Rețeta cocovan – Coq au vin

Share

„Coq au vin” sau, pe românește, cocoș în vin, este o rețetă clasică din bucătăria franceză. La origine, acesta este unul dintre cele mai vechi preparate țărănești ale Franței.

cocovan

Indiferent de când provine această rețetă, rezultatul este unul nemaipomenit de gustos și savuros. Reteta coq au vin se bucură de un mare succes și în țara noastră, fiind una dintre cele mai căutate rețete de pe Internet, mai ales sub numele de „cocovan”.

Ingrediente (6-8 porții)

  • un cocoș de țară de preferat, deși poate fi înlocuit și cu pui, curcan sau altă carne de pasăre
  • 250 g de bacon nu foarte gras
  • 2-3 cepe de mărime medie
  • 1 kg de ciuperci champignon
  • 1 l de vin roșu
  • 2 linguri de făină
  • 1 lingură de unt
  • cimbru proaspăt
  • 3-4 căței de usturoi
  • 60 ml de ulei de măsline
  • pastă de roșii
  • 250 ml de supă de pasăre
  • coniac

Mod de preparare cocovan 

  1. Carnea de cocoș se spală și se taie în porțiuni egale, apoi se adaugă sare și piper. Într-o tigaie mare se încinge uleiul de măsline și se rumenesc cepele tocate mărunt. Se adaugă ciupercile tăiate în sferturi și se călesc împreună cinci minute.
  2. Într-un castron, se scot ciupercile și cepele și se acoperă, păstrându-se la cald. Se pun bucățile de carne de cocoș și se rumenesc bine pe toate părțile.
  3. Când bucățile de cocoș sunt toate rumenite se încinge bine tigaia, se adaugă coniacul și se flambează. Pentru flambare, în tigaia încinsă se adaugă tot alcoolul deodată, după care se aprinde un chibrit aproape de vaporii care se degajă. Flacăra se va forma din vaporii volatili ai alcoolului. În maximum 30 de secunde, flăcările se vor stinge de la sine, în caz contrar, trebuie acoperit cu un capac. Această metodă dă preparatului o aroma minunată.
  4. Carnea flambată se pune în următoarea cratiță în care se va găti. Se adaugă în tigaie vinul, supa, pasta de roșii, cimbrul și usturoiul tocat și se dau în clocot până formează un sos. Acesta se va turna peste carnea de cocoș.
  5. Cratița se acoperă cu un capac și se dă la foc mic, până când bucățile de cocoș se înmoaie. Când carnea e moale, se adaugă și legumele (ceapa și ciupercile).
  6. Bacon-ul tăiat în fâșii se rumenește până devine crocant, după care se adaugă în cratiță. Se amestecă untul cu făina și cu un polonic din supa din cratiță, după care se adaugă celelalte ingrediente.
  7. Se mai lasă 15 minute la clocotit, se adaugă sare și piper după gust, iar mâncarea este gata.

Deoarece acesta este un preparat celebru și tradițional, Coq au vin are și o legendă – se spune că ar fi fost inventată la cucerirea galiilor de către romani. Ca un prim tribut, galii i-au oferit lui Iulius Caesar un cocoș, pe care bucătarul ar fi încercat să îl gătească, preparându-i carnea bătrână. Acesta a ales să îl gătească în vin, cu legume. Această legendă ilustrează mândria franceză, deoarece carnea de cocoș era printre cele mai prost văzute la acea vreme…

Totuși, apariția rețetei cocovan are o logică și în lumea contemporană: francezii săraci erau prea săraci să arunce carnea tare sau vinul prost, așa că s-au gândit să le combine. Rețeta rezultată este privită astăzi cu ochi buni și este preparată în întreaga lume.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news