Ciorba de rata: reteta acrita cu varza si cu galuste

Share

Ciorba de rata este o delicatesa care va fi indragita atat de adulti, cat si de cei mici din familie.

Ciorba de rata

Ciorba de rata este sanatoasa, satioasa si potrivita pentru a fi servita la masa de pranz si se poate prepara in mai multe moduri in functie de gusturile fiecaruia! Ba mai mult decat atat, ciorba de rata se prepara intr-un mod foarte simplu si rapid si este un fel de mancare pe care il poti prepara chiar si la cinele mai importante din familie, atunci cand esti in pana de idei.

Ciorba de rata acrita cu varza

Ingrediente ciorba de rata:

  • carne de rata
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 2 tulpini de telina Apio
  • 1 varza proaspata
  • rosii
  • varza acra
  • 1 foaie de dafin
  • fidea
  • marar
  • ulei
  • sare si piper

Mod de preparare ciorba de rata:

Etapa 1

Se vor pregati legumele. Se spala, se curata si se taie marunt dupa bunul plac. Pentru inceput se va pune ceapa la calit intr-o oala, iar treptat se vor adauga telina Apio, morcovul si varza, apoi, dupa ce s-au calit toate, se va turna o cana cu apa.

Etapa 2

Carnea se va spala si se va pune in oala atunci cand apa incepe sa fiarba. Adaugam si cateva foi de dafin, acoperim tot cu apa, punem capacul si lasam la fiert timp de 40 minute, la foc mediu. Dupa cele 40 de minute adaugam si zeama de varza si mai lasam mancarea la fiert inca zece minute, iar apoi putem adauga si rosiile tocate. Zeama de varza se va pune in cantitatea dorita, in functie de cat de acra doriti sa fie ciorba de rata.

Etapa 3

Ciorba de rata se va lasa la fiert pana observam cum carnea foarte frageda aproape ca se desprinde de pe os. La final se adauga fideaua si se mai lasa inca zece minute la fiert. Se adauga piper si sare dupa gust, iar dupa ce oprim focul, adaugam si verdeata. Ciorba de rata acrita cu varza este gata pentru a fi savurata!

Pofta buna!

Ciorba de rata acrita cu bors

Ingrediente ciorba de rata:

  • carne de rata
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • cartofi
  • 1 ardei gras
  • 2 rosii / 2 linguri de bullion
  • 1 L bors
  • patrunjel
  • leustean
  • sare
  • piper

Etapa 1

Pentru inceput carnea se va curata, spala si se va bucati dupa bunul plac. Se pune carnea la fiert intr-o oala cu apa. Se pune un praf de sare si se aduna spuma in timp ce carnea fierbe. O alta varianta ar mai fi sa varsam apa care contine spuma si sa punem iar o noua apa. Se va proceda in functie de preferinte, ambele variante fiind bune. Se acopera cu un capac oala si se lasa la fiert aproximativ 50 de minute.

Etapa 2

Intre timp, cat carnea de rata fierbe, spalam si pregatim legumele. Acestea se vor taia marunt sau toca dupa bunul plac. Dupa ce le pregatim incepem sa le adaugam in ciorba de rata treptat, incepand cu ceapa, morcovii, ardeiul si cartofii. Rosiile  taiate marunt se pun la calit intr-o tigaie cu doua linguri de ulei. Vom adauga si rosiile calite la ciorba de rata sau bulion, in functie de preferinte.

Etapa 3

Dupa 30 de minute, vom fierbe separat borsul si il vom integra in ciorba de rata. Mai lasam totul la fiert inca zece minute, la foc mic.

Etapa 4

La final se adauga in ciorba de rata sare, piper sau Delikat, dupa gust. Se opreste focul si se adauga nelipsitul leustean. Acesta nu trebuie sa lipseasca din ciorba de rata, deoarece  are multe proprietati benefice pentru organism. Proprietatile sale vindecatoare au fost descoperite acum foarte mult timp de catre locuitorii din nordul Italiei. Ciorba de rata acrita cu bors poate fi servita fierbinte alaturi de un ardei iute!

Pofta buna!

Ciorba de rata cu galuste

Ingrediente ciorba de rata:

  • 2 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 telina
  • radacina pastarnac
  • 2 oua
  • ulei
  • 6 linguri gris
  • bors
  • sare
  • piper
  • patrunjel

Mod de preparare ciorba de rata:

Etapa 1

In prima faza carnea se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa. Presaram sare, iar pe masura ce carnea fierbe vom aduna cu grija spuma pentru ca apa sa ramana limpede. Daca nu agreati aceasta metoda, apa ce contine spuma se poate varsa si punem iar apa peste carne si acoperim cu un capac si lasam la fiert.

Etapa 2

Intre timp legumele vor fi curatate, spalate si taiate marunt dupa bunul plac, iar apoi se vor pune treptat la fiert alaturi de carne. Mai intai se va pune ceapa, apoi se adauga si telina, morcovi, pastarnac. Ciorba de rata se va fierbe la foc mediu, aproximativ o ora si 30 de minute.

Etapa 3

Putem prepara galustele! Pentru a prepara galustele vom incepe prin a separa albusul de galbenus, iar apoi vom bate albusul, pana cand acesta face spuma. Adaugam treptat uleiul, sarea si turnam grisul in timp ce il amestecam. Grisul se va lasa la „crescut”, iar intr-o oala vom pune apa la fiert. Adaugam galustele si le lasam sa fiarba aproximativ zece minute. Cand consideram ca acestea au fiert, le vom scoate si le vom adauga la ciorba de rata. Mai lasam ciorba la fiert pentru inca zece minute, iar la final adaugam verdeata. Ciorba de rata cu galuste este gata si poate fi servita!

Spor la gatit si pofta buna!

Proprietati nutritionale ciorba de rata

Pe langa faptul ca aceasta ciorba de rata este foarte hranitoare, aceasta poate fi consumata in perioadele de dieta, deoarece este bogata in nutrienti si nu te va ingrasa. Din ciorba de rata vei putea asimila fier, vitamina A, acid ascorbic, zinc, potasiu, riboflavin, piridoxina, tacoferol si aproximativ 12 grame de proteine.

Proteinele sunt foarte importante in alimentatia noastra, deoarece sunt responsabile de buna functionare a organismului, asadar ciorba de rata devine o alegere sanatoasa si pentru alimentatia copiilor. Aceasta le va asigura un sistem digestiv sanatos si va ajuta la dezvoltarea organismului…

Ba, mai mult decat atat, o ciorba de rata facuta in casa reprezinta o „farmacie naturista” datorita legumelor care se pun in aceasta si care vor ajuta la cresterea imunitatii corpului.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente