Home Retete de pasca Pască fără aluat: rețeta cu brânză de vaci – rețetă cu lapte prins

Pască fără aluat: rețeta cu brânză de vaci – rețetă cu lapte prins

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2.4K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2019/07/Pasca-fara-aluat.jpeg

Pasca fără aluat este desertul emblemă pentru sărbătorile pascale, fiind nelipsită de pe mesele românilor în această perioadă a anului.

Pasca fără aluat poate fi considerată un cheesecake în variantă românească, datorită faptului că reprezintă, în fond, o cremă de brânză foarte aromată. Ceea ce face pasca fără aluat să fie un desert ușor și special, în același timp, este, pe lângă brânza de vaci, aromele pe care le folosim în compoziția acesteia, și anume: coaja de lămâie, respectiv vanilia.

Pentru ca pasca fără aluat să fie un produs făcut 100% în casă, putem prepara în bucătăria noastră brânza de vaci, după următoarea rețetă pe care o punem la dispoziție pentru dumneavoastră, în cele ce urmează.

Brânză de vaci pentru pasca fără aluat – rețetă cu lapte prins

Pentru a prepara brânza de vaci de care vom avea nevoie pentru pasca fără aluat, vom avea nevoie de 4 litri lapte gras de vacă, obținut din surse sigure, igienice, și, neapărat, să fie pasteurizat, respectiv testat microbiologic. Trebuie să fiți foarte atenți, deoarece, folosind laptele UHT nu veți obține niciodată brânză.

Vă vom spune astăzi cum se obține brânza de vaci, de care ne vom folosi în rețeta pentru pasca fără aluat, din lapte prins.

Așadar, cei 4 litri de lapte se pun într-o oală suficient de mare, pe care o acoperim, ulterior, cu tifon. Laptele se lasă, astfel, pentru 36 de ore la temperatura camerei (aceasta nu ar trebui să fie mai mică de 21℃). Laptele este prins în momentul în care observăm deasupra grăsimea, iar dedesubt laptele, având consistența unui iaurt.

Laptele prins se va pune la foc mic pentru a-l încălzi ușor (trebuie să aveți mare grijă să nu se depășească temperatura de 50℃, deoarece riscăm ca brânza rezultată să fie cauciucată). Ne dăm seama că laptele este încălzit atunci când la margine se observă apariția zerului, la mijloc laptele prins, iar sus grăsimea laptelui.

Folosind mișcări ușoare de jos în sus, vom amesteca cu o lingură mare, fapt ce va duce și la încorporarea grăsimii în brânză. Când bucățile de brânză s-au format, vom lăsa oala la răcit la temperatura camerei pentru circa 50 de minute. În acest interval, putem amesteca de circa 2 ori astfel încât să nu se formeze o crustă.

Compoziția, care acum este călduță, se va strecura printr-un tifon având dimensiuni aproximative de 50 cm x 50 cm.

Brânza se lasă la scurs în tifon până ce nu mai curge nici măcar o picătură de zer din aceasta.

Din cantitatea de 4 litri de lapte, am obținut 730 grame de brânză de vaci.

Acum putem trece la pasca fără aluat pe care v-am promis-o încă de la început.

Pască fără aluat – rețetă

Pentru o pască fără aluat, cu un diametru de 18 cm, vom avea nevoie de toate ingredientele următoare:

  • 275 grame brânză grasă de vaci
  • 200 grame cremă de brânză (ca cea tip Almette)
  • 75 grame zahăr
  • 50 grame făină sau amidon
  • un plic zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare

În plus, pentru unsul tăvii în care vom coace pasca fără aluat, vom avea nevoie de:

  • 50 grame unt
  • o lingură pesmet

Modul de preparare al desertului tipic de Paște, pasca fără aluat, trebuie să se realizeze în următorii pași:

  • În ceea ce privește ouăle, albușurile se vor separa de gălbenușuri, urmând ca albușurile să fie bătute cu un praf de sare până ce rezultatul va reprezenta o spumă cu o consistență fermă.
  • Într-un alt bol încăpător, vom amesteca gălbenușurile, împreună cu zahărul, brânza de vaci, făina, amestecându-se totul foarte bine până ce toate ingredinentele sunt încorporate perfect. La final vom adăuga aromele, care au un rol esențial în gustul acestui tip de pască fără aluat, adică zahărul vanilat, respectiv coaja de la o lămâie.
  • După ce compoziția obținută este una omogenă, vom adăuga albușurile, amestecând cu grijă pentru ca acestea să nu se striveacă. E indicat să se adauge treptat, iar după încorporarea fiecărei cantități, să se adauge următoarea, până ce întreaga cantitate este încorporată.
  • Următorul pas este cel de tapetare a unei tăvi de tort, cu un diametru de 18 cm. Aceasta se va unge cu cele 50 grame de unt și se va tapeta cu pesmet. După tapetarea tăvii, se va adăuga întreaga compoziția de pască fără aluat. Tava se va băga în cuptorul pe care l-am încălzit în prealabil, la o temperatura de 160℃, pentru aproximativ 50 de minute. Pasca fără aluat este coaptă în momentul în care capătă un aspect relativ rumen la suprafață, având o culoare aurie.
  • Este foarte important ca pasca fără aluat să se lase la răcit în tava în care a fost coaptă, la temperatura camerei. După ce pasca atinge temperatura camerei, se va scoate și se va pune pe un platou sau pe o tavă care vă este la îndemână.
  • Pasca fără aluat poate fi pudrată cu zahăr pudră vanilat pentru un aspect mai frumos și un gust mai bun, după care se poate tăia și servi. Porționarea acesteia se va realiza în momentul în care răcirea este completă.

Vă dorim poftă bună!

Pasca fără aluat cu albușurile bătute este un desert care nu poate lipsi de pe masa de Paște, fiind tipic acestei sărbători din an. Pasca fără aluat este un dulce care vă va cuceri toți invitații, inclusiv pe cei mai pretențioși dintre aceștia.

Ca un sfat, vă recomandăm să realizați brânza de vaci pe care o veți folosi la această rețetă, în bucătăria dumneavoastră, astfel încât veți fi sigură că aceasta va ieși foarte cremoasă și fină, fiind astfel perfectă pentru rețeta de pască fără aluat. Cea din comerț sau din piețe poate fi uneori cauciucată, lucru care nu vă va ajuta la atingerea aceluiași gust și aceluiași aspect desertului dumneavoastră.

Vă lansăm, așadar, invitația de a vă surprinde musafirii cu ocazia sărbătorilor pascale, și să le oferiți ca desert această minunată pască fără aluat, cu un gust desăvârșit.

Abonează-te pe:Yve.ro news