Pasca cu branza in stil moldovenesc si reteta aluat de pandispan

Share

Pasca cu branza in stil moldovenesc este o reteta traditionala cu care va puteti delecta in perioada sarbatorilor pascale.

Pasca cu branza in stil moldovenesc reprezinta un desert foarte gustos, preparat conform obiceiurilor din batrani.

Pasca cu branza este desertul tipic de pe masa de Paste, motiv pentru care nu veti putea sa va privati invitatii de un astfel de desert.

Pasca cu branza reprezinta un deliciu pentru toti cei adunati in jurul mesei, fiind un desert ce se poate realiza cu aluat sau fara. Pasca cu branza poate avea stafide sau nu, iar in ceea ce priveste aluatul, acesta poate fi traditionalul aluat de cozonac sau putem face o pasca cu branza cu aluat de pandispan. Alegerea ne apartine in totalitate.

In ceea ce priveste branza care intra in compozitia acestei retete de pasca cu branza, recomandarea noastra este ca aceasta sa se faca in casa, pentru a fi siguri de faptul ca branza va fi una cremoasa, nu cauciucata.

Reteta cu lapte prins pentru pasca cu branza

Pentru a prepara branza de vaci de care vom avea nevoie pentru pasca cu branza, ne vor trebui patru litri lapte gras de vaca, obtinut din surse sigure, igienice si neaparat sa fie pasteurizat, respectiv testat microbiologic. Trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece, folosind laptele UHT nu veti obtine niciodata branza.

Va vom spune astazi cum se obtine branza de vaci, de care ne vom folosi in reteta pentru pasca cu branza fara aluat, din lapte prins.

Asadar, cei patru litri de lapte se pun intr-o oala suficient de mare pe care o acoperim, ulterior, cu tifon. Laptele se lasa, astfel, pentru 36 de ore la temperatura camerei (aceasta nu ar trebui sa fie mai mica de 21℃). Laptele este prins in momentul in care observam deasupra grasimea, iar dedesubt, laptele, avand consistenta unui iaurt.

Laptele prins se va pune la foc mic, pentru a-l incalzi usor (trebuie sa aveti mare grija sa nu se depaseasca temperatura de 50℃, deoarece riscam ca branza rezultata sa fie cauciucata). Ne dam seama ca laptele este incalzit atunci cand la margine se observa aparitia zerului, la mijloc, laptele prins, iar sus, grasimea laptelui.

Folosind miscari usoare de jos in sus, vom amesteca cu o lingura mare, fapt ce va duce si la incorporarea grasimii in branza. Cand bucatile de branza s-au format, vom lasa oala la racit la temperatura camerei pentru circa 50 de minute. In acest interval, putem amesteca de circa doua ori, astfel incat sa nu se formeze o crusta.

Compozitia, care acum este calduta, se va strecura printr-un tifon avand dimensiuni aproximative de 50 cm x 50 cm.

Branza se lasa la scurs in tifon pana ce nu mai curge nici macar o picatura de zer din aceasta.

Din cantitatea de pstru litri de lapte am obtinut 730 grame de branza de vaci.

Reteta de pasca cu branza cu aluat de pandispan

Pasca cu branza cu aluat de pandispan este o alegere perfecta pentru masa de Paste, inedita in acelasi timp, datorita faptului ca pentru aceasta vom folosi si un sirop de trandafiri sau de orice altceva dispuneti.

Ingrediente pentru pasca cu branza

Pentru aluatul de pandispan pentru aceasta pasca cu branza vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 100 g de faina
  • o lingurita de praf de copt
  • 4 linguri de ulei
  • 3 oua
  • o esenta de vanilie
  • un praf de sare
  • 100 ml sirop de trandafiri

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului de pandispan pentru pasca cu branza trebuie sa tinem cont de urmatorii pasi:

  • In ceea ce priveste ouale, vom separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se vor mixa bine cu un praf de sare, pana ce acestea devin o spuma tare.
  • Galbenusurile se vor amesteca cu cele patru linguri de ulei, dupa care vom adauga treptat si siropul de trandafiri, amestecand bine pana ce acestea se vor omogeniza bine.
  • Pentru galbenusuri vom adauga praful de copt si faina, amestecand bine pana ce acestea se incorporeaza perfect, iar consistenta aluatului va fi una asemanatoare cu aceea a unei smantani grase.
  • Peste aluatul obtinut vom adauga treptat albusurile, amestecand cu miscari de jos in sus, astfel incat sa se pastreze aerarea acestora.
  • Vom tapeta cu hartie de copt o tava cu diametrul de 26 cm, dupa care vom pune in aceasta intregul aluat obtinut, urmand a baga tava in cuptorul incalzit in prealabil, la o temperatura de 180℃, pentru doar sapte minute, dupa care vom scoate tava si vom reduce temperatura la 160℃.

Pasca cu branza cu aluat de pandispan – crema de branza (ingrediente si mod de preparare)

Pentru a prepara crema de branza care va intra in compozitia retetei pentru pasca cu branza cu aluat de pandispan vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 550 g de branza de vaci
  • 100 g de zahar
  • 30 g de faina
  • 3 oua
  • o jumatate lingurita de sare
  • coaja rasa de la o portocala

Modul de preparare a cremei de branza pentru aceasta pasca cu branza este urmatorul:

  • Branza de vaci, pe care am pregatit-o in casa si pe care am scurs-o foarte bine de zer, o vom sfarama cu ajutorul unei furculite, dupa care vom adauga zaharul, amestecand bine pentru ca acesta sa se topeasca in mare parte.
  • Ouale se vor bate bine in prealabil, dupa care vor fi adaugate peste branza cu zahar, amestecand pana ce acestea se leaga bine. Urmeaza coaja de la o portocala, continuand amestecul, dupa care vom incorpora faina, respectiv sarea. Se amesteca bine totul, pana ce compozitia rezultata va fi una omogena.
  • Compozitia rezultata se va aseza peste blatul de pandispan pe care l-am bagat in cuptor pentru sapte minute. Folosindu-ne de o lingura, vom distribui crema de branza din centru spre margini, pana ce aceasta este asezata complet, dupa care vom nivela cu ajutorul unei spatule, astfel incat distribuirea sa fie uniforma.
  • Tava se baga din nou la cuptor la temperatura de 160℃, pentru circa o ora, mai exact, pana ce se observa caa branza din mijloc este inchegata.
  • Cand pasca cu branza cu aluat de pandispan a copt suficient, aceasta nu se va scoate imediat din cuptor, ci se va mai tine in el, cu focul oprit si usa deschisa, pentru inca 15 minute. Dupa acest timp, tava poate fi scoasa din cuptor si pasca cu branza scoasa din tava.
  • Pasca cu branza cu aluat de pandispan poate fi portionata chiar si atunci cand e calda.

Cu siguranta pasca cu branza cu aluat de pandispan va va incanta papilele gustative, iar invitatii dumneavoastra o vor aprecia foarte mult. Pasca cu branza cu aluat de pandispan este speciala, fata de cea traditionala cu aluat de cozonac, mai ales datorita siropului din compozitia acesteia.

Va dorim pofta buna!

Ingrediente pentru pasca cu branza in stil moldovenesc:

  • 1.5 kg de branza de vaci
  • 10 oua proaspete
  • 1 kg de faina
  • 100 g de gris
  • 200 g de unt topit
  • 400 ml de lapte
  • 100 g de smantana
  • 50 g de drojdie
  • 60 g de zahar granulat
  • 3 plicuri de zahar vanilat
  • 40 g de coaja rasa de portocala si lamaie
  • 200 g de stafide
  • sare

Mod de preparare pentru pasca cu branza in stil moldovenesc:

  • Incalziti laptele si dizolvati drojdia intr-o cantitate mica din el. Adaugati drojdia, 50 g faina, 50 g de zahar, apoi lasati aluatul la dospit.
  • Dupa ce a crescut aluatul, adaugati 250 g de zahar granulat, restul cantitatilor de lapte si faina, apoi untul topit, trei oua, 20 g de coaja rasa de lamaie si portocala, 100 g de stafide, un plic zahar vanilat. Framantati bine aluatul, apoi il mai lasati la dospit.
  • Amestecati branza de vaci cu 300 g de zahar granulat, 100 g de smantana, sase oua, doua plicuri de zahar vanilat, restul de coaja rasa de portocala si lamaie, 100 g de stafide, 100 g de gris.
  • Ungeti cu unt niste tavi rotunde, apoi le tapetati cu faina. Intindeti un strat gros de aluat pe fundurile tavilor.
  • Faceti fasii subtiri impachetate in trei straturi si le asezati pe marginile interioare ale tavilor; pastrati cateva resturi si pentru modele de deasupra.
  • Turnati amestecul cu branza de vaci, apoi inca un strat de aluat. Deasupra, ungeti pasca cu branza cu un ou batut, diluat cu putina apa.
  • Lasati tavile la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, asteptati sa se raceasca pasca cu branza, apoi le puteti scoate din tavi si le puteti taia pentru a le servi…

Reteta video de pasca cu branza

Pofta buna!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente