Roșiile ameliorează constipația

Share

Aproape că nu există altă specie de legume mai apreciată pentru gustul deosebit ca cea a roșiilor. Ele reprezintă un ingredient nelipsit din multe salate, sosuri și ciorbe. Graţie conţinutului important de licopen, aceste vegetale populare previn cancerul.

Roșii

Originare din America Centrală şi de Sud, roşiile au fost aduse Europa de către conchistadorii spanioli. S-au aclimatizat însă foarte bine în regiunea temperată, numărându-se printre cele mai cultivate legume.

Principalele virtuți

Roşiile se caracterizează prin efecte remineralizante, depurative, diuretice şi aperitive.

Roşiile sunt un aliment energetic, datorită varietății elementelor nutritive care coexistă într-un ansamblu echilibrat. Sunt considerate un aliment remineralizant şi alcalinizant (combat aciditatea), dar pentru a avea aceste efecte trebuie să îndeplinească unele condiţii de calitate: să fie bine coapte şi să provină din culturi naturale. Dacă aceste criterii nu sunt satisfăcute, roşiile pot fi acidifiante, chiar demineralizante!

Aportul de vitamina C este important, de aceea roşiile sunt considerate aliment antiscorbutic. Anumiţi compuşi le conferă o acţiune antiinfectioasă. Sunt diuretice, permit eliminarea ureei şi acidului uric, de aici calitătile antireumatismale, antigutoase.

Au proprietatea de a fluidifica sângele, de a-l curăța de toxine şi accelerează tranzitul intestinal. Toate aceste proprietăți contribuie la ameliorarea sănătăţii pielii. Roşiile tăiate rondele pot fi utilizate pentru combaterea diverselor dermatoze (eczemă, acnee), prin aplicare directă pe zonele cu leziuni.

Cum le puteți consuma?

Numai roşiile consumate crude sau sucul proaspăt conservă întreaga cantitate de elemente nutritive. Unele semipreparate din comerţ (suc de roşii, bulion), „îmbogăţite” cu zahăr, sare ori conservanţi, au o calitate îndoielnică.

Consumate crude, bine coapte şi fără a le prepara termic, roşiile au efect alcalinizant şi mineralizant…

Tomatele gătite inadecvat, asociate cu produse făinoase, produc fermentaţie intestinală, constituind o sursă de aciditate pentru sistemul digestiv. Fierberea sosului de roşii la foc mic, pentru doua-trei ore, face să dispară aciditatea iniţială, dar multe dintre elementele nutritive se pierd astfel.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news