Home RETETERetete dulciuriRetete cozonac Cozonac traditional cu nuca si cacao

Cozonac traditional cu nuca si cacao

autor Elena Yvette
365 vizualizari

Cozonac traditional cu nuca si cacao este o reteta foarte indragita, care se prepara in special cu ocazia sarbatorilor.

Cozonac traditional cu nuca si cacao

Cozonacul traditional cu nuca si cacao este delicios datorita combinatiei de aluat fraged cu esente aromate, nuca maruntita si cacao pudra.

Ingrediente pentru cozonac traditional cu nuca si cacao:

  • 8 oua proaspete
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte dulce
  • 30 g drojdie
  • 250 g unt
  • 300 g zahar granulat
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 300 g nuca maruntita
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 linguri de cacao pudra
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 esenta de rom

Mod de preparare pentru cozonac traditional cu nuca si cacao:

  • Intr-un bol, frecati drojdia cu o lingurita de zahar si turnati putin lapte pentru a se dizolva, apoi lasati la caldura ca sa creasca.
  • Fierbeti laptele, iar separat, topiti untul si le lasati sa se raceasca.
  • Separati albusurile de galbenusuri de la toate ouale. Frecati galbenusurile cu putina sare si bateti bine albusurile pana devin spuma.
  • Intr-un bol mare, adaugati faina urmata de drojdie pe care o asezati in mijloc, turnati laptele, galbenusurile, zaharul vanilat, esenta de vanilie si cea de rom si le amestecati. Framantati aluatul si adaugati treptat unt topit si zahar. Adaugati in compozitie doua linguri de albus batut si framantati bine. Dupa aceea, lasati aluatul acoperit la dospit.
  • Mixati restul albusurilor batute spuma si adaugati 50 g zahar, cacao, nuca macinata, si esenta de rom.
  • Cand aluatul a dospit, mai framantati inca o data coca si o intindeti, adaugati crema de mai sus.
  • Asezati hartie de copt in tavile pentru cozonaci si asezati in ele compozitia si o ungeti cu ou deasupra. Lasati aluatul la dospit inca 15 minute.
  • Incingeti cuptorul la foc mediu si introduceti tavile. Din cand in cand, folositi o scobitoare si intepati aluatul, pentru a verifica daca s-a copt. Cand nu se mai lipeste aluat de acea scobitoare, inseamna ca puteti scoate aluatul din cuptor…

Pofta buna!

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies