Mâncăruri tradiționale românești de Paște se gătesc diferit în fiecare regiune și fiecare gospodină are rețetele proprii pe care le adaptează în funcție de cerințele familiei. Chiar și vegetarienii se pot juca împreună cu ingredientele și condimentele. Masa de Paște nu înseamnă neapărat carne, ci și brânză sau legume.
Mâncăruri tradiționale românești de Paște se pot comanda și la firmele de catering pentru oamenii mai ocupați, dar cu siguranță își vor pierde savoarea și tradiția. Mâncărurile tradiționale de Paște s-au transformat de-a lungul anilor. Oamenii încearcă să facă totul mai rapid și mai practic.
Cozonacul
Nelipsitul cozonac a devenit simbolul mâncărurilor tradiționale românești de Paște, și nu numai. Recunoști o masă festivă după cozonac. Această pâine îndulcită este foarte gustoasă, iar nuca din compoziție îi dă o savoare aparte. Poți pune în cozonac diferite nuci, îl poți umple cu diferite creme. Este combinația perfectă alături de o cană de lapte sau ceai.
Ouă umplute
Această mâncare tradițională românească poate fi făcută și pentru vegetarieni. Este un aperitiv gustos și ușor. Nu trebuie mâncată în exces, deoarece conține maioneză și poate da stări de greață. La masa de Paște poate fi servită ca felul întâi de gustare și cu siguranță va deschide apetitul și pentru celelalte bunătăți.
Friptură
Nu contează din ce fel de carne e făcută, această mâncare tradițională de Paște va lăsa gura apă invitaților. Poate fi servită cu o garnitură de cartofi sau salată. Preferabil ar fi sa nu o condimentezi prea tare, astfel va fi pe gustul tuturor. O poți tăia de dinainte în porții mai mici, pentru a avea un aspect mai plăcut.
Drob
Acest fel de mâncare tradițională de Paște are ca ingrediente principale ou, verdețuri și măruntaie de miel. Pentru vegetarieni se poate prepara drobul fără carne, doar din legume. Poate fi servit ca fel principal de mâncare, iar în comparație cu cozonacul, drobul nu poate fi servit și la alte ocazii.
Sarmale
Nelipsitele sarmale sunt mâncarea tradițională preferată a românilor. Se pot prepara sub o multitudine de mărimi și combinații de arome. Sarmalele se pot prepara cu sau fără carne, iar foile de varză pot fi înlocuite cu foi de viță-de-vie sau ștevie. Suntem norocoși cu o astfel de mâncare tradițională românească de Paște, străinii nu cunosc acest preparat. Se recomandă sarmalele cu urdă pentru a evita excesul de carne.Sunt delicioase și oferă o noutate în materie de gust.
Ciorbe
Pentru sărbătoarea de Paște se preferă ciorba de miel. Poate fi servită după aperitiv și se poate condimenta în funcție de gusturi. Este sățioasă și se recomandă servirea în porții mici, pentru a lăsa loc și celorlalte bunătăți. Nu este neapărat o mâncare tradițională românească de Paște, dar se recomandă să se consume un bol de ciorbă înaintea unui preparat mai greu pentru stomac. În plus, ciorbele se pot adapta sezonului.
Prăjituri
Nu contează de care fel, important este să fie multe și diverse. Poți face un platou cu prăjituri și să le așezi pe culori. Copiii vor fi cei mai încântați. Încearcă să prepari prăjiturile din ingrediente naturale, folosește multe fructe și brânză și evită cremele sub formă de praf…