Ciorba de gaina acrita cu bors si reteta a la greque


67

Ciorba de gaina va fi mereu o alegere inspirata si sanatoasa pentru masa de pranz. Toti membrii familiei o vor adora, iar aceasta se poate prepara in diverse moduri pentru a fi pe gustul fiecaruia.

Ciorba de gaina

Ciorba de gaina abunda in nutrienti, fapt care este un beneficiu pentru organism, datorita ingredientelor sale.

Ciorba de gaina acrita cu bors

Ingrediente ciorba de gaina:

  • O gaina
  • 2 cepi
  • 2 morcovi
  • Cartofi
  • Pastarnac
  • 1 ardei gras
  • Bors
  • Leustean
  • Sare
  • Taitei / fidea

Mod de preparare:

Pentru inceput gaina se va spala, sectiona dupa preferinte, iar apoi se va pune in oala la fiert. Se adauga sare, pentru ca aceasta faciliteaza procesul de adunare a spumei. Dupa ce toata spuma este adunata bine, vom acoperi oala cu un capac si lasam sa fiarba.

Intre timp, legumele se vor spala si marunti dupa bunul plac si vom incepe sa le adaugam treptat in oala cu ciorba de gaina, incepand cu ceapa, morcovii, pastarnacul si ardeiul, iar spre final vom adauga cartofii si taiteii sau fideaua. Pe parcurs, vom  completa oala cu apa calda daca este nevoie.

Spre final, cand legumele si carnea sunt fierte, vom fierbe borsul si il vom incorpora treptat in ciorba de gaina, pentru a o acri dupa gust. Aceasta se mai lasa la fiert pentru inca zece minute la foc mic. La final adaugam verdeata si o potrivim cu sare si piper, Ciorba se acopera cu un capac si se lasa sa „se aseze”, In zece minute maximum, aceasta va putea fi servita cu smantana si ardei iute, pentru un plus de savoare!

Pofta buna!

Ciorba de gaina a la greque

Ciorba de gaina a la greque

Ingrediente ciorba de gaina:

  • piept de pui
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • Pastarnac
  • Telina
  • Smantana cu 13% grasime
  • Zeama de la 1 lamaie
  • 3 galbenusuri

Mod de preparare:

Pentru inceput vom spala si bucati pieptul de pui, pe care il vom pune la fiert intr-o oala cu apa. Adaugam un praf de sare, iar pe masura ce pieptul fierbe, vom aduna spuma sau vom schimba apa dupa ce carnea isi lasa spuma, in functie de preferinte.

Intre timp vom pregati legumele. Se vor curata, spala si toca marunt. Adaugam ceapa, telina si pastarnacul si un morcov si lasam totul la fiert.

Intr-o tigaie vom cali in doua linguri de ulei celalalt morcov, pe care il dam pe razatoare. Lasam morcovul la calit pana ce acesta va capata o culoare aramie, iar apoi il adaugam in ciorba de gaina.

Intr-un bol punem smantana si trei galbenusuri, amestecam si adaugam si zeama de lamaie (in functie de cat de acra preferam ciorba). Toate ingredientele se vor amesteca bine si vom incepe sa incorporam cate un polonic de ciorba in acest amestec, spre a-l aduce la aceeasi temperatura cu ciorba, pentru a subtia amestecul si a evita imbranzirea. Tot amescul se toarna in ciorba si se mai lasa timp de cinci minute, la foc mic. La final ciorba se potriveste cu sare si piper si se adauga mararul. Se va pune capacul si se va lasa ciorba de gaina sa stea la infuzat impreuna cu aromatul marar, care este plin de beneficii pentru organism.

Pofta buna!

Ciorba de gaina acrita cu zeama de varza

Ingrediente ciorba de gaina:

  • 1 gaina
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • cartofi
  • patrunjel
  • marar
  • Leustean
  • 3 rosii
  • 2 oua
  • Zeama de varza

Mod de preparare ciorba de gaina:

In prima faza se va pregati carnea. Aceasta se spala si se portioneaza dupa bunul plac. Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa, iar apa trebuie sa depaseasca bucatile de carne de gaina (cu vreo trei degete). Se adauga un praf de sare si avem grija sa adunam spuma in timp ce carnea fierbe. Dupa ce spuma a fost adunata in intregime, vom pune un capac si vom lasa carnea la fiert, la foc mic.

Intre timp legumele se vor curata, spala si taia dupa preferinta. Rosiile se vor da pe razatoare.
Cartofii se vor curata, spala si bucati, dupa care ii vom pune intr-un recipient cu apa, pentru a nu oxida.

Legumele se vor adauga treptat in ciorba de gaina, mai intai ceapa, apoi pastarnacul, telina, morcovii, ardeiul, iar, spre final, cartofii.

Intre timp se va pune la fiert si zeama de varza si se va curata de spuma.

Spre final, cand observam legumele si carnea fierte, se adauga si rosiile, pe care le vom lasa sa fiarba. Dupa ce consideram ca au fiert si acestea, vom integra si zeama de varza in ciorba de gaina.
Mai lasam ciorba de gaina sa fiarba inca zece minute.

Intre timp vom pregati „zdrentele de oua” care vor tine loc taiteilor. Intr-un bol se bat ouale bine cu sare, se adauga doua linguri de ciorba, vom amesteca, iar apoi combinatia rezultata se toarna cu ajutorul unei furculite in ciorba (care este in clocot), amestecand energic in oala in momentul cand ouale iau contact cu ciorba, pentru ca ouale sa nu se coaguleze rapid in bucati prea mari. Dupa ce „zdrentele de oua” au fost integrate in ciorba de gaina, vom mai lasa ciorba pe foc inca zece minute dupa care oprim focul si adaugam verdeata. Punem capacul si lasam aroma verdeturilor sa fie infuzata in ciorba. Ciorba de gaina este gata pentru a fi savurata!

Pofta buna!

6 motive pentru a gati si integra in dieta ta ciorba de gaina

  1. Ciorba de gaina este bogata in nutrienti care ajuta in problemele articulare sau a oaselor. Nutrienti precum: colegen, calciu, potasiu, fosfor si acid hialuronic vor ajuta articulatiile si ligamentele.

2. Ciorba de gaina se recomanda copiilor, deoarece nutrientii pe care aceasta le contine ii vor ajuta la o dezvoltare armonioasa.

3. Glicerina si prolina din ciorba de gaina sunt esentiale pentru a vindeca diverse rani, deoarece au actiune antiinflamatoare. Acest lucru este benefic persoanelor care prezinta boli autoimune.

4. Un alt avantaj al ciorbei de gaina este hidratarea. O farfurie de ciorba de gaina contribuie la cei doi litri de lichide pe care trebuie sa-i bem zilnic.

5. Datorita legumelor si nutrientilor, ciorba de gaina reprezinta un leac natural in lupta cu raceala…

6. Ciorba de gaina integrata in dieta zilnica ajuta la pierderea in greutate, deoarece contine multe proteine si vitamine care vor ajuta corpul sa slabeasca in timp ce mancam sanatos.