Ciorba de urzici: reteta de post si reteta cu ou si smantana


130

Ciorba de urzici este cea mai buna modalitate de a consuma plantele si de a le valorifica toate substantele hranitoare si vitaminele de care are nevoie corpul.

Ciorba de urzici

Ciorba de urzici reprezinta o adevarata sursa de sanatate, in sensul in care ajuta la detoxifierea organismului, este o arma impotriva anemiei, este un izvor nesecat de energie, are efecte antibacteriene si reprezinta o sursa bogata de fier si magneziu.

Reteta de ciorba de urzici

Pentru a prepara ciorba de urzici ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 500 g urzici
• 3 fire de praz (cantitatea poate fi marita sau diminuata in functie de gust)
• o legatura de ceapa verde
• 1 lingura de malai
• 2 linguri de faina
• 2 linguri de ulei
• otet de mere
• sare
patrunjel sau leustean

Modul de prepare:

  • Primul pas consta in curatarea urzicilor de toate impuritatile, respectiv spalarea lor cu ajutorul unei manusi. Se recomanda schimbarea apei de circa patru sau cinci ori pana in momentul in care apa din vas ramane perfect curata. Dupa fiecare scoatere a urzicilor din apa, acestea se scutura bine pentru a se asigura eliminarea fiecarui fir de nisip. Pentru a nu mai fi necesara oparirea lor, se recomanda punerea intr-un vas cu apa si lasarea lor aproximativ o ora, pana la inceperea gatirii ciorbei de urzici.
  • Intr-o oala se pun la fiert aproximativ trei-patru litri de apa cu un praf de sare. Dupa ce au fost taiate rondele, prazul si ceapa se adauga in momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Se pun apoi si urzicile dupa ce au fost scuturate bine de apa in prealabil.
  • Totul se tine la foc mic, pentru 30 de minute, timp in care trebuie sa aveti grija, pentru ca, incepand sa dea in clocot, se vor umfla si vor da pe deasupra oalei. Pentru a evita asta, se recomanda sa amestecati cat mai des.
  • Dupa ce au fiert urzicile, se scot intr-un bol, peste care se adauga malaiul si faina, pasandu-le cu o lingura de lemn. Dupa aceasta procedura, se pun din nou in oala, se adauga sare dupa gust si, in functie de preferinta fiecaruia, se poate completa reteta cu doua linguri de ulei. Totul se lasa la fiert pentru inca cinci minute. Dupa gust, se poate adauga si un ou batut.
  • Ulterior, dupa ce s-a stins focul, se adauga leusteanul sau patrunjelul pentru a-i conferi ciorbei de urzici o aroma deosebita.
  • Ciorba de urzici poate fi servita atat calda, cat si rece, iar acrirea acesteia se realizeaza cu otet de mere, in farfurie, dupa preferinta celui care o consuma.

Ciorba de urzici si beneficiile acesteia

Ciorba de urzici ar putea fi inclusa in randul medicamentelor naturiste, dat fiind aportul in mentinerea sanatatii intregului organism:

1. Ciorba de urzici este esentiala intr-o cura de detoxifiere dupa o iarna in care organismul nu a avut parte de nutrientii importanti in mentinerea sanatatii. Asadar, obisnuita vorba din batrani, cum ca „urzicile schimba sangele”, este confirmata.
2. In ciorba de urzici vom gasi un nesecat izvor de proteine, minerale si, mai ales, fier. Pe langa acestea, este recunoscuta si pentru numarul mare de aminoacizi constituienti, precum si vitamine, printre care amintim vestitele B2, C si K, precum si beta-caroten.
3. Ciorba de urzici ajuta si la ameliorarea bolilor cardiace, precum si la prevenirea diabetului.
4. Datorita vitaminelor si mineralelor pe care le incorporeaza, ciorba de urzici este un ideal combatant al anemiei, ceea ce conduce in mod inevitabil si la consolidarea sistemului imunitar.
5. Ciorba de urzici are si proprietati antibacteriene, motiv pentru care ajuta tranzitul intestinal, ceea ce inseamna ca stopeaza inmultirea bacteriilor de la nivelul colonului.
6. In problema pietrelor la rinichi, prin consumul de ciorba de urzici, care favorizeaza eliberarea toxinelor, acestea pot fi eliminate.

Ciorba de urzici – retete diverse

Reteta de ciorba de urzici propusa mai sus este doar o modalitate dintre multe altele de preparare a acesteia. Va oferim inca trei posibilitati prin care sa va bucurati de toti nutrientii ei:

Ciorba de urzici cu zdrente de ou

Pentru acest tip se elimina din reteta anterioara cantitatile de:

  • praz,
  • ceapa verde,
  • faina,
  • uleiul si otetul de mere.

Se adauga, in schimb:

  • o ceapa, un morcov,
  • o jumatate sau un litru de zeama de varza pentru acrit,
  • o capatana de usturoi,
  • 3-4 linguri de orez,
  • un ou,
  • o lingura de hrean ras si piper.

In modul de preparare, dupa curatarea urzicilor in maniera anterioara, se pun la fiert morcovul, ceapa si urzicile, timp de 30 de minute. Ulterior, se adauga orezul si zeama de varza (dupa gust).

Oul se bate cu o lingura de malai, iar usturoiul se zdrobeste. Acesta din urma se adauga, dupa ce orezul este fiert, impreuna cu hreanul.

Ulterior, se adauga si oul batut, risipindu-l cu o furculita pentru formarea asa-numitelor „zdrente”.

Se mai lasa pe foc circa doua minute, dupa care se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust, si se adauga leusteanul sau patrunjelul, pentru aroma.

Ciorba de urzici cu smantana

Pastram din reteta anterioara de ciorba de urzici doar:

  • ceapa,
  • morcovul,
  • jumatatea de litru de zeama de varza,
  • patrunjelul si leusteanul.

Adaugam, in plus:

  • o lingura zeama de lamaie,
  • doua oua,
  • 200 g smantana,
  • o lingurita de unt.

De data aceasta, dupa ce urzicile au fost curatate si spalate in prealabil, se oparesc in apa in care punem sare si zeama de lamaie.

In acest timp, maruntim morcovul si il calim cu untul, intr-o tigaie. Dupa ce urzicile au fost oparite si maruntite, le punem la fiert impreuna cu morcovul si ceapa.

Intre timp, batem oul cu smantana, pe care le adaugam dupa ce oprim focul, amestecand constant. La final, dregem ciorba de urzici cu leusteanul tocat marunt si zeama de varza, dupa gust…

Ciorba de urzici cu smantana si afumatura

Ingredientele vor fi aceleasi ca la reteta de ciorba de urzici cu smantana, cu mentiunea ca, de data aceasta, adaugam 200 g de afumatura. Modalitatea de preparare a acestui tip de ciorba de urzici este aproximativ aceeasi cu precedenta, diferenta consta in faptul ca punem la fiert afumatura pentru aproximativ 45 de minute, dupa care se scoate cu o spumiera si se adauga in ciorba care fierbe deja. Restul pasilor sunt cei revelati deja anterior.