Prăjitura Regina Maria. Rețeta originală pentru cea mai imperială prăjitură

Share

Prăjitura Regina Maria, este o prăjitură specială, care își merită cu desăvârșire numele regal. Nu este o prăjitură simplă, sau rapidă, pe care să o faci la repezeală, ci necesită puțină răbdare, dexteritate și atenție.

Cuprins:

Prăjitura Regina Maria, este tipul de prăjitură, care trebuie pregătită acasă, și servită alături de cei dragi. Asta deoarece, ne va aduce aminte de copilărie, de vremurile în care zburdam fericiți prin grădinile bucilor, iar seara, bunicile noastre grijulii, ne așteptau cu o surpriză delicioasă: cu prăjitura Regina Maria!

Păstrată de zeci de ani, în caietele cu rețete ale străbunicii, apoi transmisă celorlalte generații de gospodine, prăjitura Regina Maria, este probabil singura prăjitură, care și-a păstrat componentele de bază. Alcătuită din două blaturi fine și cremoase, unul cu nucă, celălalt cu vanilie și care necesită un timp de gătire, prăjitura Regina Maria, poate fi totuși, decorată după bunul plac al fiecărei gospodine. O putem decora la suprafață cu nucă de cocos, fulgi de cocos, migdale, bomboane sau chiar putem încerca să îi schimbăm glazura de ciocolată, în glazură de vanilie. Nu toate gospodinele preferă să îmbunătățească această rețetă, ci mai degrabă, preferă să rămână la tradiționala rețetă a prăjiturii Regina Maria, decorată doar cu ciocolată, nuci și cacao.

Prăjitura Regina Maria este perfectă pentru mesele festive, pentru evenimentele speciale sau pentru a servi musafirii. Este foarte delicioasă, aspectuoasă, fiind un mix de arome și texturi, care îți lasă gura apă. Cu ceva timp și răbdare, rezultatul preparării Prăjiturii Regina Maria, vă va convinge că merită tot efortul depus!

Cu siguranță îți vei impresiona apropiații sau musafirii, iar doamnele vor dori neapărat să încerce să prepare prăjitura Regina Maria!

  • Preparare ingrediente: 30 minute
  • Gătire prăjitură: 50 minute
  • Timp total: 1 oră 20 minute 
  • Porții: 12
  • Calorii: 577 kcal
  • Preparat specific românesc

Ingrediente pentru prăjitura Regina Maria

Crema de cacao

  • 220 g zahăr
  • 250 g unt
  • 6 buc gălbenușuri
  • 50 ml lapte
  • 50 g cacao
  • 50 g amidon
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 praf sare

Blat cu nucă

  • 6 buc albușuri
  • 130 g zahăr
  • 160 g nucă măcinată
  • 40 g făină
  • 1 praf sare

Blat de vanilie

  • 120 g făină
  • 4 buc ouă
  • 120 g zahăr
  • 20 ml ulei
  • 10 ml esență de vanilie
  • 1 praf sare

Glazura pentru prăjitura Regina Maria

  • 100 g ciocolată amăruie, sau, opțional, puteți schimba ciocolata neagră cu ciocolată albă
  • 120 ml frișcă lichidă îndulcită

Mod de preparare pentru prăjitura Regina Maria

  1. O rețetă păstrată de zeci de ani, specifică bucătăriei românești, și transmisă gospodinelor, din generație în generație, prăjitura Regina Maria, este alcătuită din două blaturi pufoase, care sunt componentele de bază ale acestei prăjituri. Cu un gust accentuat de nucă, cu un blat moale și pufos și cu o glazură lucioasă, va încânta papilele gustative ale oricărui iubitor de dulce și nu numai.
  2. Pentru compoziția cremei de cacao, care va da atât culoare, cât și gust prăjiturii  Regina Maria, vom urma pașii prezentați mai jos.
  3. Alegem un bol mai încăpător, și punem gălbenușurile, după ce le-am separat de albușuri, după care adăugăm cantitatea întreagă de lapte, zahărul și praful de sare. Vom mixa toată compoziția, la viteză minimă, până vom obține un conținut cremos și deschis la culoare, într-o cantitate triplată.
  4. Următorul pas este să adăugăm cantitatea de amidon, amestecată cu o spatulă, pentru a evita crearea boțurilor, care vor strica aspectul cât și consistența prăjiturii. Vom mixa totul timp de 1-2 minute, până ce amidonul se va încorpora în cremă.
  5. După ce am creat compoziția cremei, vom pune o oală cu apă la fiert. După ce apa începe să fiarbă, punem deasupra oalei, bolul cu compoziția pentru cremă. În baia de aburi, crema se va omogeniza, și va avea o textură foarte fină. Trebuie să ținem bolul deasupra aburilor, timp de 6-7 minute, și trebuie să amestecăm continuu. Temperatura optimă la care crema se va omogeniza, trebuie să ajungă până la 70-75 de grade Celsius.
  6. După 6-7 minute, vom lua bolul de pe baia de aburi și vom adăuga cacao. Vom amesteca cu o spatulă, până vom avea o compoziție omogenizată, fără boțuri și praful de cacao se va încorpora. Pentru o aromă mai intensă, putem adăuga esență de rom, sau esență de migdale, după preferințe.
  7. Vom lăsa compoziția să se răcească la temperatura camerei, sau o putem pune la frigider.
  8. Pentru blatul cu nucă pentru prăjitura Regina Maria, vom respecta următorii pași.
  9. Vom pune albușurile într-un bol mai mare, adăugăm praful de sare, după care mixăm totul timp de 5-6 minute, pentru a crea o spumă tare și lucioasă. În tot acest timp, avem grijă să adăugăm treptat zahărul și să mixăm până când acesta se topește în totalitate.
  10. După ce am obținut spuma de albușuri, tare și lucioasă, adăugăm făina cernută printr-o sită. O vom adăuga în cantități mici și cu ajutorul unei spatule, vom amesteca ușor, cu mișcări largi, de sus în jos, prin rotație.
  11. Vom adăuga treptat nuca, după ce am terminat de adăugat făina. La fel o vom amesteca cu o spatulă, cu mișcări largi până ce o încorporăm în totalitate.
  12. Odată ce am încorporat nuca, compoziția este gata și o putem pune la cuptor pentru coacere.
  13. Avem nevoie de o tavă cu dimensiuni de 25/35 cm, pe care o tapetăm cu unt, făină și hârtie de copt, turnăm compoziția în tavă și o băgăm la cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius, pentru 20 de minute.
  14. Pentru prăjitura Regina Maria, avem nevoie de două blaturi. Următorul blat pe care îl vom prepara, este blatul de vanilie, fiind cel mai pufos.
  15. Într-un bol, vom mixa ouăle la viteză mare, până când cantitatea acestora se va tripla și vom avea o compoziție pufoasă. Treptat vom adăuga zahărul, pentru a se încorpora în compoziție și vom mixa totul la viteză mare, timp de 5-6 minute, până se va topi în totalitate zahărul. Adăugăm esența de vanilie, după care adăugăm uleiul, treptat, în tot acest timp, mixăm la viteză mică. Ultimul pas este să adăugăm făina și să încorporăm în compoziție, amestecând cu o spatulă, cu mișcări largi.
  16. Vom folosi aceeași tavă, cu aceleași dimensiuni ca și la blatul cu nucă, și punem compoziția prăjiturii Regina Maria la cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius, pentru 20 minute.
  17. Pregătirea aspectului prăjiturii Regina Maria, necesită puțină răbdare și dexteritate.
  18. Pentru început, vom secționa blatul cu vanilie pe orizontal, în două părți egale, la fel procedăm și cu crema de cacao, o împărțim în două cantități egale. La baza prăjiturii Regina Maria vom așeza blatul cu vanilie, după care adăugăm un strat uniform din crema de cacao, deasupra, punem blatul de nucă și adăugăm celălalt strat de cremă de cacao. Acoperim cu a doua jumătate de blat de vanilie și o decorăm cu glazura de ciocolată.
  19. După preferințe putem orna suprafața glazurii cu fulgi de cocos sau bucăți mici de nucă.

Prăjitura Regina Maria este desertul perfect și deosebit de delicios pentru a fi servit alături de cei dragi!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news