți focul, puteți asezona ciorba de dovlecei, cu sare, busuioc/ pătrunjel ( însă în cazul mâncărurilor care conțin în mare parte sos de roșii, maeștrii bucătari recomand mai mult busuiocul, pentru savoare, decât alte condimente ).
  6. Ciorba de dovlecei cu sos de roșii, poate fi servită și cu parmezan ras pe deasupra, dacă vă place genul acesta de brânză. Noi vă recomandăm să încercați măcar o dată, această combinație de ciorbă de dovlecei cu sos de roșii și parmezan! Merită!..
Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies