Home Rugaciuni Rugaciunea de vineri | rugaciuni care se citesc in fiecare vineri

Rugaciunea de vineri | rugaciuni care se citesc in fiecare vineri

autor Nitu Alina
531 vizualizari
Rugaciunea de vineri

Rugaciune de vineri – in aceasta zi ne axam pe pacea interioara si indurarea lui Dumnezeu pentru izbavire, spre a fi binecuvantati si a dobandi locul nostru in Imparatiea Cerurilor. Rugaciunea de vineri pentru linistea sufleteasca si pentru iertarea pacatelor. Rugaciunea de vineri cuprinde si o cerinta pentru ajutor in viata.

Rugaciunea de vineri

Rugaciunea de vineri este complexa. Mai intai, rugaciunea de vineri se adreseaza Domnului nostru Iisus Hristos si se face referire la ziua in care a fost rastignit pe cruce si a murit pentru noi, spre a fi iertati si eliberati de osanda vesnica in iad. In rugaciunea de vineri ne marturisim drept pacatosi si ne rugam pentru a putea rabda patimile asa cum a rabdat si Mantuitorul nostru si incercam, pe cat de mult posibil, sa staruim pentru a fi vrednici de iertarea lui Dumnezeu. Acesta, prin mila si bunatatea Sa, ne poate oferi puterea pentru a lupta cu propriii nostri dusmani, cei interiori. In rugaciunea de vineri ne rugam pentru a fi iertati asa cum au fost pacatosii din Biblie, care s-au cait si s-au intors la Dumnezeu.

Rugaciunea de vineri catre Mantuitor

Doamne Iisuse Hristoase, Mantuitorul cel dulce al sufletului meu, in aceasta zi a Rastignirii Tale pe Cruce ai patimit si ai luat moarte pentru pacatele noastre, ma marturisesc inaintea Ta, cum ca eu sunt cel ce Te-am rastignit cu pacatele mele cele multe. Ma rog insa Bunatatii Tale celei nespuse, sa ma invrednicesti cu Darul Tau, Doamne, ca si eu sa pot rabda patimi pentru credinta, speranta si iubirea ce le am catre Tine, precum Tu Cel indurat ai rabdat pentru mantuirea mea. Intareste-ma, o, Doamne, ca de astazi inainte sa port Crucea Ta cu bucurie si cu mare cainta si sa urasc cugetele mele si vointele mele cele rele. Sadeste in inima mea intristarea de moartea Ta ca sa o simt precum au simtit-o iubita ta Maica, ucenicii Tai si femeile purtatoare de mir, ce stateau langa Crucea Ta.

Lumineaza-mi simtirile cele sufletesti, ca sa se miste si sa priceapa moartea Ta, precum ai facut de Te-au cunoscut fapturile cele neinsufletite, cand s-au miscat la Rastignirea Ta si, mai vartos, cum te-a cunoscut talharul cel credincios si pocait, si ti s-a plecat, de l-ai pus in Rai. Da-mi, Doamne, si mie, talharului celui rau, Darul Tau, precum atunci l-ai dat aceluia si-mi iarta pacatele, pentru Sfintele Tale Patimi, si cu buna intoarcere si cainta ma asaza impreuna cu el in Rai, ca un Dumnezeu si Ziditor ce-mi esti. Ma inchin Crucii Tale, Hristoase, si pentru iubirea Ta catre noi, zic catre dansa:

Bucura-te, cinstita Cruce a lui Hristos, pe care ridicat si pironit fiind Domnul, a mantuit lumea!

Bucura-te, pom binecuvantat, pentru ca tu ai tinut rodul vietii, care ne-a mantuit de moartea pacatului.

Bucura-te, drugul cel tare, care ai sfaramat usile iadului.

Bucura-te, cheie imparateasca, ce ai deschis usa Raiului.

O, Hristoase al meu rastignit, cate ai patimit pentru noi! Cate rani, cate scuipari si cata ocara ai rabdat pentru pacatele noastre si pentru a ne da inca pilda de adevarata rabdare in suferintele si necazurile vietii acesteia!

Si fiindca acestea ni le trimite Dumnezeu pentru pacatele noastre, ca sa ne indreptam si sa ne apropiem de El, si asa, numai spre folosul nostru ne pedepseste in aceasta viata. De aceea, rogu-ma Tie, Stapane, ca la necazurile, ispitele si durerile cate ar veni asupra mea, sa-mi inmultesti impreuna si rabdarea, puterea si multumirea, caci cunosc, ca neputincios sunt de nu ma vei intari; orb, de nu ma vei lumina; legat, de nu ma vei dezlega; fricos, de nu ma vei face indraznet; pierdut, de nu ma vei cerca; sclav, de nu ma vei rascumpara cu bogata si Dumnezeiasca Ta putere si cu Darul Sfintei Tale Cruci, careia ma inchin si o maresc, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Rugaciunea de vineri pentru ajutor

Te rog, Doamne, da-mi rabdare, intelepciune, dragoste desavarsita, nadejde nezdruncinata si toate virtutile care ne trebuie ca sa ne mantuim. Apara-ma de oameni galcevitori, de oameni rataciti, de patimi si pacate. Ajuta-ma, Doamne, la inceput de an, ca sa nu ma lepad de Tine in nici un fel. Pazeste-ma de ceasul incercarilor de la Apocalipsa si scrie numele meu in Cartea Vietii Tale. Deschide, Doamne, urechile sufletelor noastre, ca sa auda glasul trambitei Tale celei de mantuire si sa inviem pentru viata vesnica. Trimite tuturor crestinilor din toata lumea har si putere, ca sa biruiasca pe satana si vino in ajutor la tot crestinul cel necajit si intristat, care are trebuinta de ajutorul Tau. Pentru noi, oile pasunii Tale, numai Tu esti aparatorul cel puternic si numai in Tine ne incredem, de aceea te rugam sa ne ajuti si sa nu ne lepezi de la fata Ta.

Asculta, Doamne, ruga mea!

Adu-Ti aminte Doamne si de cei adormiti din neamurile noastre, de parintii nostri, de toti fratii si surorile care au plecat dintre noi, de toti cei ce s-au pomenit la Sfintele Liturghii si sarindare si pomeneste-i intru imparatia Ta. Auzi-ne si pe noi, Doamne Dumnezeul nostru, cum ai auzit pe Ucenicii Tai cand Te rugau, cum ai auzit pe Prooroci, pe Mucenici, pe Ierarhi, cum ai auzit pe Sfintii Parinti si nu ne lepada pe noi de la Fata Ta, ca zidirea Ta suntem si pe alt Dumnezeu nu stim, ci numai Tu esti Dumnezeul nostru in care credem si caruia ne inchinam Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin! Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cu ale Sfintilor Ingeri, cu ale Sfintilor Apostoli, cu ale Sfantului Vasile Cel Mare si pentru ale tuturor sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!

Prin rugaciunea de vineri preamarim Sfanta Cruce, deoarece prin aceasta s-a incalcat moartea, Il slavim pe Domnul nostru, Iisus Hristos, si ne rugam pentru a starui in a avea rabdare sa induram suferintele si necazurile prin care trecem deoarece au rolul de a ne ajuta sa ne indreptam pe drumul cel bun, catre Dumnezeu; cu toate ca suferim, totul este in folosul nostru, pentru ca mai apoi, cand vom fi trecut la cele vesnice, sa ne putem obtine mantuirea si locul in Imparatia cereasca, unde sunt toti ingerii si sfintii, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatal.

Totodata, rugaciunea de vineri este compusa si dintr-o parte in care ne axam pe ajutorul pe care il dorim de la Dumnezeu spre a face fata greutatilor zilnice. Rugaciunea de vineri este, in acest sens, o modalitate de exprimare a faptului ca avem nevoie de sprijin sa gasim in noi insine puterea de a avea rabdare, de a indura, de a dobandi mai multa intelepciune si alte virtuti care sa ne orienteze catre Dumnezeu, ca sa facem voia Sa si sa fim demni de iertarea pacatelor…

Asadar rugaciunea de vineri ne este de mare ajutor in a dobandi acea forta necesara pentru a putea rezista ispitelor si gandurilor rele, pentru a ne putea alimenta multumirea fata de Dumnezeu in fiecare zi, intrucat numai intru bunatatea si mila Sa putem gasi alinarea si fericirea adevarata, dar totodata ne rugam si pentru ajutorul de care avem nevoie zi de zi, in incercarile vietii.

O persoană din trei are PARAZIȚI! Ușor de verificat! Doar ridică brațul și...

Obezitatea este dușman! Ai nevoie de asta pentru a pierde 10 kg în 1 lună...

În interiorul fiecărei persoane cu papiloame, se înmulțesc helminți care îi mănâncă.

A scăpat de durerea coloanei vertebrale în 13 secunde

Uite! Slăbim fără diete! Pierzi 10 kg într-o lună, dacă înainte de culcare...

Un parazit periculos cauzează papiloame pe corp! Totuși, el poate fi distrus

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies