Sarmale de post traditionale cu ciuperci si soia


2276

Sarmale de post cu ciuperci si soia ideale pentru o masa copioasa si sanatoasa in familie sau cu prietenii.

Sarmale de post cu ciuperci si soia

Postul reprezintă abținerea de la anumite alimente care conțin carne, lapte, ouă, etc pentru un anumit timp, însă ne putem bucura de minunate rețete de post precum cea de sarmale de post.

Există foarte multe rețete de sarmale de post printre care cele mai cunoscute sunt: sarmale de post cu ciuperci și orez, sarmale de post din soia, sarmale de post cu orez.

Sarmalele de post cu ciuperci si soia reprezinta o mancare aromata, plina de savoare. 

Ingrediente pentru sarmale de post cu ciuperci si soia:

  • 2 capatane de varza murata
  • 1 cana orez
  • 200 grame soia
  • 350 grame ciuperci
  • 6 cepe mari
  • 3 morcovi mari
  • 200 grame rosii in suc propriu
  • 2 linguri pasta de tomate
  • marar
  • patrunjel
  • 2 linguri zarzavat
  • circa 1 cana ulei
  • sare
  • piper
  • 2 linguri faina alba

Mod de preparare pentru sarmale de post cu ciuperci si soia:

  • Se vor desface frunzele de varza si se vor lasa cam doua ore in apa rece.
  • Se va da in clocot o oala cu apa si se va adauga soia, iar cand este gata, se scoate pe o farfurie, sa se raceasca.
  • Se vor stoarce bucatile de soia de apa si se vor toca.
  • Se vor taia in bucati mici si ciupercile impreuna cu ceapa si morcovul, care va fi dat pe razatoare.
  • Rosiile se vor toca si ele, apoi se va sota pret de zece minute ceapa tocata, dupa care se va sota si morcovul impreuna cu rosiile tocate si pasta de rosii cu putina sare.
  • Se vor pune in vas ceapa, orezul, ciupercile si soia.
  • Se vor adauga marar si patrunjel. Se amesteca bine si se adauga faina pentru a lega compozitia.
  • Se vor forma sarmalele si se vor pune la cuptor…

Pofta buna!

Rețetă de sarmale de post cu soia

Ingrediente necesare pentru rețeta de sarmale de post cu soia

  • 200g de soia.
  • 400 mililitrii de ulei.
  • 3- 4 cepe.
  • 2-3 morcovi.
  • 400g de orez.
  • O legătură de mărar și o legătură de pătrunjel (pot să fie și plante uscate).
  • Un litru de apă.
  • 4 linguri de bulion (se pune în funcție de cât de „colorată” dorești să fie).
  • Sare (circa 2-3 lingurițe, după gust).
  • Piper (granulat sau boabe).
  • 4- 6 frunze de dafin.
  • Un ardei roșu (poate să fie și decongelat).
  • O căpățână sau două de varză murată.

Mod de preparare a rețetei de sarmale de post cu soia:

  1. În primul rând se va tăia varza murată, separându-se fiecare foaie de varză murată în parte, apoi se vor lăsa foile de varză murată în apă rece pentru o oră sau două pentru a nu fi foarte sărată.
  2. Se va fierbe într-o oală circa 500 de mililitrii de apă până când se dă în clocot și apoi se vor adăuga granulele de soia în apa clocotită. Se vor lăsa timp de 30 sau 40 de minute pentru a se putea înmuia.
  3. Separat se vor curăța cepele, morcovii, ardeiul, pătrunjelul. Ceapa, ardeiul și pătrunjelul se vor toca mărunt, iar morcovii se vor da pe răzătoare. Legumele se vor pune într-un vas.
  4. Se va scurge apa de la granulele de soia, se vor stoarce bine, se vor clăti de mai multe ori, apoi se vor adăuga peste legumele tocate mărunt.
  5. Se adaugă sare și piper, se adaugă orezul (înmuiat în apă în prealabil), se adaugă 3-4 linguri de bulion și se amestecă bine. Se pune totul pe foc pentru circa 3 sau 4 minute, apoi se lasă compoziția la răcit.
  6. Se vor tăia cotoarele foilor de varză și dacă sunt foarte mari se vor tăia și foile în două sau trei bucăți (se taie în funcție de cât de mari se doresc a se face sarmalele).
  7. Pe fundul oalei se pot pune cotoarele de varză sau câteva linguri de varză tocată. În fiecare foaie pentru sarmală se pune circa o lingură de compoziție, apoi se rulează, iar capetele se vor introduce în interior.
  8. Se vor așeza sarmalele în oală și se va introduce printre ele frunzele de dafin. Se va dizolva într-un litru de apă 4 linguri de bulion, apoi se va adăuga peste sarmalele din oală.
  9. Se acopere cu foaie de varză sarmalele și se lasă la fiert timp de o oră sau două în funcție de cât de rapid va fierbe varza murată și compoziția sarmalelor.
  10. Se pot da la cuptor pentru 30-45 de minute pentru a căpăta o crustă aurie.

Rețetă de sarmale de post cu orez și ciuperci

Ingrediente pentru rețeta de sarmale de post cu orez și ciuperci

  • 500g de ciuperci (conservate sau proaspete).
  • Una sau două căpățâni de varză murată.
  • Sare, piper.
  • 3-4 foi de dafin.
  • 2-3 linguri de bulion.
  • O legătură de mărar și o legătură de cimbru (pot să se folosească și plante uscate).
  • 60ml de ulei.
  • Unul sau doi morcovi.
  • 2 sau 3 cepe.
  • O căpățână de țelină.

Mod de preparare al rețetei de sarmale de post cu ciuperci și orez

  1. În primul rând se vor desface foile de varză și se vor așeza într-un vas cu apă pentru o oră sau două pentru a nu fi sărată.
  2. Morcovii se curăță și se dau pe răzătoare, ceapa se baie cubulețe, țelina se curăță și se dă, de asemenea, pe răzătoare (pe partea mare).
  3. Ciupercile se toacă mărunt sau dacă sunt conservate se scurg bine și se clătesc o dată.
  4. Într-un vas se adaugă toate legumele, amestecându-se bine. Mai apoi se vor „trage” prin tigaie timp de 3 sau 4 minute. Se adaugă sare și piper după gust și pătrunjelul tocat mărunt, împreună cu cimbru, apoi se incorporează bine.
  5. Se adaugă orezul (lăsat la înmuiat în prealabil) și se amestecă bine cu restul ingredientelor.
  6. Compoziția realizată se va pune în foile de varză (câte o lingură în fiecare foaie de varză), se rulează foaia de varză și capetele se vor introduce în interior.
  7. Pe fundul oalei se vor pune câteva linguri de varză tocată și se vor așeza sarmalele așezându-se printre acestea foile de dafin.
  8. Într-un litru de apă se vor dilua 4 linguri de bulion și se adăuga peste sarmalele din oală. Se vor acoperi cu foi de varză și se vor pune la fiert.
  9. Se lasă la fiert până când atât foaia de varză, cât și compoziția este fiartă în totalitate. Apoi sarmalele se pot introduce în cuptor pentru a obține o crustă aurie și pentru a obține un gust deosebit.

Rețetă de sarmale de post cu orez

Ingrediente pentru rețeta de sarmale de post cu orez

  • Una sau două verze murate.
  • Una sau două căni de orez.
  • Două sau trei cepe.
  • Un morcov.
  • 2 linguri de bulion.
  • 2-3 foi de dafin.
  • Sare și piper (după gust).
  • Mărar, cimbru, boia dulce.

Mod de preparare a rețetei de sarmale de post cu orez

  1. Se desfac foile de varză și se așează într-un bol cu apă pentru a nu fi varza sărată.
  2. Morcovul se curate și se dă pe răzătoare, ceapa se curăță și se taie cubulețe.
  3. Orezul se spală în mai multe ape, apoi se lasă la înmuiat.
  4. Într-o tigaie adâncă se va căli ceapa împreună cu morcovul, iar când se călește se adaugă orezul și o cană de apă, lăsându-se puțin să fiarbă până când orezul va absorbi apa.
  5. Se adaugă piperul, sarea și mărarul (după gust), apoi se lasă compoziția la răcit. După ce se răcește compoziția se înfășoară sarmalele și se așează într-o oală.
  6. Se adaugă un litru de apă în care se diluează cele 2 linguri de bulion și se lasă la fiert sarmalele până când varza și compoziția vor fi fierte bine.

Acestea sunt cele patru rețete de sarmale de post foarte simple de realizat și de asemenea foarte gustoase.

Rețeta video de sarmale de post

loading...