Home RelatiiDespartire Ce este dependenta

Ce este dependenta

autor Elena Yvette
736 views 4 minute timp de citit

In termeni foarte simpli, dependenta este pornirea foarte intensa de a pofti la ceva caruia nu ii poti rezista si asupra caruia simti ca nu te poti controla. Ratiunea iti spune ca lucrul respectiv iti va provoca rau sau iti va afecta relatiile sau finantele si, cu toate ca nu poti avea lucrul respectiv, te simti deseori nervos, irascibil sau deprimat.

Ce este dependenta

Simti ca ai nevoie de acel ceva de care esti dependent, deoarece atunci cand l-ai incercat pentru prima data, probabil a schimbat felul in care te simteai, parand ca facuse ceva pozitiv. Te distra sau iti dadea impresia ca scapai de lucrurile care te deranjau. Daca esti deja dependent, ti-ai pierdut echilibrul si simti ca dorinta pentru acele lucruri de care ai nevoie este din ce in ce mai puternica.

In ceea ce priveste obisnuinta cu un medicament, alcool, nicotina sau cafeina, poti deveni dependent de ele, deoarece au substante chimice care pot schimba modul in care te simti prin faptul ca te pot inveseli sau relaxa. Dupa aceea, vei simti o pornire tot mai puternica pentru acel lucru care ti-a dat dependenta, devenind deprimat sau stresat fara el.

Poti dezvolta o dependenta si fata de un tip de comportament care schimba felul cum te simti. De exemplu, petrecerea timpului pe internet, uitandu-te la filme pentru adulti, jucandu-te jocuri de noroc, jocuri video, facand prea multe exercitii fizice sau muncind in exces; aceste lucruri iti pot oferi impresia de evadare din lumea reala, intrucat activitatile impiedica acele ganduri sau sentimente care te necajesc. Dorinta puternica de ,,evadare” poate provoca o asemenea dependenta.

In cazul in care incerci sa iti dai seama daca ai o problema de dependenta, te compari deseori cu cele mai rele intamplari pe care le-ai auzit despre ,,dependenti” si daca iti imaginezi ca trebuie sa ajungi ,,la pamant” pentru a lua lucrurile in serios, cauta ajutor.

Daca esti preocupat ca ai putea avea o problema de dependenta, este un motiv suficient pentru a solicita sfaturi sau sprijin. Exista o singura cale de a realiza daca faci ceva sanatos sau distructiv, iar aceea este de a fi sincer cu propria persoana, daca situatia de care esti preocupat iti provoaca probleme.

In cazul in care te intrebi daca folosesti ceva care iti poate da dependenta, incearca sa raspunzi la intrebarile de mai jos:

1. Consideri ca simti nevoia de a petrece extrem de mult timp sau de a cheltui o suma mare de bani pentru a te comporta in modul in cere te ingrijoreaza?

2. Daca simti nevoia de a te comporta in acel mod si nu poti face acest lucru, devii irascibil si nelinistit?

3. Au observat si altii comportamentul tau sau te-ai certat cu ei in legatura cu acesta?

4. Comportamentul de care esti ingrijorat, are un efect negativ asupra partilor importante din viata ta, cum ar fi relatia, serviciul sau finantele?

5. Iti pierzi interesul si entuziasmul pentru lucrurile pe care iti placea sa le faci, deoarece nu mai simti ca te multumesc?

Daca ai raspuns ,,da” la oricare dintre aceste intrebari, se recomanda sa faci primul pas in a cauta sfaturi sau sprijin. Aminteste-ti ca este posibil sa renunti la orice forma de dependenta si totul este mult mai usor cand ai ajutor.

Sfaturile online, asistenta, informatiile si consilierea, te pot sprijini in multe privinte. Daca suferi de o problema de dependenta ce dureaza de mult timp, daca esti dependent de droguri, de alcool, daca problema implica taieturi sau rani fizice la adresa ta sau daca esti constient ca dependenta ar putea sa fi fost declansata de evenimente traumatizante din viata ta, se recomanda sa cauti consilere fata in fata din partea unui specialist…

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies