HomeRelatiiDespartire Cum sa iti invingi gelozia

Cum sa iti invingi gelozia

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,6K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/07/Conquering-your-Jealousy.jpg

Gelozia poate insemna un simplu cuvant, dar aceasta nu are o definitie la fel de simpla. Sunt o multime de motive pentru care putem simti gelozia si, cu toate ca este o emotie normala, tinde sa ne scape de sub control daca nu stim cum s-o imblanzim. Pentru a putea face acest lucru si pentru a o controla, trebuie mai intai sa descoperim de unde provine. Exista intotdeauna o cauza pentru ivirea ei si de indata ce am identificat-o, va fi mai usor sa o controlam.

Cand se manifesta gelozia, tot ce stii este cum te simti atunci, corect? Acolo trebuie sa te opresti! Iti va fi greu sa iti amintesti, dar trebuie sa iei o pauza de fiecare data cand esti geloasa si sa te intrebi de ce te simti asa. Are legatura cu stima de sine sau persoana cu care esti intr-o relatie iti da motive intemeiate pentru a te simti astfel? Vorbind de stima de sine, gelozia este o cale de a o reduce. Deci, oricare ar fi motivele, este extrem de important ca tu sa o invingi, altfel stima de sine iti va fi afectata.

Din momentul in care iti dai seama de unde provine gelozia, trebuie sa descoperi si de ce anume te face sa simti asa. De exemplu, daca iti dai seama ca esti geloasa cand prietenul  tau vorbeste cu cineva de sex opus, trebuie sa realizezi de ce simti acest lucru.

Ai trecut printr-o astfel de experienta in relatia precedenta incat acum simti ca este o situatie similara sau pur si simplu ti-e teama sa fii tradata? Daca da, de unde este aceasta frica? Stima de sine iti este mai redusa decat ai fi crezut? Dupa cate vezi, exista o intreaga serie de intrebari la care sunt necesare raspunsuri pentru ca gelozia sa fie invinsa si tinuta sub control. Primul si (cel mai important pas) este realizarea acestui lucru, deci esti pe calea cea buna!

De indata ce ti-ai dat seama de unde se iveste gelozia si ce o provoaca, te poti concentra in a o tine sub control, cu speranta ca vei scapa de tot de ea. Daca motivul este legat de partener, atunci cel mai bine este sa porti o discutie cu el despre acest lucru. Nu ai de ce sa te temi sau sa te simti prost, pentru ca acestea iti sunt trairile.

Ai dreptul de a te exprima, iar el trebuie sa afle ce anume te face geloasa. Daca ii pasa cu adevarat de tine, va face tot posibilul de a preveni asemenea emotii. Este o idee buna sa stabilesti o „intalnire” cu tine insati si sa gasesti moduri prin care iti poti imbunatati stima de sine si sanatatea, intr-un mod in care sa iti intaresti puterea si increderea, si sa fii gata pentru a face fata geloziei atunci cand se manifesta. Redu gelozia si va fi posibil ca, in timp, sa o inlaturi total.

Este nevoie de timp pentru a reduce si a inlatura gelozia. Totul depinde de situatii si de motive. De exemplu, daca o femeie are un partener care flirteaza, facand-o geloasa, iar apoi inceteaza, ar putea fi mai usor de depasit. Insa, daca gelozia provine din alta zona, ca de exemplu din firea ei competitiva fata de alte femei, atunci va fi ceva mai dificil. Este un fapt des intalnit ca femeile sa fie geloase pe fizicul, succesul si relatiile altor femei. Daca te regasesti intr-o situatie asemanatoare, cea mai buna cale de a te lupta cu gelozia este de a iti imbunatati sanatatea si stilul de viata. Fa lucruri care iti sporesc increderea in tine insati. Daca te simti geloasa pe o femeie pentru ca se mentine in forma si primeste multa atentie, atunci, poate ca ar trebui sa te concentrezi asupra propriei persoane si nu asupra succesului ei. Gaseste modalitati care sa te multumeasca atat din punct de vedere fizic, cat si mental.

Invatand cum sa iti controlezi pornirile geloziei, acest lucru va influenta si demersul lucrurilor. Combina-ti gelozia cu o emotie rationala ca sa o poti tine in frau. Daca o combini cu o emotie apropiata sau la fel de stresanta cum ar fi furia, te vei indeparta de scopul propus. Vei risca sa iei o decizie care te-ar putea face sa te simti mai rau.

Pentru a te mentine pe calea cea dreapta cand vine vorba de gelozie si de a o invinge, tine minte pasii urmatori:

– Devino constienta de gelozia ta.
– Intreaba-te de unde provine.
– Pune sub semnul intrebarii de ce te simti geloasa.
– Fa schimbari in privinta sanatatii si a modului de viata, care sa te ajute sa lupti contra geloziei.
– Combina gelozia cu o emotie rationala.
– Exerseaza!

Atat timp cat vei tine minte acesti pasi si ii vei urmari, vei invata cum sa iti controlezi gelozia, in loc sa te controleze ea pe tine. Ultimul pas este si el important… Exerseaza! Stii zicala: repetitia este mama invataturii, asa ca, parcurgand acesti pasi, vei ajunge sa controlezi din ce in ce mai usor acest sentiment stresant. Preluand controlul, vei deveni stapana emotiilor si nu cea care se supune lor, ceea ce te va preveni de intrarea pe teritorii nedorite cum ar fi despartirile, scaderea stimei de sine, depresie sau o intensificare a geloziei…

Vei fi capabila sa te concentrezi mai mult pe subiectele importante din viata ta, vei vedea lucrurile clar, avand mintea deschisa, ceea ce te va ghida sa iei decizii mai bune si sa gasesti solutiile potrivite in privinta obstacolelor pe care le vei intampina in relatii, dar si in viata, in general.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed