Negresă de post: reteța cu nuci și dulceață de afine


61

Negresă de post cu nuci și glazură de cacao, negresă de post cu dulceață de afine, negresă de post cu aromă de portocală, negresă de post cu alune, negresă de post cu nuci.

Negresa de post

Iată cum se realizează fiecare dintre rețetele de negresă de post enumerate mai sus:

Negresă de post cu nuci și glazură de cacao

Ingrediente necesare pentru preparare rețetei de negresă de post cu nuci și glazură de cacao

Ingrediente pentru blat:

  • 600 g de făină
  • 350 ml de apă
  • 4 linguri de gem
  • 100 g de nucă mărunțită
  • 3 linguri de cacao
  • 350 g de zahăr
  • 125 ml de ulei
  • Coaja de la o portocală sau de la o lămâie
  • Esență (de rom, vanilie sau oricare altă preferință o are cel care realizează rețeta)
  • Jumătate de pachet de praf de copt (½)

Ingrediente pentru glazura de cacao:

  • 50 g de cacao
  • 75-80 ml de apă
  • 50 g de margarină
  • O lingură de ulei
  • 150 g de zahăr

Mod de preparare a rețetei de negresă de post cu nuci și glazură de cacao:

  1. Într-un vas se vor așeza făina, miezul de nucă mărunțit, cacaua, zahărul, coaja de la o portocală sau de la o lămâie, praful de copt și se amestecă bine. Apoi se vor adăuga apa treptat, uleiul, esența și gemul. Se amestecă până când se formează o compoziție omogenă, iar dacă este prea subțire, se mai poate adăuga o lingură sau două de făină.
  2. Într-o tavă întinsă se pune hârtie de copt sau se tapetează cu făină.
  3. Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius, apoi se adaugă în tavă compoziția obținută, iar tava cu tot cu compoziție se va băga la cuptor. Se va lăsa până când blatul va crește frumos și se va face testul cu bățul de chibrit sau scobitoare (atunci când nu se lipește aluatul de băț înseamnă că este copt).
  4. Între timp, cât se coace aluatul, se va prepara glazura. Într-un vas se vor adăuga apa, cacaua, uleiul și zahărul și se vor lăsa la foc mediu să fiarbă pentru circa 15 minute, apoi se va adăuga margarina și se va amesteca bine.
  5. Glazura se lasă puțin la răcit și se va adăuga peste blatul copt care este călduț.

Negresă de post cu dulceață de afine

Negresa de post cu dulceata de afine

Ingrediente necesare pentru rețeta de negresă de post cu dulceață de afine:

  • 250 ml de apă (o cană cu apă de dimensiuni normale)
  • 4 linguri de dulceață de afine
  • Jumătate de cană de ulei
  • O cană de zahăr
  • O esență
  • 2 linguri de cacao
  • 2 linguri de apă clocotită
  • 2 căni de făină
  • Un praf de copt și un vârf de sare

Mode de preparare a rețetei de negresă de post cu dulceață de afine:

  1. Într-un vas adânc se vor adăuga apa împreună cu praful de sare, praful de copt, cele două linguri de cacao, zahărul, esența. Se amestecă bine, apoi se adaugă treptat făină, amestecându-se bine, pentru a nu rămâne cocoloașe.
  2. O tavă se va tapeta cu făină sau cu hârtie de copt, apoi se va adăuga în aceasta compoziția obținută anterior.
  3. Se va băga la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30 sau 35 de minute. Se va face testul cu băţul de chibrit, apoi se va scoate de la cuptor.
  4. Se poate realiza și o glazură din două sau trei linguri de cacao și jumătate de cană de ulei. Astfel cacaua și uleiul se vor amesteca, apoi se va adăuga apa clocotită. Se amestecă în continuare și se adaugă mai apoi peste negresă.

