Ciorba de linte reprezinta una dintre cele mai bogate surse de proteine, fiind esentiala introducerea ei in regimul nostru alimentar zilnic sau, cel putin, saptamanal, tocmai datorita nutrientilor pe care ii are in compozitie.
Ciorba de linte are o serie de beneficii in pastrarea sanatatii intregului nostru organism, printre care de mentionat este bogata cantitate de vitamine si minerale pe care o contine, este un aliat bun atunci cand te confrunti cu o lipsa de energie sau atunci cand vrei sa dai jos cateva kilograme acumulate.
Ciorba de linte – reteta rapida
Ciorba de linte are avantajul de a avea un grad de dificultate de preparare diminuat si nu necesita foarte mult timp, fiind gata in maximum 40 de minute.
Pentru a prepara o gustoasa ciorba de linte ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 300 g de linte verde
• 2 morcovi
• 3 cartofi
• o jumatate de radacina de patrunjel
• 2 catei de usturoi
• 1 ceapa
• 4 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de bulion
• cimbru
• sare
• piper
• o legatura de patrunjel
Modul de preparare al unei ciorbe de linte verde:
- Procesul prepararii unei corbe de linte trebuie sa inceapa cu o seara inainte, in sensul in care lintea trebuie sa stea toata noaptea intr-un bol mare cu apa rece, urmand ca a doua zi sa poata fi pusa la scurs.
- Morcovii si radacina de patrunjel trebuie date pe razatoare, ceapa trebuie taiata marunt, iar cartofii vor fi taiati sub forma de cubulete.
- Intr-o tigaie cu uleiul incins se caleste ceapa impreuna cu morcovul si radacina de patrunjel.
- Intr-o oala in care s-au pus trei litri de apa se adauga lintea, care se lasa la fiert timp de 30 de minute.
- Odata timpul scurs, se adauga cartofii, lasandu-se la foc mediu pana ce si acestia sunt fierti suficient.
- Usturoiul taiat felii, in prealabil, se adauga in compozitie, in acelasi timp cu bulionul.
- Toata compozitia se mai lasa pe foc circa zece minute, dupa care se adauga cimbrul, sarea si piperul, in functie de gust si de preferinta.
- Patrunjelul verde, maruntit, se adauga la final pentru a conferi ciorbei de linte o aroma desavarsita.
Beneficiile ciorbei de linte
Ciorba de linte este unul dintre cele mai savuroase feluri de mancare, datorita gustului deosebit pe care il are, dar se numara si printre cele care aduc cele mai multe beneficii intregului organism. Acesta este unul dintre cele mai bune motive pentru care ciorba de linte trebuie inclusa in regimul nostru alimentar. Printre beneficiile pe care le aduce amintim urmatoarele:
- Datorita izvorului bogat de proteine si fibre si avand un continut sarac de grasimi, ciorba de linte este un produs ce poate fi folosit cu succes in orice dieta, ajutand la eliminarea surplusului de grasime, dar conferind totodata toti nutrientii necesari organismului.
- Ciorba de linte reprezinta si o sursa bogata de antioxidanti, impiedicand astfel aparitia bolilor cardiovasculare si prevenind imbatranirea prematura.
- Datorita faptului ca este bogata in fibre, ciorba de linte ajuta la facilitarea tranzitului intestinal, combatand astfel problemele frecvente legate de constipatie.
- Multimineralele din compozitia sa, printre care amintim zincul, magneziul, fierul si fosforul, plaseaza ciorba de linte printre primele surse importante ale acestora. Astfel, sanatatea oaselor si a dintilor este mentinuta prin continutul ridicat de fosfor regasit in ciorba de linte, acesta asigurand si o buna dezvoltare a tesuturilor. Fierul din compozitia sa este raspunzator pentru formarea globulelor rosii si se ocupa si cu transportul oxigenului in tot organismul. De cealalta parte, zincul este un ajutor de nadejde in procesul de cicatrizare a ranilor, iar magneziul este responsabil cu intarirea sistemului imunitar.
- Ciorba de linte reprezinta si o sursa nesecata de vitamine, printre care cele mai importante sunt cele din Complexul B, in special B1, B2, B3, B5, B6 si B9, motiv pentru care este recomandata pe perioada sarcinii, ajutand la dezvoltarea buna si sanatoasa a fatului.
- Ciorba de linte este un bun aliat si in ceea ce priveste tulburarile de memorare si de atentie, deoarece le combate eficient.
- Consumand cu regularitate ciorba de linte, organismul nostru isi asigura rezerve de energie, prin continutul ridicat de fier. Acesta este si unul dintre motivele pentru care femeile aflate la menstruatie ar trebui sa se bazeze pe acest fel de mancare pentru a diminua deficitul de fier.
- Nivelul de zahar din sange este adus la normal prin consumul de ciorba de linte, astfel incat este indicata introducerea acesteia in regimul alimentar al persoanelor care au probleme grave cu kilogramele in plus.In acest fel, se reduce considerabil riscul de dezvoltare a anumitor boli de metabolism sau a diabetului de tip zaharat.
Citește și: Ciorba de praz cu cartofi si legume calite
Ciorba de linte rosie
La nivel european, lintea castiga tot mai mult teren, in defavoarea altor leguminoase. Cu toate acestea, la nivelul Romaniei, foarte multe persoane sunt reticente in ceea ce o priveste, poate si pentru ca nu-i cunosc in totalitate beneficiile sau poate pentru ca nu stiu ce tip de linte sa aleaga, care este mai potrivita pentru anumite mancaruri.Pentru ciorba de linte, am propus anterior o reteta cu linte verde insa este potrivita si propunerea unei retete cu linte rosie, pentru ca gospodinele noastre sa aiba posibilitatea de alegere.
Pentru prepararea unei ciorbe de linte rosie avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 300 g de linte rosie
• o ceapa de dimensiuni mai mari
• 6 catei de usturoi
• 3 linguri de ulei de masline
• 2 lingurite de chimion
• cateva frunze de patrunjel verde
• sare
• o lamaie
– In ceea ce priveste modul de preparare, lintea trebuie spalata bine si lasata la scurs.
– Intr-o cratita cu ulei incins se caleste ceapa, adaugandu-se peste ea lintea, cateii de usturoi intregi, dar si chimionul.Se lasa toata compozitia la calit pentru inca patru minute, aproximativ potrivit allrecipes.com.
– Apa fierbinte se adauga peste toata compozitia, fiind lasata sa fiarba la foc mic pret de 25 de minute…
– Dupa fierbere, se adauga sare, dupa gust, frunzele de patrunjel, resposabile cu aroma ciorbei, si se acreste cu zeama de la lamaie, stoarsa in prealabil.
Niciun comentariu încă