Cel mai gustos cozonac de Paști


880

Cel mai gustos cozonac este atracția sărbătorilor Pascale, iar cei mici sunt mereu înnebuniți după el. Din acest motiv, am decis să împărtășim cu tine rețeta celui mai gustos cozonac cu nucă.

cozonac

Timpul de pregătire pentru cozonac este de trei ore, iar timpul de preparare este de 60 de minute. Din cantitățile enumerate mai jos veți obține un număr de opt-zece porții, iar aportul caloric este de 410 calorii la 100 de grame de produs.

Ingrediente pentru Cozonac de Pasti

1 kg de făină

50 de grame de drojdie proaspătă

500 mililitri de lapte

100 de grame de unt

450 de grame de zahăr

5 gălbenuşuri

o linguriţă de sare

coajă de lămâie şi portocală

2 plicuri de zahăr vanilat

300 de grame de zahăr

5 linguri de cacao

300 de grame de nuci

După ce ați procurat aceste ingrediente, vine timpul să vă apucați de treabă!

Pentru a obține un cozonac perfect, trebuie să urmați, cu strictețe, următorii pași:

– Încălziți laptele și dizolvați în el praful de sare, 200 de grame de zahăr, 50 de grame de drojdie și lăsați totul la dospit.

– Puneți într-un vas un kg de făină, adăugați drojdia dospită și cele patru gălbenușuri, iar apoi frământați foarte bine până în momentul în care aluatul devine perfect omogen.

– Adăugați cinci linguri de margarină topită (sau unt), coajă rasă de la o singură lămâie și compoziția frământată.

– Lăsați aluatul pregătit pentru cozonac la dospit până în momentul în care își mărește volumul.

– Pe masă, întindeți o bucată mare de nailon și presărați peste aceasta făină.

– Puneți aluatul pe acesta și împărțiți-l în șase bucăți egale.

– Fiecare bucată trebuie întinsă într-o formă dreptunghiulară. Grosimea acesteia trebuie să aibă jumătate de centimetru.

– Peste acest aluat trebuie turnată umplutura, apoi, totul fiind rulat și împletit în trei rulouri.

– Această împletitură trebuie așezată în forma de cozonac. Această formă trebuie să fie unsă și tapetată.

– Aveți voie să folosiți și hârtia de copt, însă trebuie să aveți grijă să o ungeți și pe aceasta.

– După ce ați urmat cu strictețe acești pași, lăsați cozonacul la dospit pentru aproximativ o oră.

– Cu aproximativ 15 minute înainte de a trece timpul alocat, o oră, aprindeți cuptorul.

– Atunci când observați că au dospit cozile cozonacului, acestea trebuie unse cu ou și date la cuptorul preîncălzit.

– După ce s-au copt, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i în tăvile acoperite până în momentul în care sunt complet răciți. După ce se răcesc, puteți să îi scoateți din forme.

Dacă aluatul este gata, a venit timpul să preparați și umplutura

– Pisați bine nucile cu un făcăleț sau cu ajutorul mașinii de tocat.

– Adăugați pudra de cacao și apoi amestecați ușor.

– Adăugați zahărul și amestecați în continuare pentru a omogeniza totul.

– Adăugați lapte praf.

– În continuare, adăugați laptele și diluați prin amestecare compoziția de nuci. Încetați să faceți acel lucru abia atunci când compoziția este cremoasă și omogenă.

În continuare, vă vom prezenta și câteva ponturi pentru a reuși, mereu, să obțineți un cozonac perfect.

– Făina trebuie cernută neapărat de trei ori, cu o oră înainte de a vă apuca de treabă.

– Pentru a ieși totul așa cum trebuie, drojdia trebuie să fie proaspătă.

– Umplutura trebuie să fie uscată (zahăr, cacao, nuci măcinate).

– Untul adăugat trebuie să fie la temperatura camerei.

– Niciun ingredient nu trebuie să fie nici rece și nici foarte fierbinte. Cea mai indicată este temperatura camerei.

– Aluatul trebuie înfășurat cât mai strâns.

– Tăvile trebuie unse cu unt și tapetate cu făină.

– Cozonacii trebuie să fie copți neapărat la foc mediu. Dacă focul este prea mare, vor fi cruzi pe interior, iar dacă e prea mic, vor apărea urme de arsură la suprafață.

– Dacă deții un cuptor care are o mare putere de ardere, cel mai indicat este să pui în acesta și o oală cu apă. Astfel, cozonacii vor ieși perfect.

– Pentru a verifica dacă sunt făcuți complet, folosește o scobitoare. Dacă aceasta este scoasă curată din interiorul cozonacului, înseamnă că este făcut perfect…

Trebuie neapărat să încerci această rețetă. Nu ai cum să dai niciodată greș cu ea.

loading...