Negresă de post cu aromă de portocală

Ingredient necesare pentru prepararea rețetei de negresă de post cu aromă de portocală:

  • Două căni de făină
  • Un praf de copt
  • 4 linguri de cacao
  • 250 g de zahăr brun
  • 2 căni de migdale mărunţite
  • 2 pliculețe de ness sau 30g de ness
  • 230 ml de apă sau suc de portocale
  • Coaja rasă de la o portocală

Mod de preparare a rețetei de negresă de post cu aromă de portocală:

  1. Într-un vas adânc se vor adăuga cele două căni de făină împreună cu praful de copt, cele patru linguri de cacao, zahărul brun, ness-ul, coaja rasă de la portocală, migdalele mărunțite și se amestecă bine.
  2. Se adaugă apa și sucul de portocale (opţional se poate adăuga și o esență) și se amestecă bine, pentru a nu rămâne cocoloașe. Se va obține o compoziție omogenă.
  3. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.
  4. O tavă se va tapeta cu făină sau cu hârtie de copt, apoi se va adăuga compoziţia obținute anterior și se va băga la cuptor.
  5. Se va lăsa la copt circa 30 sau 35 de minute și se va face testul cu bățul de chibrit sau scobitoarea.
  6. Opţional se poate realiza și o glazură din patru linguri de zahăr vanilat, patru linguri de apă și patru linguri de cacao, ce se va adăuga peste prăjitura călduță.

Negresă de post cu alune

Ingredient necesare pentru prepararea rețetei de negresă de post cu alune:

  • 250 g de făină
  • 80 g de cacao
  • 350 ml de lapte de soia
  • Un praf de copt
  • 180 g de sirop de alune sau oricare alt sirop (poate să fie și sirop realizat din apă, esență și zahăr)
  • 80 ml suc de portocale
  • O esență
  • 100 g de alune (prăjite și mărunțite)

Mod de preparare a rețetei de negresă de post cu alune:

  1. Într-un vas adânc se vor pune elementele uscate, precum: făina, cacaua și praful de copt. Se amestecă bine.
  2. Într-un alt vas se vor pune elementele lichide, precum: laptele de soia, sucul de portocale, siropul și esența apoi se amestecă bine.
  3. După ce s-au amestecat foarte bine alimentele lichide, se vor pune peste cele solide, apoi se vor amesteca bine până când se va obține o compoziție omogenă.
  4. Se adaugă alunele prăjite și mărunțite.
  5. Se tapetează o tavă cu făină sau cu hârtie de copt, după care se așază compoziția obținută anterior și se lasă la copt circa 30-35 de minute.
  6. Se face testul cu scobitoarea, apoi se scoate de la cuptor. Prăjitura se va tăia tocmai când se va răci pentru a nu se încrudi.
  7. Opţional se poate adăuga și o glazură alcătuită din patru linguri de apă și patru linguri de cacao, ce se va adăuga peste prăjitura călduță.

Negresă de post cu nuci

Ingredient necesare pentru prepararea rețetei de negresă de post cu nuci:

  • 500 ml de apă
  • 250 g de zahăr
  • 5 linguri de cacao
  • 3 linguri de dulceață
  • 500 g de făină
  • Un pachet de margarină (mediu)
  • 10 g de praf de copt
  • O lingură de zeamă de lămâie
  • O cană de nucă mărunțită

Mod de preparare a rețetei de negresă de post cu nuci:

  1. Într-un vas adânc se vor adăuga făina și praful de copt.
  2. Într-o oală vom pune la fiert apa cu zahărul, apoi vom adăuga cele cinci linguri de cacao și se va amesteca bine totul. Se dă în clocot de câteva ori apoi se ia de pe foc.
  3. Se adaugă margarina tăiată cubulețe și se amestecă bine, până când aceasta se va topi de tot.
  4. Se adaugă dulceața apoi se adaugă treptat margarina și se amestecă bine, până când nu mai rămâne niciun cocoloș.
  5. La final se adaugă nuca măcinată și se amestecă în compoziție.
  6. Se tapetează o tavă cu făină sau cu hârtie de copt, apoi se adaugă în tavă compoziția obținută anterior.
  7. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius, după care se introduce tava în cuptor.
  8. Se lasă la copt circa 30 sau 35 de minute, până când prăjitura va crește frumos. Se va face testul cu bățul de chibrit sau cu scobitoarea, iar apoi se poate scoate…
  9. Opţional se poate adăuga și o glazură alcătuită din patru linguri de apă și patru linguri de cacao, ce se va adăuga peste prăjitura călduță.