Prăjitura cu bulion: rețeta cu foi de bulion și cremă de lămâie


234
loading...

Prăjitura cu bulion este o rețetă inedită, luată în calcul de tot mai multe gospodine în momentul în care doresc să pregătească ceva dulce pentru cei dragi.

Prajitura cu bulion

Prăjitura cu bulion este o prăjitură care necesită timp, având, totodată, un grad destul de ridicat de dificultate. Avantajul este, de cealaltă parte, faptul că prăjitura cu bulion este un tip de prăjitură ce se poate realiza atât pe perioada posturilor calendaristice, cât și în restul anului. Cu siguranță, gustul prăjiturii cu bulion vă va determina să îi alocați timpul necesar, fiind o minunăție culinară.

Rețetă pentru prăjitură cu bulion

Vă propunem o rețetă de prăjitură cu bulion pentru care trebuie să alocați un timp de aproximativ două ore și 15 minute.

Pentru foile necesare acestei prăjituri cu bulion aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 ml suc gros de roșii
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 4 linguri zahăr
  • 100 ml ulei
  • 410 grame făină
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu

Modul de preparare a foilor pentru prăjitura cu bulion:

  • În bolul mixerului se adaugă următoarele ingrediente: bicarbonatul stins în zeama de lămâie, cantitatea de ulei, zahărul, respectiv sucul de roșii. Se mixează toate până ce se încorporează complet.
  • Apoi, se adaugă făina, mixând până ce aluatul devine legat. Se pot adăuga în plus câteva grame de făină, în cazul în care cantitatea propusă de noi nu este suficientă (depinde foarte mult și de făina pe care o folosiți).
  • Tot aluatul rezultat se va pune la frigider într-o folie alimentară, pentru aproximativ jumătate de oră.
  • După ce s-a răcit, se scoate de la frigider și se porționează în patru bucăți egale. Fiecare bucată se întinde cu ajutorul sucitorului, până ce devine o foaie subțire.
  • Foile obținute se coc, rând pe rând, pe partea dorsală a unei tăvi, lăsându-se în cuptorul preîncălzit, circa șapte minute. Înainte de coacere, foile se înțeapă din loc în loc cu ajutorul unei furculițe. Este foarte important ca tava pe care veți coace foile pentru prăjitura cu bulion să nu fie unsă cu absolut nimic.

Pentru crema cu care va fi umplută prăjitura cu bulion ne vor fi necesare următoarele ingrediente:

  • 4 linguri de zahăr
  • 1500 ml lapte dulce
  • 200 grame griș de grâu
  • 200 grame unt, cu un conținut de grăsime de 80%
  • 50 ml sirop de trandafiri
  • o lingură coajă de lămâie
  • un borcan de gem de caise sau o dulceață mai groasă

Modul de preparare a cremei pentru prăjitura cu bulion:

  • Cantitatea de lapte se va pune într-o oală de dimensiuni mai mari împreună cu zahărul.
  • Odată ce laptele va începe să fiarbă, se adaugă și grișul, amestecând cu un tel pentru a se omogeniza.
  • După ce compoziția capătă o consistență mai groasă, se va adăuga untul rece pe care l-am tăiat în cubulețe. Se continuă amestecarea până ce untul se topește complet.
  • După aceasta, se va lua oala de pe foc și se vor adăuga aromele constituite din coaja de lămâie, respectiv siropul de trandafiri.
  • Totul se acoperă cu o folie de prospețime și se va lăsa la temperatura camerei spre a se răci prăjitura cu bulion.

Următorul pas constă în asamblarea prăjiturii cu bulion:

  • În tava în care s-au copt foile pentru prăjitura cu bulion se va pune hârtie de copt. Se adaugă prima foaie de aluat peste care se va pune jumătate din toată cantitatea de cremă, uniformizând. Se adaugă următoarea foaie peste care vom pune, de această dată, dulceața de caise. Se pune următoarea foaie peste care vom turna următoarea jumătate de cremă, adăugându-se, în final, și ultima foaie pe care o avem.
  • Prăjitura cu bulion se învelește, după aceasta, cu marginile foii de copt, iar deasupra se va pune o folie peste care vom adăuga o greutate care să preseze prăjitura uniform.
  • Se va da la rece până a doua zi, când va putea fi decorată cu puțin zahăr pudră (dacă se dorește, nu este un pas obligatoriu) și servită.

Poftă bună!

Prăjitură cu bulion de post – rețetă

Știm că vă doriți să savurați o prăjitură cu bulion chiar și atunci când sunt zile de post, motiv pentru care vă punem la dispoziție o rețetă care vă va încânta cu siguranță. Prăjitura cu bulion de post este la fel de gustoasă ca cea tradițională, ba chiar poate ceva mai aromată prin prisma laptelui de migdale pe care îl vom folosi.

Pentru foile de care avem nevoie pentru prăjitura cu bulion ne sunt necesare ingredientele următoare:

  • 150 ml bulion de roșii concentrat
  • 130 grame zahăr pudră
  • 150 ml ulei
  • 380 grame de făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un vârf de cuțit de sare
  • 3 grame de amoniac pentru prăjituri
  • o esență de vanilie

Modul de preparare a foilor pentru prăjitura cu bulion:

  • Într-un bol de dimensiuni mari vom adăuga bulionul de roșii, zahărul, sarea și aromele, mai exact coaja de lămâie, respectiv esența de vanilie. Se amestecă bine totul până la încorporarea perfectă a tuturor ingredientelor pentru prăjitura cu bulion.
  • Se adaugă apoi uleiul, continuând să se amestece bine.
  • Se adaugă amoniacul, fără a se stinge în prealabil, deoarece bulionul este suficient de acid.
  • Cantitatea de făină va fi adăugată treptat, amestecându-se în mod constant cu o spatulă. Când aluatul devine destul de consistent pentru ca spatula să mai poată fi folosită, se va trece la frământarea acestuia.
  • Aluatul obținut se porționează în patru părți egale și se modelează, respectiv se coace, în mod identic ca la prăjitura cu bulion tradițională, prezentată mai sus.

În ceea ce privește crema pentru prăjitura cu bulion de post, pentru realizarea acesteia vom avea nevoie de ingredientele următoare:

  • 250 grame de migdale
  • 120 grame zahăr
  • 120 grame unt de cocos
  • 60 grame griș de grâu
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un praf de sare
  • o esență de vanilie
  • 280 grame de gem consistent, precum este cel de prune

Modul de preparare a cremei pentru prăjitura cu bulion:

  • Într-o oală de dimensiuni mari se pune laptele de migdale împreună cu sarea și zahărul, adăugându-se apoi grișul, când acesta începe să fiarbă. Se amestecă în mod continuu, astfel încât să se încorporeze perfect.
  • Se adaugă ulterior aromele: coaja de lămâie, vanilia, zeama de lămâie. Se amestecă totul până la omogenizare și se lasă la răcit.
  • După ce crema ajunge la temperatura camerei, se va adăuga untul de cocos, mixându-se până ce compoziția devine omogenă…

Pentru asamblarea prăjiturii cu bulion se vor urma toți pașii pe care i-am menționat la prăjitura cu bulion tradițională. Prăjitura cu bulion se servește a doua zi, după ce s-a răcit bine. Poftă bună!

loading...