Pizza de post cu dovlecel, ciuperci si ardei rosu

Share

Pizza de post este un produs alimentar asemenea clasicei și arhicunoscutei pizza însă cu precizarea că, fiind de post, nu are în compoziția acesteia produse de proveniență sau origine animală.

Pizza de post

Pizza de post este alcătuită dintr-un aluat cu exterior ușor crocant și pufos pe interior, deasupra căruia se află diverse combinații de legume, în funcție de preferințele sau buzunarul consumatorului.

Printre legumele care se pot folosi pentru a face o pizza de post se numără ceapa, măslinele, ardeiul gras, vinetele, porumbul, ciupercile, dovleceii, roșiile și multe altele, precum și diverse condimente. Printre elementele de bază care dau gust unei pizza de post este totuși sosul, care necesită o mai mare atenție în astfel de cazuri.

Este un lucru binecunoscut că rețeta de pizza este preluată din bucătăria italienească și, de asemenea, că este relativ nouă, nefiind nevoie să fi fost transmisă din generație în generație. Totuși, în diferitele variații, preparată în casă sau în restaurante și pizzerii, magazine care o produc și comercializează, pizza s-a făcut extrem de remarcată printre români. Acest lucru se datorează în primul rând gustului, urmat de aspect. În același sens, pizza de post, cât și celelalte variante de pizza sunt niște preparate care se fac cât se poate de ușor. Se prepară rapid și pot fi făcute din ingrediente care sunt extrem de ușor de procurat.

Popularitatea acestui preparat este într-o ascensiune continuă, fiind unul dintre cele mai solicitate preparate în restaurante. Totuși, pizza de post poate fi făcută cu ușurință acasă, într-un timp util și cu minimum de efort.

De-a lungul timpului, rețeta de pizza s-a tot schimbat în funcție de nevoile și preferințele consumatorului. Rămâne totuși o gustare extrem de adaptabilă în ceea ce privește mesele în familie, cu prietenii, zile de naștere, ocazii sau momente de răsfăț.

În ceea ce privește rețeta unei pizza de post, putem spune că rețeta este extrem de permisivă, ba chiar dornică de inovație, astfel că în ceea ce privește atât cantitățile de legume, cât și combinațiile dintre acestea, vă aparțin în totalitate și puteți apela la liberul arbitru.

Rețetă și ingrediente pentru pizza de post

În ceea ce privește pizza de post, despre rețeta acesteia nu sunt foarte multe de spus, deoarece nu este consacrată o rețetă anume, ci mai degrabă cantitățile se pot schimba și varia de la persoană la persoană. Totuși, venim în ajutorul dumneavoastră cu o idee de rețetă a unei pizza de post și sugestii de sosuri pentru aceasta. Timpul total de pregătire a unei pizza de post este de aproximativ o oră, deoarece înglobează un timp de 40 de minute de preparare și 20 de minute timp de coacere.

Ingrediente pentru aluat:

  • 250 g de făină de grâu
  • Un sfert de linguriță de sare
  • O jumătate de cub de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • 150 ml de apă

Ingrediente pentru topping:

  • Dovlecel
  • Ardei roșu
  • Ceapă roșie
  • Ciuperci (crude sau din conservă)
  • Măsline
  • Boabe de porumb fiert sau din conservă
  • 2-3 linguri de suc de roșii

Modul de preparare a unei pizza de post cu legume:

  • Se începe prin a se prepara aluatul, astfel: se cerne făina într-un vas, se adaugă sarea, urmând ca cele două să fie amestecate.
  • Într-un alt vas se pun drojdie, zahăr și apă călduță, și se dizolvă prin amestecare până la omogenizarea tuturor ingredientelor adăugate în compoziție.
  • Mai apoi se toarnă amestecul de apă cu drojdie și zahăr peste vasul cu făină și sare, urmând ca din acestea să se frământe un aluat dens.
  • Se adaugă, de asemenea, și ulei în compoziția acestuia, pentru a nu se lipi de mâini.
  • După ce aluatul a fost frământat, se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit, la loc cald, timp de 30-40 de minute sau, mai exact, până când acesta își dublează volumul.
  • În timp ce aluatul pentru blatul pizzei de post este pus la dospit, se spală și se curăță legumele care urmează să fie puse pe pizza de post cu legume.
  • După ce aluatul a crescut suficient, se aprinde cuptorul la temperatura de 200℃ și se pregătește tava sau tăvile, în funcție de câte porții de pizza de post doriți să faceți.
  • În ceea ce privește tăvile în care veți coace pizza, trebuie să aveți în vedere faptul că ele trebuie tapetate cu hârtie de copt pentru a ajuta aluatul să capete la final acel aspect crocant la exterior și pufos la interior.
  • În funcție de dimensiunea la care vreți să faceți pizza de post, puteți secționa aluatul în două sau mai multe bucăți.
  • Se ia fiecare bucată în parte și se întinde mai întâi pe masa unsă ușor cu ulei sau presărată cu puțină făină, ca atunci când o veți întinde să nu se lipească de masă.
  • Mai apoi, cu ajutorul unui sucitor, va trebui să întindeți aluatul în formă rotundă, pătrată, dreptunghiulară sau în forma tăvii în care doriți să o puneți la copt.
  • Se adaugă pe aluatul întins bulionul sau sucul de roșii însă cu mențiunea că nu trebuie pus foarte mult, deoarece, dacă se udă foarte tare blatul, aceasta nu se va mai coace bine.
  • Următorul pas în prepararea unei pizza de post este să adăugați și să distribuiți peste aluat legumele după preferințele și imaginația dumneavoastră. Dacă folosiți ceapă, este important să o puneți pe aceasta prima.
  • Puneți tava cu pizza de post în cuptorul încins, încălzit în prealabil, și se lasă la copt timp de 20 de minute până observați că aluatul s-a rumenit pe margini.

După ce observați că marginile s-au rumenit suficient, o puteți scoate de la cuptor. Trebuie lăsată puțin la răcit, după care o puteți tăia și servi în funcție de preferințele dumneavoastră.

Sos de roșii pentru pizza de post

Pentru sosul de roșii aveți nevoie de o conservă de 400 grame de roșii (cuburi sau întregi) sau roșii proaspete, una sau două linguri de ulei de măsline, un cățel mare de usturoi sau doi mai mici, patru sau cinci frunze de busuioc, sare și piper negru măcinat. Timpul de preparare a sosului de roșii cu busuioc pentru pizza de post este de aproximativ 25 de minute.

După ce ați tocat cățelul de usturoi se așază în două linguri de ulei într-o tigaie. Se pune tigaia la foc mediu și se așteaptă aproximativ două minute până când usturoiul se îngălbenește ușor și începe să sfârâie; aveți totuși grijă să nu se ardă. Se toacă rapid și trei frunze de busuioc între timp, lăsând una pentru final, și se adaugă peste usturoi. Se stinge totul cu roșiile din conservă tocate sau date pe răzătoare. Se asezonează totul cu sare și piper negru, după gust. Se pune totul la fierbere timp de aproximativ 15 minute, până ce scade sosul. La finalul celor 15 minute, mai tocați o frunză de busuioc și adăugați peste.

În cele din urmă, puteți savura pizza de post cu sosul de roșii recomandat. Bineînțeles, puteți opta pentru un alt tip de sos pentru pizza de post…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente