HomeRelatiiDespartire Avertismente care semnaleaza o relatie abuziva

Avertismente care semnaleaza o relatie abuziva

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,2K views
Avertismente-ce-semnaleaza-o-relatie-abuziva in Despartire

Gelozia extrema
Gelozia este un semn de insecuritate si de lipsa a increderii, dar cel care abuzeaza crede ca este o dovada de iubire. Apoi, el va pune la indoiala cu cine vorbeste victima, o va acuza ca flirteaza, ori va fi gelos pe timpul pe care aceasta si-l petrece cu prietenii, familia sau copiii. Este posibil sa nu o lase pe partenera lui sa munceasca sau sa urmeze cursuri din teama de a cunoaste un alt barbat. O poate suna frecvent sau sa vina pe neasteptate. De asemenea, o poate acuza ca flirteaza cu alt barbat sau ca are o aventura.

Avertismente care semnaleaza o relatie abuziva

Comportamentul dominator
El este cel care are ultimul cuvant in relatie, el ia toate deciziile. O verifica mereu pe partenera lui, ii tine evidenta timpului petrecut in afara casei, controleaza cati km a parcurs cu masina, intreband-o unde a mers. Ii verifica telefonul mobil pentru a vedea istoricul apelurilor, e-mailurile si chiar cautarile din arhiva internetului. El detine controlul asupra finantelor si ii impune femeii cum sa se imbrace, cu cine sa vorbeasca si unde sa mearga.

Implicarea rapida
Barbatul care abuzeaza se implica puternic in relatie inca de la inceput, presand-o pe femeie sa accepte sa intre intr-o relatie cu el, invoca „dragoste la prima vedere” sau ii spune „Esti singura persoana cu care pot discuta” sau  „Nu am mai cunoscut pe cineva ca tine”. Deseori, la inceputul relatiei, este foarte fermecator si romantic, iar dragostea lui este „intensa”.

Asteptarile nerealiste
Se asteapta ca partenera lui sa se incadreze in toate cerintele lui si sa fie „perfecta”. Ii spune ceva de genul „Daca ma iubesti, eu sunt tot ceea ce ai nevoie”.

Izolarea
Cel care abuzeaza incearca sa o indeparteze pe partenera de toti cei pe care ii cunoaste, inclusiv de prieteni si familie. Se opune ca ea sa munceasca sau sa mearga la scoala.

Da vina pe altii pentru propriile probleme si sentimente
Nu isi asuma niciodata responsabilitatea pentru problemele lui, dand vina pe altcineva (de obicei pe victima) pentru aproape orice, spunand ceva de genul „Ma enervezi”.

Hipersesibilitatea
Se simte insultat din orice si ia totul precum un atac la adresa lui si face din tantar armasar.

Cruzimea fata de animale sau copii
Poate brutaliza cu usurinta animalele si este insensibil fata de durerea lor. Nu are compasiune fata de copii si ii tachineaza pana cand acestia incep sa planga.

Folosirea fortei „in joaca” in timpul sexului
In timpul actului sexual, o tine cu forta pe partenera, o constrange sa faca sex, ii cere acest lucru pe un ton poruncitor arunci cand este obosita, bolnava sau cand nu doreste. Ii cere sa faca si lucruri impotriva vointei ei.

Abuzul verbal
Rosteste cuvinte care o fac pe victima sa sufere, o degradeaza, o blesteama, o injura si isi bate joc de meritele ei. Ii spune partenerei sale ca este proasta si ca nu se poate descurca fara el. De asemenea, o face de rusine in fata altor persoane.

Rolurile sexuale rigide
Cel caruia ii place sa abuzeze, este adeptul conceptului ca femeia este inferioara barbatului si nu poate avea o identitate proprie. El vrea sa fie stapanul.

Tulburarile comportanentale
Schimbarile bruste ale starilor de spirit o pot face pe femeie sa creada ca partenerul ei are o problema de natura psihica. Poate fi fermecator si dulce, iar imediat dupa aceea sa devina furios si exploziv. Schimbarile bruste ale starilor de spirit si comportamentul exploziv sunt caracteristice barbatilor abuzivi.

Bataia
Barbatul abuziv are antecedente in privinta batailor, iar daca se intampla sa recunoasca acest lucru, va spune ca fosta iubita il provoca sa o bata. Un bataus o va bate pe femeia cu care are o relatie, si pentru el este de ajuns orice i se pare ca sa inceapa violenta. Circumstantele nu atenueaza aspectul abuziv al relatiei.

Amenintarea cu violenta
Aici este inclusa orice forma de amenintare sau utilizare a fortei fizice care este folosita pentru a controla victima: „Te omor”, „Iti rup gatul”, „Daca ma parasesti, te omor”.

Spargerea sau lovirea obiectelor
Acest comportament este folosit ca o pedeapsa (sparge sau distruge lucruri la care tine victima), dar de cele mai multe ori are rolul de a o teroriza pentru a se supune. Barbatul abuziv sparge sau loveste obiectele de langa partenera pentru a o speria…

Utilizarea fortei in timpul certurilor
Barbatul abuziv o poate imobiliza pe partenera lui, nu ii permite sa paraseasca incaperea, o poate impinge sau tintui de perete.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed