Ciorba de sfecla rosie | reteta de ciorba de sfecla rosie


157

Ciorba de sfecla rosie reprezinta o alegere inspirata si sanatoasa pentru masa noastra de pranz, deoarece este cunoscut faptul ca sfecla este un aliment bogat in vitaminele B, C, fibre, magneziu, fosfor, potasiu, antioxidanti si multi alti nutrienti esentiali care protejeaza ficatul.

Ciorba de sfecla rosie

Ciorba de sfecla rosie este foarte hranitoare si va oferi corpului energia de care are nevoie pe intreaga durata a zilei. Un plus il reprezinta faptul ca sfecla rosie nu isi pierde proprietatile indiferent cum este gatita.

Ingrediente ciorba de sfecla rosie (pentru patru portii):

  • O sfecla rosie
  • 2 morcovi
  • telina
  • pastarnac sau radacina de patrunjel
  • 2 cepe medii
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ardei gras
  • 200 ml de suc de rosii
  • Leustean
  • Bors
  • Sare

Mod de preparare ciorba de sfecla rosie:

Pentru inceput se vor taia si marunti legumele. Mai apoi se vor pune intr-o oala la calit ceapa, ardeiul, morcovii, telina si pastarnacul / radacina de patrunjel si sare. Se acopera mai apoi cu un capac si se lasa la calit pana ce legumele se inmoaie.

Dupa ce legumele au fost calite, se vor turna patru litri de apa calda si se va lasa la fiert, la foc mic, in jur de 15 minute. Intre timp, sfecla se va curata si se va taia cubulete, iar dupa cele 15 minute de fiert, se va adauga in oala. Se adauga sare, dupa gust. Sfecla se lasa la fiert pentru 20 de minute, urmand ca mai apoi sa se adauge sucul de rosii (o lingura) in timp ce ciorba de sfecla de rosie va mai sta la fiert pentru inca zece minute.

La final ciorba de sfecla rosie se va acri cu bors, iar dupa ce se opreste focul, se va adauga leusteanul.

Ciorba de sfecla rosie se va consuma calda, impreuna cu cei dragi. Rezultatul este o delicatesa, iar mai mult decat atat, aceasta are putine calorii, putand fi integrata cu succes in dietele de slabire.

Spor la gatit!

Ciorba de sfecla rosie cu varza

Pentru inceput vom spala si pune la fiert sfecla rosie intr-o cratita cu apa. Aceasta se va lasa la fiert timp de o ora.

Vom curata si taia dupa preferintele noastre si cartofii. Se vor pune intr-un bol cu apa, pentru a nu oxida. Varza se va spala si bucati marunt si o vom pune intr-un bol separat.

Intre timp se vor curata ceapa si morcovii si se vor pune la calit. Dupa ce acestea s-au calit, putem adauga pasta de tomate si amestecam bine tot. Peste acest amestec vom pune sare, piper si o frunza de dafin, pentru aroma. Vom adauga si varza si vom amesteca toate legumele bine. Acestea se vor pune la fiert intr-o oala cu apa, impreuna cu cartofii. Lasam totul la fiert timp de 30 de minute.

Dupa ce sfecla rosie a fost curatata si data prin razatoarea mare, o vom integra in ciorba in timp ce vom amesteca bine. Ciorba de sfecla rosie o vom acri cu sucul de la o lamaie, iar cand aceasta este gata, ii vom adauga si verdeata.

Pofta buna!

Ciorba de sfecla rosi cu smantana

Ingrediente ciorba de sfecla rosie (pentru o oala de patru litri de ciorba de sfecla rosie):

  • 1 kg de cartofi albi
  • 3 sfecle rosii medii (fierte)
  • 400 g de smantana grasa
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • patrunjel
  • bors
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare ciorba de sfecla rosie:

In prima faza se vor pregati legumele. Se curata ceapa si se pune la calit intr-o oala cu doua linguri de ulei. Pe urma se va adauga telina taiata cubulete peste ceapa, urmand sa se adauge si morcovul si ardeiul. Dupa ce acestea se calesc, vom adauga apa. Cartofii se vor curata, spala si taia cubulete si ii vom putea adauga si pe acestia la amestecul de legume aflat deja la fiert. Intre timp sfecla se da pe razatoare.

Dupa ce cartofii au fiert timp de 15 minute, putem adauga si sfecla rosie insa nu pe toata, pentru ca la final vom mai adauga doua linguri de sfecla data prin razatoare.

Intre timp vom amesteca intr-un bol borsul cu smantana, sarea si piperul. Compozitia se va integra treptat in oala cu ciorba impreuna cu sfecla ramasa, pentru a avea o culoare mai intensa.

La final nu trebuie sa uitam sa adaugam patrunjel, deoarece pe langa aroma pe care acesta o are, patrunjelul ofera multe beneficii organismului, precum vitaminele A, B, K, E si minerale (potasiu, magneziu, fosfor, fier, sodiu) fiind impreuna cu sfecla rosie un antioxidant foarte puternic. Dupa ce adaugam si verdeata, mai lasam la foc mic inca cinci minute sa fiarba totul, iar ciorba de sfecla rosie este gata.

Pofta buna!

7 motive pentru care sa consumi mai des ciorba de sfecla rosie

  1. Ciorba de sfecla rosie este un detoxifiant natural, datorita continutului sau bogat de fitonutrienti, care te vor ajuta in lupta contra kilogramelor in plus.

2. Din ciorba de sfecla rosie vei putea asimila vitamine importante precum A, B si C, dar si minerale, magneziu, potasiu, fosfor si calciu.

3. Specialistii au demonstrat prin intermediul numeroaselor studii faptul ca sfecla rosie este un tonic excelent pentru ficat, care reuseste sa purifice toxinele din sange. Astfel, ciorba de sfecla rosie, consumata periodic, va reprezenta un aliat important in lupta impotriva cancerului de colon.

4. Ciorba de sfecla rosie te va hrani corespunzator, incat nu vei mai simti nevoia de dulciuri! Aceasta contine carbohidrati care au capacitatea de a se transforma in energia pe care tu o vei consuma, fara a se depune in locurile nedorite!

5. Se pare ca romanii foloseau sfecla rosie pentru cresterea a creste productia hormonilor sexuali. Astfel, este posibil ca ciorba de sfecla rosie sa nu fie doar un preparat culinar, ci un adevarat afrodiziac!

6. Anumite substante din sfecla rosie, precum betaina, au capacitatea de a induce o stare de bine. Nu te mira daca dupa o farfurie copioasa de ciorba de sfecla rosie vei avea hormonii fericirii la cote maxime! Si tu si papilele tale gustative!

Nutritionistii recomanda sfecla rosie deoarece regleaza aciditatea din stomac. Astfel ciorba de sfecla rosie este un preparat benefic, mai ales pentru persoanele care au probleme cu aciditatea…