Ciorba de praz cu cartofi si legume calite


44

Ciorba de praz reprezinta un medicament naturist datorita principalei legume din care este constituita.

Ciorba de praz

Ciorba de praz este recunoscuta pentru beneficiile terapeutice, fiind un izvor de multivitamine si renumita si datorita ajutorului pe care il ofera in lupta cu cancerul.

Reteta de ciorba de praz

Pentru prepararea unei ciorbe de praz delicioase ai nevoie de:

  • 2 fire de praz
  • 1 telina
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 pastarnac
  • o legatura de leustean
  • o legatura de patrunjel
  • 2 linguri de ulei
  • 500 ml bors
  • 250 ml suc de rosii
  • o mana de fidea (preferential)
  • sare
  • piper

Modul de preparare al ciorbei de praz:

  • Primul pas pentru ciorba de praz consta in curatarea tuturor legumelor radacinoase din lista de ingrediente si taierea acestora in cubulete.
  • Intr-o tigaie cu ulei incins se caleste ceapa.
  • Intr-o oala se adauga toate legumele taiate, acoperindu-le cu apa putin peste nivelul lor (circa trei degete).
  • Leguma-vedeta a retetei este curatata si taiata rodele, dupa care se spala si se adauga in oala, alaturi de celelalte legume.
  • Dupa aproximativ zece minute se adauga sucul de rosii. Dupa ce a dat in clocot de cateva ori, se adauga si borsul. Ulterior, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se opreste focul. In acest timp se adauga patrunjelul si leusteanul taiate marunt in prealabil.
  • Fideaua, fiarta separat, se adauga, optional, in farfurie.

Ciorba de praz si beneficiile pe care le aduce organismului

Poate va intrebati ce beneficii, pe langa gustul formidabil, aduce ciorba de praz intregului organism. Ei bine, va oferim o serie de ponturi pe care poate ca nu le stiati in legatura cu aceasta:

  • La capitolul proteine, vitamine si minerale, ciorba de praz sta foarte bine, in sensul in care veti gasi in aceasta o sursa nesecata de vitamina C, o parte din vitaminele constituente ale Complexului B, si anume: B1, B2, B3, B6 si B9, precum si vitaminele A si K. In materie de minerale, abunda in fier, mangan si magneziu.
  • La fel de bine sta si la capitolul antioxidanti, printre care amintim polifenolii, care au proprietatea de a lupta impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru accelerarea procesului de imbatranire prematura si aparitia bolilor cronice.
  • Prin consumarea ciorbei de praz, beneficiem de substanta renumita pentru efectele sale antivirale, antifungice, antibacteriene si, mai ales, anticancerigene, substanta cunoscuta sub denumirea de alicina.
  • Ciorba de praz ajuta si in lupta cu cancerul, nu doar datorita continutului de alicina, ci si datorita prezentei flavonolului natural si a substantei numite kaempferol. Aceasta din urma, regasita in cantitate bogata in cioraba de praz, are proprietati antioxidante, antidiabetice, antiinflamatoare, antimicrobiene. Este, de asemenea, un bun neuroprotector, un sustinator al bunei functionari cardiace. Actioneaza si in privinta durerilor de cap si a alergiilor.
  • Ciorba de praz este recomandata si pe perioada sarcinii, datorita continutului natural de acid folic, esential in prevenirea anomaliilor congenitale.
  • Daca greutatea va da batai de cap, ciorba de praz este un produs pe care trebuie sa il includeti in dieta dumneavoastra. Asta pentru ca lipsesc grasimile din componenta ei, nivelul de calorii este foarte diminuat insa va avea un aport considerabil in ceea ce priveste continutul de fibre, esentiale in buna functionare a metabolismului, conferind si senzatia de saturatie pe o perioada indelungata.
  • Ciorba de praz este recunoscuta si datorita proprietatilor sale de a reduce stresul oxidativ, responsabil pentru aparitia bolilor cronice.
  • In ciorba de praz veti gasi un aliat in ceea ce priveste protectia inimii, dar si a vaselor de sange, datorita flavonoidelor, pe de o parte, si a existentei substantelor cu efect antioxidant si dilatator natural, pe de alta parte.

Alte retete de ciorba de praz

In cele ce urmeaza, va vom face cunoscute alte doua retete de ciorba de praz, la fel de benefice pentru organism, dar cu un continut de calorii putin mai ridicat fata de cea propusa anterior.

Ciorba de praz cu cartofi

Este o reteta pentru care avem nevoie de:

  • 3-4 fire de praz,
  • 2 cartofi,
  • 1 morcov,
  • 1 ardei gras,
  • o felie de telina,
  • o ceapa de mici dimensiuni,
  • rosii tocate sau suc de rosii,
  • o radacina de patrunjel,
  • 2 linguri de ulei de masline,
  • patrunjel sau leustean pentru aroma,
  • sare,
  • piper si bors sau zeama de varza pentru acrit.

Se pun la fiert trei litri de apa in care s-a adaugat un praf de sare, iar in momentul in care incepe sa fiarba se adauga toate radacinoasele taiate cubulete, cu exceptia cartofilor. Timpul acestora de fierbere este de 15 minute, dupa care se adauga ardeiul si cartofii, taiati tot sub forma de cuburi.

In timp ce legumele fierb, prazul se curata si se taie rondele, dupa care se trage la tigaie pentru cinci-sase minute, intr-o cantitate infima de ulei.

Dupa aceasta procedura, impreuna cu rosiile tocate sau sucul de rosii, le punem in oala, potrivindu-le, totodata, si de sare, piper si acrindu-le cu zeama de varza sau bors, in functie de gust sau de ceea ce avem in camara.

Dupa ce a dat in cateva clocote, se adauga leusteanul sau patrunjelul, in functie de preferinta.

Ciorba de praz cu legume calite

Una dintre cele mai usoare retete de ciorba de praz este si cea care are cele mai putine ingrediente, si anume:

  • 2 fire de praz,
  • 2-3 cartofi de dimensiuni reduse,
  • 1 morcov,
  • o legatura de patrunjel,
  • 50 ml de ulei,
  • leustean,
  • sare si piper.

Modalitatea de preparare este la fel de simpla. Se curata si se spala bine prazul, dupa care se taie rondele, urmand a fi calit intr-o tigaie cu uleiul incins, alaturi de morcovul ras in prealabil pe razatoare.

Dupa ce acestea s-au inmuiat, se adauga un litru de apa. In momentul in care incepe sa dea in clocot, se adauga cartofii taiati sub forma de cubulete si patrunjelul maruntit.

In functie de gust se adauga sarea si piperul, urmand ca toata compozitia sa fie luata de pe foc odata ce cartofii au fiert…

Pentru un plus de aroma la ciorba de praz, se completeaza cu leusteanul tocat marunt, fie in oala, fie in farfuria fiecaruia, la servire.