Prăjitura Fanta. Rețeta cu suc de portocale sau Fanta

Share

Prăjitura Fanta, este probabil una dintre cele mai populare rețete din România. Cu siguranță o găsim pe toate site-urile de specialitate, prezentată în diverse variante și moduri de preparare, personalizată după bunul plac al fiecărei gospodine.

Cuprins:

Pentru cei care încă nu ați încercat Prăjitura Fanta, însă ați văzut-o doar prin poze, suntem siguri că nuanțele de portocaliu intens și textura prăjiturii v-a atras atenția!

Cu toate că nu se cunosc cu adevărat originile prăjiturii cu Fanta, este foarte impresionant modul în care componentele de bază ale prăjiturii Fanta au fost combinate, împreună aducând un gust atât de delicios.  Ingredientul principal al aceste prăjiturii cu Fanta este evident, sucul Fanta, care în combinație cu brânza de vaci destul de cremoasă și blatul dulce de ciocolată dau savoare și îi oferă un gust unui prăjiturii Fanta.

Popularitatea prăjiturii Fanta, s-a remarcat în România, cu siguranță, după anii ’90, și asta deoarece înainte de revoluție, pe vremea când eram conduși de comuniști, sucul Fanta nu era atât de popular.

Puteți prepara prăjitura Fanta la ocazii speciale, cum ar fi sărbătorile Pascale sau cele de iarnă, zilele de naștere, sau la o simplă întrunire cu familia și prietenii.

Un desert delicios și făcut în casă, va atrage numeroase aprecieri din partea celor dragi, așa ca nu ezitați să preparați prăjitura Fanta!

Sfaturi înainte de prepararea prăjiturii Fanta

  • Prepararea prăjiturii Fanta este foarte simplă și rapidă și vă ajută să economisiți timp pentru alte activități importante.
  • Jeleul acestei prăjituri Fanta, este de fapt făcut dintr-un amestec de budincă cu sucul de portocale Fanta. Probabil, mulți dintre dumneavoastră aveți temeri legate de textura jeleului, și că aceasta nu va ieși atât de translucid precum cele din fotografiile de pe site-urile de specialitate. Secretul este însă, să fierbeți bine compoziția, să amestecați des, până când aceasta devine ca și o cremă, frumos colorată portocaliu. De asemenea, pentru o variantă mai sănătoasă a prăjiturii Fanta, puteți înlocui budinca cu amidonul de porumb. Acesta va îngroșa sucul de portocale, fără a fi nevoie să adăugați și alte ingrediente necesare.
  • Înainte de a începe prepararea prăjiturii Fanta și după ce veți avea ingredientele necesare, asigurați-vă că ouăle, brânza de vaci și untul sunt la temperatura camerei.
  • Unele rețete menționează că puteți înlocui sucul Fanta, cu oricare alt suc de portocale, însă cel mai recomandat este să folosiți un suc proaspăt, natural de portocale, presat, care va oferi prăjiturii Fanta un gust mai accentuat de portocale, de asemenea, este mult mai sănătos.
  • Textura brânzei de vaci trebuie să fie una foarte cremoasă și pentru a nu fi seacă, puteți adăuga în plus mascarpone, pentru o textură fină și mai gustoasă.
  •  Pentru blat, este recomandat să folosiți esență de portocală și puțin mai multă cacao. În felul acesta prăjitura Fanta va avea un gust mai pronunțat de portocală și va fi mai gustoasă. Este foarte important să bateți bine ouăle folosite pentru compoziția blatului. Astfel, aluatul va fi foarte pufos și nu va mai fi nevoie să adăugați praf de copt.

Acestea au fost câteva dintre sfaturile de care trebuie să țineți cont pentru ca rezultatul preparării prăjiturii Fanta să fie unul senzațional!

Ingrediente pentru prăjitura Fanta

Pentru blat:

  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 1 linguriță esență de portocale
  • 40 ml ulei
  • 40 gr cacao
  • Un vârf de linguriță de sare

Pentru cremă:

  • 250 gr Mascarpone
  • 500 gr brânză de vaci
  • 100 gr unt moale
  • 150 gr zahăr pudră
  • 150 gr zahăr vanilinat
  • 1 linguriță esență vanilie

Pentru jeleu:

  • 1 litru suc de portocale natural sau suc Fanta
  • 100 gr amidon de porumb sau budincă
  • 100 gr zahăr

Mod de preparare a prăjiturii Fanta

  1. Primul și cel mai important pas în prepararea prăjiturii Fanta, este să puneți cuptorul la preîncălzit, la 180 grade. Apoi ne vom ocupa de blatul prăjiturii Fanta. Punem ouăle într-un vas mai încăpător, adăugăm zahărul, esența de vanilie și praful de sare și mixăm compoziția la viteză mare, până când se topește zahărul și compoziția își triplează volumul. Când ouăle și-au triplat volumul, adăugăm cacao, și o vom mixa la o viteză foarte mică, astfel încât să se încorporeze bine în cremă.
  2. După ce am încorporat cacao, putem lăsa deoparte mixerul și vom continua să adăugăm restul ingredientelor, pe care le vom amesteca manual.
  3. În continuare adăugăm uleiul, o linguriță de esență de portocale pentru aromă și amestecăm ușor. Urmează să adăugăm în compoziție făina treptat, amestecând ușor cu mișcări largi. După ce am terminat de amestecat făina cu restul compoziției pentru prăjitura Fanta, luăm o tavă de 50 de cm, o ungem cu unt și punem o foaie de copt pe ea pentru a putea pune aluatul la copt. Nivelăm cu o spatulă compoziția în tavă și o punem la cuptorul pe care l-am preîncălzit inițial la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute.

În continuare, urmează să ne ocupăm de prepararea jeleului pentru prăjitura Fanta

  1. Punem sucul de portocale într-o cratiță, pe aragaz, la foc mic, după care adăugăm amidonul de porumb și zahărul. Amestecăm constant, și așteptăm să înceapă să fiarbă. După ce a început să fiarbă, compoziția va începe să se îngroașe, luând forma mult așteptată de jeleu. Luăm compoziția prăjiturii Fanta de pe foc, o acoperim cu o folie de bucătărie pe toată suprafața oalei și o vom lăsa să se răcească, până va ajunge la temperatura camerei.
  2. În timpul în care jeleul se răcește, trebuie să ne ocupăm de crema de brânză. Punem untul moale, care a fost lăsat la temperatura camerei, într-o oală mai încăpătoare. Este recomandat să folosiți un unt cu 80% grăsime. Peste el vom adăuga zahărul pudră și zahărul vanilinat, după care mixăm totul foarte bine, astfel încât untul să arate ca o cremă. Peste crema de unt, adăugam brânza de vaci care este tot la temperatura camerei, puțină esență de vanilie și mixăm din nou totul.
  3. Pasul final, trebuie să adăugăm marcarpone, care este rece din frigider, și mixăm totul astfel încât să se încorporeze în compoziție. Nu amestecăm foarte mult, deoarece compoziția se poate tăia.
  4. Când crema de brânză este gata, ne putem ocupa de montarea prăjiturii Fanta.
  5. Peste blatul prăjiturii Fanta, adăugăm crema de brânză, o nivelăm uniform cu o spatulă, după care punem jeleul, care între timp s-a răcit, peste cremă. După ce am terminat, punem prăjitura la frigider timp de 6 ore, sau cel mai bine, peste noapte.

Prăjitura Fanta este o prăjitură gustoasă, răcoritoare, cu un blat pufos și o cremă fină, pe care trebuie să o încercați, dacă nu ați făcut-o încă!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news