Prajitura Albinita – desertul copilariei

Share

Prajitura Albinita, cum o cunoaste dupa denumire majoritatea lumii, este cu siguranta, desertul copilariei.

Cuprins:

Prajitura Albinita

Prajitura Albinita, facuta in casa de mamele noastre sau, adeseori, de bunicute, cu ingrediente naturale, procurate din gospodarii, este prajitura preferata a multora dintre noi.

Prajitura Albinita este simpla si rapida, componentele de baza fiind: mierea, laptele, dulceata acrisoara (facuta in casa), untul si grisul. O parte dintre noi cu siguranta am uitat de prajitura Albinita si nici nu am incercat sa o preparam. Este de inteles, avand in vedere febra prajiturilor moderne, care sunt in voga si toata lumea este nerabdatoare sa le incerce. Printre acestea putem enumera cheesecake-ul, chocolate souffle sau macarons, foile de prajitura coapte in cuptor fiind uitate sau considerate de domeniul trecutului.

Haideti insa sa ne intoarcem la origini, sa ne amintim de copilarie si sa preparam deserturi naturale, facute cu ingrediente bio! Sa ne rezervam putin timp pentru aceasta arta a gatitului, sa ne alaturam mamicilor noastre si sa preparam impreuna deserturile copilariei! Pe mamicile de fetite le invitam sa isi ia printesele in bucatarie si sa le transmita bucuria si placerea de a face un desert natural si delicios!

Este nevoie de putina vointa si timp pentru a prepara prajitura Albinita!

Prajitura Albinita mai este cunoscuta si cu deminirea de prajitura Dulcineea, prajitura Claudia sau Prajitura cu Foi de Miere. Originile acestor denumiri sunt necunoscute, la fel ca si provenienta ei, insa cert este ca aceasta prajitura Albinita a fost invatata si preparata generatii la rand de catre gospodinele din Romania. Cu siguranta are origini si in alte tari insa este adaptata, avand ingrediente diverse si, probabil, alte denumiri.

Timp preparare pentru prajitura Albinita: 20 de minute

Timp gatire pentru prajitura Albinita: 60 de minute

Portii: 15

Ingredientele necesare pentru prajitura Albinita

Pentru foi:

  • 700 g de faina
  • 220 g de miere
  • 100 g de zahar
  • 75 g de unt
  • 2 oua
  • 75 ml lapte
  • 10 g de bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 400 g de dulceata (facuta in casa)
  • 1 litru de lapte
  • 200 g de unt moale
  • 1 lingurita de esenta de vanilie
  • 100 g de miere
  • 160 g de gris
  • 1 lingurita de esenta de lamaie sau coaja de lamaie rasa

Mod de preparare pentru prajitura Albinita:

Prajitura Albinita are o reteta veche si clasica pe care in trecut femeile o preparau la vatra sau cuptorul unei sobe. Este nevoie de ingrediente de calitate pentru prepararea acestei prajituri si ca gustul ei sa fie asemanator cu gustul prajiturilor preparate in trecut. Pentru prajitura Albinita se recomanda sa procuram ingredientele necesare de la o gospodarie de la tara sau, daca avem bunici sau parinti, le luam direct de la acestia.

Ouale, untul, laptele, mierea si gemul sau o dulceata mai acrisoara; acestea sunt ingredientele care trebuie procurate dintr-un mediu natural pentru prajitura Albinita. Bineinteles ca le putem folosi si pe cele din supermarketuri insa aroma prajiturii Albinita nu va mai fi la fel de pronuntata ca atunci cand am gatit cu ingrediente naturale, din gospodariile de la tara.

Prepararea foilor cu miere pentru prajitura Albinita

Mai intai, pentru a prepara prajitura Albinita vom lua o cratita incapatoare, in care vom pune urmatoarele ingrediente: mierea, untul, laptele, ouale, sarea, bicarbonatul de sodiu si zaharul. Cu o spatula vom amesteca la foc mic toate ingredientele, pana cand aceste se vor dizolva complet. Asteptam sa inceapa procesul de fierbere si vom amesteca incontinuu cu un tel, la foc mic, pana cand amestecul va deveni pufos si isi va dubla volumul.

Toata aceasta operatiune va dura doar cateva minute, fara a fi necesare interventii majore. Dupa ce vom obtine rezultatul dorit al aluatului pentru prajitura Albinita, turnam compozitia peste faina cernuta intr-un vas incapator si amestecam totul bine, pana ce ajungem la o compozitie omogena, cu o textura moale, usor de modelat.

Sectionam in patru bucati egale aluatul pentru prajitura Albinita, inainte de a-l intinde, dupa care il pastram la temperatura camerei. Este foarte importanta temperatura la care este pastrat aluatul, asta deoarece contine miere in compozitie si se poate intari. Asadar, pentru o intindere a foilor rapida si uniforma, acestea trebuie tinute la cald.

Urmeaza sa intindem uniform aluatul pe o suprafata cu dimensiunile de 30/25 de cm. Dupa ce am intins toate cele patru foi, le vom intepa usor pe toata suprafata cu o furculita, pentru a nu creste foarte mari in cuptor. Vom pune foile la cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius, timp de 10-12 minute.  Foile rezultate trebuie sa fie tari si usor rumenite, fiind lasate sa se raceasca la o temperatura scazuta.

Prepararea cremei de gris pentru prajitura Albinita

Vom pune laptele la fiert intr-o cratita, iar cand acesta ajunge la punctul de fierbere, vom turna in ploaie grisul si amestecam constant cu un tel, la foc mic, pentru a se evita crearea cocoloaselor. Adaugam treptat si pasta de vanilie si esenta de lamaie sau coaja de lamaie rasa si vom continua sa amestecam pana cand crema se va ingrosa. Dupa ingrosare, luam crema de pe foc si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.

Dupa racirea cremei, vom lua ingredientele necesare pentru terminarea cremei: untul si mierea.

Peste crema de gris racita vom adauga bucati de unt (pastrat si acesta la temperatura camerei), mierea si vom mixa totul la viteza medie pana cand vom obtine o crema omogenizata. O lasam, de asemenea, la temperatura camerei.

Asamblarea prajiturii Albinita

Pasul final in prepararea prajiturii Albinita il reprezinta asamblarea acesteia.

Pentru a asambla prajitura Albinita, punem una dintre foile de miere ca baza, pe suprafata unei tavi. Peste ea vom adauga jumatate din cantitatea cremei de gris, pe care o nivelam uniform cu ajutorul unei spatule.

Peste crema usor nivelata punem o noua foaie pe care o presam usor, iar peste aceasta adaugam dulceata acrisoara, pe care o nivelam uniform. Peste dulceata, punem a treia foaie, o presam, peste care adaugam cealalta jumatate din cantitatea cremei de gris. Punem peste ultima foaie de miere, o presam usor si punem prajitura la rece timp de cinci-sase ore inainte de servire. Se recomanda sa lasati prajitura Albinita peste noapte la frigider, pentru o intrepatrundere mai ampla a aromelor si un gust mai intens…

Puteti orna Prajitura Albinita dupa bunul plac si o puteti consuma alaturi de cei dragi!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news